Αλέξης Τσίπρας: «Οι Έλληνες υπήρξαν πειραματόζωα της λιτότητας»

«Να σταματήσει το πείραμα» των πολιτικών λιτότητας που επιδιώχθηκαν στο όνομα της επίλυσης της κρίσης, ζητά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στην βρετανική εφημερίδα The Guardian.

«(Η Ελλάδα) επιλέχθηκε να είναι το πείραμα για την εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών σοκ και οι Έλληνες υπήρξαν τα πειραματόζωα» είπε.

«Εάν το πείραμα συνεχιστεί, τότε θα θεωρηθεί επιτυχημένο και οι πολιτικές αυτές θα εφαρμοστούν και σε άλλες χώρες. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να σταματήσει το πείραμα. Δεν θα είναι νίκη μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη» πρόσθεσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι ποτέ η χώρα δεν βρισκόταν σε τόσο άσχημη κατάσταση.

«Ήττα είναι η μάχη που δεν δίνεται» λέει ο Έλληνας πολιτικός και όταν ο δημοσιογράφος τον ρωτά εάν φοβάται, εκείνος απαντά: «Θα φοβόμουν εάν συνεχίζαμε σε αυτόν τον δρόμο, έναν δρόμο προς την κοινωνική κόλαση […] Όταν κάποιος παλεύει, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κερδίσει και εμείς παλεύουμε για να κερδίσουμε».

Ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει ότι δεν τάσσεται κατά του ευρώ ή της Ευρωζώνης και δηλώνει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος «έχει τεράστια κοινωνική ευθύνη».

«Δεν επιθυμούμε να εκβιάσουμε, θέλουμε να πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι ο τρόπος που έχει επιλέξει να αντιμετωπίσει την Ελλάδα είναι αντι-παραγωγικός. Είναι σαν να πετάει κάποιος χρήματα σε έναν λάκο χωρίς πάτο» προσθέτει.

«Οι επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα θα καθορίσουν όχι μόνο τι θα συμβεί εδώ, αλλά τι θα συμβεί σε διεθνές επίπεδο» δηλώνει και τονίζει ότι η μάχη δεν είναι προσωπική.

«Δεν αφορά λαούς και πολίτες. Από τη μία πλευρά είναι οι εργαζόμενοι και η πλειοψηφία των πολιτών και από την άλλη είναι οι καπιταλιστές, οι τραπεζίτες, οι κερδοσκόποι των χρηματιστηριακών συναλλαγών, τα μεγάλα κεφάλαια. Είναι ένας πόλεμος ανάμεσα στους πολίτες και τους καπιταλιστές» λέει.

Ερωτηθείς τι θα κάνει με το μνημόνιο εάν εκλεγεί, απαντά: «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να καταλάβουν ότι δεν έχουμε καμία πρόθεση να προχωρήσουμε σε μονομερή κίνηση. Θα αναγκαστούμε να δράσουμε, εάν εκείνοι δράσουν μονομερώς και κάνουν το πρώτο βήμα» λέει.

«Εάν δεν μας πληρώσουν, εάν σταματήσουν να χρηματοδοτούν (τα δάνεια), τότε δεν θα μπορέσουμε να πληρώσουμε τους πιστωτές μας. Αυτό που λέω είναι πολύ απλό» προσθέτει.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Επενδυτής ξεκαθαρίζει ότι «η επιστροφή στη δραχμή δεν είναι επιλογή».

Τονίζει ότι «η Βουλή θα ακυρώσει τον νόμο του μνημονίου και θα επαναδιαπραγματευτούμε το χρέος».

«Το μνημόνιο μας οδηγεί στη δραχμή, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ» λέει.

Απευθυνόμενος στον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο Αλέξης Τσίπρας τον καλεί να σταματήσει «τις κινδυνολογίες με μοναδικό σκοπό την προσωπική του σωτηρία».