Αλεξάνδρα Σδούκου: Τετραπλασιασμός της δυνατότητας εξαγωγών φυσικού αερίου μέσω Ελλάδας έως το 2030

Θα τετραπλασιαστεί έως το τέλος της δεκαετίας η τεχνική δυνατότητα εξαγωγών φυσικού αερίου της Ελλάδας με νέα έργα υποδομής, που περιλαμβάνουν τον πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, την επαύξηση της δυναμικότητας του διαδριατικού αγωγού (ΤΑΡ) και τον νέο αγωγό Ελλάδα – Β. Μακεδονία που εισέρχεται στη φάση κατασκευής, όπως επεσήμανε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου μιλώντας νωρίτερα σήμερα Τετάρτη στην 23η διεθνή συνάντηση Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου που διεξάγεται στην Αθήνα. Όπως είπε η υφυπουργός, με τα έργα αυτά ωφελούνται η χώρα, η ευρύτερη περιοχή και ο καταναλωτής.

Η κυρία Σδούκου υπογράμμισε τον ρόλο του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και για τον φετινό χειμώνα με την πλήρωση των υπόγειων αποθηκών ανά την Ευρώπη. Αναφέρθηκε ακόμη στη συμβολή της Ελλάδας στον εφοδιασμό της περιοχής, καθώς η χώρα μας αναδείχθηκε σε βασικό (και σε ορισμένες περιπτώσεις μοναδικό) προμηθευτή φυσικού αερίου για τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, προσθέτοντας ότι, αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για κοιτάσματα στο ελληνικό υπέδαφος, μπορεί και η Ελλάδα να γίνει εξαγωγέας φυσικού αερίου στην περιοχή.

Το επόμενο στάδιο είναι ο κάθετος διάδρομος φυσικού αερίου που θα ξεκινά από την Ελλάδα και θα καταλήγει στη Μολδαβία και την Ουκρανία, μέσω του οποίου -όπως ανέφερε η κυρία Σδούκου- θα δοθεί η δυνατότητα σε όλες τις χώρες της περιοχής να επωφεληθούν από τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού με φυσικό αέριο.

Από την πλευρά της, η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Maria Rita Galli ανέφερε ότι στα μέσα του 2024 θα γίνει το δεσμευτικό market test για τη δημιουργία του κάθετου διαδρόμου, με δέσμευση δυναμικότητας από τους ενδιαφερόμενους φορείς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Επίσης, στις αρχές του χρόνου αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία ο πλωτός σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη. Σημείωσε ακόμη ότι η Ελλάδα αποδείχθηκε προνοητική σε ό,τι αφορά την ασφάλεια εφοδιασμού με φυσικό αέριο και έτσι κατάφερε να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση αλλά και να συμβάλει στον εφοδιασμό της περιοχής.

Ο διευθυντής Στρατηγικής και Ανάπτυξης της ΔΕΠΑ Εμπορίας Γιώργος Πολυχρονίου τόνισε ότι η παγκόσμια ζήτηση Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου αυξάνεται αλματωδώς, ενώ στην Ευρώπη κατασκευάζονται νέα τερματικά ΥΦΑ (είναι σε εξέλιξη τουλάχιστον 26 έργα σε 10 ευρωπαϊκές χώρες).