Αλ. Εξάρχου (Intrakat): Το Νοέμβριο το πρώτο εισιτήριο του Μετρό Θεσσαλονίκης – Στόχος το ανεκτέλεστο 2,5 δισ. στη Ρουμανία – Απέκλεισε νέα ΑΜΚ

Τον Νοέμβριο του 2024 θα κοπεί το πρώτο εισιτήριο του Μετρό Θεσσαλονίκης, δήλωσε ο αντιπρόεδρος  και διευθύνων σύμβουλος της Intrakat, κ. Αλέξανδρος Εξάρχου σε συνάντηση με δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον κο Εξάρχου, το κατασκευαστικό σκέλος έχει ολοκληρωθεί στο σύνολό του. Το έργο πλέον είναι στο στάδιο εγκατάστασης των ηλεκτρομηχανολογικών. “Κάναμε τις παραγγελίες των ηλεκτρομηχανολογικών, πληρώσαμε και τώρα περνάμε στο στάδιο της εγκατάστασης” είπε χαρακτηριστικά. Μόλις  ολοκληρωθεί ο κύκλος των ηλεκτρομηχανολογικών θα ξεκινήσουν τα δοκιμαστικά δρομολόγια με όλα τα συστήματα σε λειτουργία, που θα σημάνει και την αντίστροφη μέτρηση για την εμπορική λειτουργία του.

Αξίζει να επισημανθεί πως λίγες  ώρες μετά και την ολοκλήρωση της εξαγοράς της ‘Ακτωρ από την Intrakat, ο κος Εξάρχου επισκέφθηκε αμέσως την συμπρωτεύουσα προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση του έργου και να  επιταχυνθούν οι εργασίες  αποπεράτωσης του Μετρό Θεσσαλονίκης, ώστε αυτό να τεθεί σε τροχιά ολοκλήρωσης και να παραδοθεί εγκαίρως στο Ελληνικό Δημόσιο.

Ο Όμιλος  Intrakat, όπως αποκάλυψε ο  αντιπρόεδρος  και διευθύνων σύμβουλος της Intrakat, κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, παρείχε ρευστότητα ζωτικών κεφαλαίων ύψους 85 εκατ. ευρώ στην ‘Ακτωρ μετά την εξαγορά, προκειμένου να καλυφθούν ομαλά όλες οι τρέχουσες υποχρεώσεις της εταιρείας. Είναι ένα ποσό που είχε ήδη προ-εκτιμηθεί και πρόκειται να ανακτηθεί πλήρως από τον Όμιλο.

Παράλληλα, ο κ. Εξάρχου απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας αύξησης κεφαλαίου στην Intrakat, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, τονίζοντας ότι σύμφωνα με τα παρόντα δεδομένα δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη νέας κεφαλαιακής ενίσχυσης, ενώ έκανε λόγο για δύο νέες επιχειρηματικές κινήσεις του Ομίλου που θα λάβουν χώρα μέχρι το τέλος του έτους, αρνούμενος ωστόσο να αποκαλύψει τι αφορούν. Από εκεί και πέρα, επισήμανε,  πως ο Όμιλος  πλέον, έχοντας την απόλυτη τεχνογνωσία για κάθε είδους έργο, από υποδομές, αντιπλημμυρικά έως και γέφυρες και οδικά, στοχεύει να συμμετέχει σε κάθε διαγωνισμό που θα κρίνει ότι μπορεί να διεκπεραιώσει και να βγει με όφελος.

Οι Intrakat και ‘Ακτωρ έχουν αθροιστικά ανεκτέλεστο κοντά στα 5 δισ. ευρώ και στόχος είναι να «τρέξουν» τα έργα, με έμφαση την Ελλάδα και τη Ρουμανία που είναι οι δύο χώρες αιχμής.  Ως προς τη Ρουμανία, ειδικότερα, τόνισε πως ο Όμιλος θα κινηθεί από εδώ και πέρα επιθετικά ως προς τη διεκδίκηση νέων έργων υποδομών, στοχεύοντας σε ανεκτέλεστο που θα φτάσει στο επίπεδο των 2,5 δισ. ευρώ. Επίσης, σημείωσε πως επί του παρόντος δεν θα προχωρήσουν νέες εξαγορές σε καμία από τις δύο αγορές (Ελλάδα και  Ρουμανία) που ενδιαφέρουν τον Όμιλο Intrakat.

Τέλος, ερωτηθείς για το εάν πρόκειται η Intrakat να στραφεί και σε αγορές των Βαλκανίων, απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.-

Τέλος, στο θέμα της μεγάλης πρόκλησης που είναι η ανεύρεση ικανού προσωπικού και εργατικού δυναμικού, πρόβλημα που αντιμετωπίζει σύσσωμος ο κατασκευαστικός τομέας αλλά πλέον και πολλοί άλλοι κλάδοι, ο κ. Εξάρχου σημείωσε πως δεν είναι λύση η «τυφλή» εισαγωγή αλλοδαπών εργατών, χωρίς καμιά εξειδίκευση, ενώ εξέφρασε την επιφύλαξή του για την αποτελεσματικότητα – στο πεδίο – των διακρατικών συμφωνιών για την εισαγωγή προσωπικού από τρίτες χώρες. Και αυτό γιατί εκτιμά πως έτσι δεν μπορεί να εξασφαλιστεί το υψηλής ειδίκευσης δυναμικό που χρειάζεται ο κλάδος.

Στον αντίποδα, εκτίμησε πως προσφιλέστερη και πιο αξιόπιστη λύση είναι η προσέλκυση εγχώριου προσωπικού, με κίνητρα τις υψηλότερες αμοιβές αλλά και με την εξασφάλιση διαρκούς και ασφαλούς απασχόλησης για μακρά περίοδο. Μάλιστα, όπως επισήμανε, αυτό είναι και ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της εξαγοράς της Άκτωρ.

Δηλαδή η ενσωμάτωση ενός μεγάλου και υψηλής τεχνογνωσίας ανθρώπινου δυναμικού, σε συνδυασμό με ένα ανεκτέλεστο έργων που δημιουργεί στους ανθρώπους την αίσθηση της ασφάλειας και της συνέχειας. Όπως είπε, το μυστικό είναι να αποπληρώνονται εγκαίρως τα συνεργεία, ώστε να υπάρχει προβάδισμα έναντι του ανταγωνισμού.

Αναφορικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ο κ. Εξάρχου τόνισε πως αυτή την περίοδο είναι ακριβές οι ώριμες άδειες, οπότε ο όμιλος εστιάζει σε αυτή τη φάση στην οργανική ανάπτυξη, τονίζοντας παράλληλα πως «δεν θεωρούμε ότι είναι εφικτή η λύση των παράκτιων αιολικών πάκρων».