Αλεξέι Ναβάλνι: Αντικρουόμενες πληροφορίες για την αιτία θανάτου του – Θρίλερ με τη σορό του – Παγκόσμια κατακραυγή κατά Πούτιν

Παγκόσμια κατακραυγή έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι, σφοδρού επικριτή του Κρεμλίνου και του Βλαντιμίρ Πούτιν. Δυτικοί ηγέτες καταφέρονται εναντίον του Ρώσου προέδρου, τον οποίο θεωρούν «ηθικό αυτουργό», και καλούν τη Ρωσία να λογοδοτήσει.

Άλλωστε, φαίνεται ότι υπάρχουν πλέον ενδείξεις ότι ο θάνατος του Ναβάλνι δεν είναι τυχαίος ή αιφνίδιος, όπως θέλει να τον παρουσιάσει το Κρεμλίνο, και η μεγαλύτερη ίσως ένδειξη είναι ότι η σορός του αντιφρονούντα έχει εξαφανιστεί. Οι δικηγόροι και η μητέρα του, που βρίσκονται στην περιοχή στη Σιβηρία, λένε ότι δεν μπορούν να εντοπίσουν τη σορό. Πήγαν στο νεκροτομείο όπου τους είχαν πει ότι βρίσκεται, αλλά δεν ήταν κανένας. Πήγαν στη φυλακή όπου πέθανε, ούτε εκεί όμως ήταν. Κανείς δεν σηκώνει τα τηλέφωνα και η ομάδα του Ναβάλνι λέει ότι είναι φονιάδες αυτοί που ευθύνονται για τον θάνατό του και με αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή με τη σορό προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο για να καλύψουν τα ίχνη τους.

Λένε ότι θα χρειαστούν μέχρι την επόμενη εβδομάδα χρόνο για να την παραδώσουν, γιατί πρέπει να ολοκληρωθεί η ιστολογική εξέταση. Όμως ένας αξιωματούχος στη φυλακή όπου πέθανε, είπε στη μητέρα του ότι πέθανε από το σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου. Μέσα από όλα αυτά δημιουργούνται δύο υποθέσεις: Η μία είναι ότι πέθανε από φυσικά αίτια, αυτή που δεν αποδέχονται οι περισσότεροι. Η δεύτερη υπόθεση υποστηρίζει ότι τον Ναβάλνι για κάποιο λόγο τον ήθελε ο Πούτιν νεκρό. Γιατί όμως τώρα; Ο Ναβάλνι ήταν σαφές ότι δεν θα έβγαινε από αυτή τη φυλακή όπου βρισκόταν. Του φόρτωναν τη μία καταδίκη μετά την άλλη. Είχε ήδη δεκαετίες μπροστά του για να εκτίσει. Όμως φαίνεται ότι ακόμη και μέσα από τη φυλακή αποτελούσε απειλή για τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αλεξέι Ναβάλνι: Αντικρουόμενες πληροφορίες για την αιτία θανάτου του – Θρίλερ με τη σορό του
(AP Photo/Michael Probst)

Αναλυτές λένε ότι δεν είναι τυχαία η χρονική στιγμή του θανάτου του και τη συνδέουν με την αντίθεση του Ναβάλνι στον πόλεμο στην Ουκρανία. Επίσης, η Ρωσία βρίσκεται ένα μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές με το Κρεμλίνο να θέλει να σιγήσει οποιαδήποτε αντιπολεμική φωνή. Πρόσφατα άλλωστε αποκλείστηκε από τις κάλπες ο μοναδικός ίσως αντίπαλος του Πούτιν που θα μπορούσε να πάρει ένα καλό ποσοστό. Ο ίδιος μιλούσε ανοιχτά κατά του πολέμου και τον τελευταίο καιρό συγκέντρωνε διψήφια ποσοστά στις δημοσκοπήσεις.

Έτσι, δεν υπάρχει πλέον άλλος αντίπαλος. Ούτε υπάρχει κάποια μορφή στη Ρωσία αυτή τη στιγμή που θα μπορούσε να πάρει τη θέση του Ναβάλνι και να κάνει έναν τέτοιον αγώνα κατά του καθεστώτος του Βλαντίμιρ Πούτιν. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει πολύ σκληρά τα πράγματα μέσα στη Ρωσία. Έχουν περάσει νόμοι όπου απαγορεύονται πια οι πολιτικές διαμαρτυρίες και μόλις πριν από λίγες μέρες πέρασε νόμος, ο οποίος λέει ότι όποιος λέει ψέματα ή δυσφημεί το ρωσικό στρατό μπορεί να χάνει τα περιουσιακά του στοιχεία ή και το σπίτι του.

Συλλήψεις υποστηρικτών του Ναβάλνι

Υπό το βλέμμα της αστυνομίας, ομάδες ατόμων απομάκρυναν τα λουλούδια και κατέστρεφαν νωρίτερα τα αυτοσχέδια μνημεία που είχαν δημιουργήσει εκατοντάδες άνθρωποι, θέλοντας να τιμήσουν τον Αλεξέι Ναβάλνι.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, αψηφώντας το δριμύ ψύχος και τις απαγορεύσεις των ρωσικών αρχών, πλήθος κόσμου περίμενε στην ουρά για να αποτίσει φόρο τιμής στον πιο σφοδρό επικριτή του Βλαντιμίρ Πούτιν. Η αστυνομία απομάκρυνε με τη βία διαδηλωτές, που φώναζαν συνθήματα κατά του Ρώσου προέδρου και συνέλαβε περισσότερα από 100 άτομα σε οχτώ ρωσικές πόλεις.

Μόλις έγινε γνωστός ο θάνατος του Ναβάλνι σε φυλακή της Αρκτικής, από τη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον μέχρι πόλεις της δυτικής Ευρώπης έως πρωτεύουσες κρατών του πρώην σοβιετικού μπλοκ, εκατοντάδες πολίτες και Ρώσοι αντιφρονούντες στο εξωτερικό διαδήλωσαν έξω από ρωσικές πρεσβείες ή άλλα κεντρικά σημεία την οργή τους, χρεώνοντας τον θάνατο του Ναβάλνι στον Πούτιν.

«Πούτιν Δολοφόνε» και «Ο Πούτιν στη Χάγη» φώναζε το πλήθος που συγκεντρώθηκε μπροστά στην πρεσβεία της Ρωσίας στο Βερολίνο, εννοώντας την ολλανδική πόλη που φιλοξενεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και όπου θεωρούν ότι πρέπει να προσαχθεί ο Ρώσος πρόεδρος. Πολλοί από τους εκατοντάδες ανθρώπους που συγκεντρώθηκαν εκεί κρατούσαν αφίσες με μέλη της αντιπολίτευσης ή συνθήματα κατά του Πούτιν.

Αλεξέι Ναβάλνι: Αντικρουόμενες πληροφορίες για την αιτία θανάτου του – Θρίλερ με τη σορό του
(AP Photo/Kin Cheung)

Η στάση του Κρεμλίνου και το “κατηγορώ” της Δύσης

Κι ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν επισκεπτόταν ατάραχος εργοστάσιο κατασκευής ρομπότ την ώρα που γινόταν γνωστός ο θάνατος του ηγέτη της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης, η είδηση έχει εξαφανιστεί πλέον από τα ρωσικά δελτία ειδήσεων. Μάλιστα, μετά τις πρώτες επικρίσεις για υστερικές αντιδράσεις της Δύσης, το Κρεμλίνο τηρεί σιγή ιχθύος σήμερα παρά τις αυξανόμενες κατηγορίες της ότι ο Ρώσος πρόεδρος ευθύνεται για τον θάνατο του Ναβάλνι.

Οι ρωσικές Αρχές θα δώσουν τη δική τους εκδοχή. Αλλά μην γελιέστε…μην γελιέστε. Ο Πούτιν είναι υπεύθυνος για τον θάνατο του Ναβάλνι. Ο Πούτιν είναι υπεύθυνος” τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.

Ο θάνατος του Ναβάλνι δείχνει την αδυναμία του Κρεμλίνου και τον φόβο οποιουδήποτε αντιπάλου. Προφανώς, θα ζητήσουμε από τη Ρωσία να ρίξει φως στις συνθήκες αυτής της τραγωδίας” σχολίασε ο γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν.

Ο Πούτιν σκοτώνει όποιον θέλει. Είτε είναι ηγέτης της αντιπολίτευση είτε κάποιον που θεωρεί ότι τον έχει βάλει στο στόχαστρο” είπε από πλευράς του ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Με τη σύζυγο του Ναβάλνι συναντήθηκε η πρόεδρος της Κομισιόν Ουρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στο περιθώριο της διάσκεψης του Μονάχου. Η Γιούλια Ναβάλναγια κατηγόρησε τον Πούτιν για τον θάνατο του άνδρα της. “Θέλω ο Πούτιν, όλος ο κοντινός κύκλος του Πούτιν, οι φίλοι του Πούτιν, η κυβέρνησή του να ξέρουν ότι θα λογοδοτήσουν γι’ αυτό που έκαναν στη χώρα μας, στην οικογένεια μου και τον σύζυγό μου” τόνισε.

Αλεξέι Ναβάλνι: Αντικρουόμενες πληροφορίες για την αιτία θανάτου του – Θρίλερ με τη σορό του
(AP Photo/Czarek Sokolowski)

Για το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου κάνει λόγο ο εξόριστος Ρώσος μεγιστάνας κι επικριτής του Πούτιν Μιχαήλ Χορντοκόφσκι: “Σε θεωρητικό επίπεδο ξέραμε ότι θα συνέβαινε. Το γεγονός ότι το καθεστώς τον σκότωσε και είναι ο δεύτερος ηγέτης της αντιπολίτευσης που σκοτώνεται από το καθεστώς- ο πρώτος ήταν ο Μπόρις Νεμτσόφ, ο φίλος μου- δείχνει το πώς δουλεύει το καθεστώς. Αυτό το καθεστώς είναι ξεκάθαρα μία συμμορία κακοποιών“.

Μόλις μία μέρα πριν από τον θάνατό του, ο Ναβάλνι είχε εμφανιστεί μέσω τηλεδιάσκεψης στο δικαστήριο από τη φυλακή, όπου εξέτιε ποινή φυλάκισης 19 ετών για εξτρεμιστική δράση. Φαινόταν ευδιάθετος, γελούσε και αστειευόταν. “Κύριε δικαστά, θα σας στείλω τον αριθμό του προσωπικού μου τραπεζικού λογαριασμού για να μου μεταφέρετε λεφτά από τον τεράστιο μισθό σας ως ομοσπονδιακός δικαστής, γιατί ξεμένω από χρήματα εξαιτίας των δικών σας αποφάσεων” ακούγεται να λέει.

Οι δημοσιογράφοι ρωτούσαν συνεχώς τον Ναβάλνι εάν φοβάται για τη ζωή του. Και ο ίδιος απεύφευγε να απαντήσει. Πριν από δύο χρόνια, ρωτήθηκε ποιο είναι το μήνυμα του στους υποστηρικτές του εάν τον σκοτώσουν: “Στην περίπτωση που με σκοτώσουν, είναι πολύ απλό: Μην παραιτηθείτε” απάντησε.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ