“Happy End” θα έχει όπως όλα δείχνουν το “θρίλερ” του ελέγχου της Blackrock στα χαρτοφυλάκια δανείων των τραπεζών.
Το τελικό πόρισμα του ελέγχου θα ανακοινωθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος στις αρχές του 2012 και αναμένεται να ζητά από τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα τον σχηματισμό επιπλέον προβλέψεων που δεν θα ξεπερνούν συνολικά τα 10 δις. ευρώ.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του axiaplus.gr, η Τράπεζα της Ελλάδος ξεκίνησε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας τις πρώτες άτυπες ενημερώσεις των τραπεζών για τα αποτελέσματα του ελέγχου της Blackrock στα χαρτοφυλάκια δανείων τους.
Μάλιστα τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η εικόνα είναι σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί τους τελευταίους μήνες στο πιστωτικό σύστημα, με αποτέλεσμα το ύψος των νέων προβλέψεων που απαιτεί ο αμερικάνικος ελεγκτικός οίκος από τις ελληνικές τράπεζες να είναι χαμηλότερο από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που είχαν δει το φως της δημοσιότητας.
Σημειώνεται ότι οι μέχρι σήμερα εκτιμήσεις τοποθετούσαν το ύψος των νέων προβλέψεων που θα πρέπει να σχηματίσει πιστωτικό σύστημα από τα 8 δις. ευρώ (το θετικό σενάριο) έως τα 15 δις. ευρώ (το αρνητικό σενάριο). Τα πρώτα στοιχεία που έχει στην διάθεσή της η ΤτΕ και για τα οποία ενημέρωσε τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, δείχνουν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι το τελικό ύψος των νέων προβλέψεων, τείνει προς το θετικό συνέριο.
Με δεδομένο μάλιστα ότι οι τράπεζες ζήτησαν και τελικά πέτυχαν να σχηματίσουν τις νέες προβλέψεις που θα απαιτήσει η Blackrock όχι εφάπαξ αλλά σε ορίζοντας τριετίας, καθιστά τις όποιες “κεφαλαιακές” συνέπειες για το πιστωτικό σύστημα απολύτως διαχειρίσιμες.
Υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος, σχολιάζοντας στο axiaplus.gr τις εξελίξεις, τονίζει ότι “πρόκειται για βαθιά ανάσα, καθώς χαμηλώνει τον πήχη των κεφαλαίων που πρέπει να αναζητήσει τους επόμενους μήνες το πιστωτικό σύστημα”. Έτσι, προσθέτει ο ίδιος, “δίνεται η δυνατότητα, να περιοριστεί η βίαιη απομόχλεση των ενεργητικών και να δοθεί επιτέλους η δυνατότητα στις τράπεζες να ξεκινήσουν τις πρώτες δειλές χρηματοδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά”.
Πώληση θυγατρικών και ΑΜΚ
Σημειώνεται ότι το πιστωτικό σύστημα πρέπει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2012 να προχωρήσει σε κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από το “κούρεμα” των ελληνικών ομολόγων κατά 50% και την Blackrock. Οι κινήσεις αυτές προβλέπουν την πώληση θυγατρικών εταιρειών, αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου αλλά και απόμοχλευση ενεργητικού.
Πλέον, μετά τα “ευχάριστα νέα” από την Blackrock, το πιστωτικό σύστημα εμφανίζεται διατεθειμένο, να στραφεί κυρίως στις δύο πρώτες επιλογές και να επιβραδύνει σημαντικά τον ρυθμό απομόχλευσης, γεγονός που θα δώσει την δυνατότητα στις τράπεζες να αρχίσουν, μετά από καιρό, να χρηματοδοτούν εκ νέου με πιστώσεις τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, που λόγω της παραπάνω εξέλιξης αντιμετωπίζουν το φάσμα της πιστωτικής ασφυξίας.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο σχεδιασμός που υπήρχε στις τράπεζες με δεδομένο το “αρνητικό” συνέριο της Blackrock προέβλεπε λιγότερες χρηματοδοτήσεις για το 2012 τουλάχιστον κατά 10 δις. ευρώ σε σχέση με φέτος, ποσό που πλέον δεν αποκλείεται να μειωθεί κατά το ήμισυ, μετά και τις μικρότερες του αναμενόμενου προβλέψεις που τελικά θα απαιτηθούν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η απομόχλευση των τραπεζικών ισολογισμών έχει οδηγήσει σε πιστωτική ασφυξία την πραγματική οικονομία, καθώς από την αρχή του χρόνου ο ρυθμός χορήγησης νέων δανείων είναι σταθερά αρνητικός και αναμένεται να κλείσει στο τέλος της φετινής χρήσης στο υψηλότερα του -3%.
Σημειώνεται ότι η επιλογή της απομόχλευσης από πλευράς του εγχώριου πιστωτικού συστήματος τα τελευταία τρίμηνα είχε προκαλέσει την έντονη κριτική της Τρόικα, η οποία κατ’ επανάληψη είχε ζητήσει την άρση της, καθώς όπως τόνιζε, παρεμπόδιζε σημαντικά την ανάπτυξη.
Μάλιστα σε όλες τις εκθέσεις της για την ελληνική οικονομία, ανάφερε πως η συγκεκριμένη επιλογή των τραπεζών, ήταν ιδιαίτερα επώδυνη, καθώς η ύφεση, εξαιτίας της ασθενικής τραπεζικής
χρηματοδότησης, συνεχώς οξύνονταν.
Σε ότι αφορά τέλος στο οριστικό πόρισμα της Blackrock, αυτό αναμένεται να αποδοθεί στην ΤτΕ, μέσα στον Ιανουαρίου του 2012 και εν συνεχεία η κεντρική τράπεζα θα ενημερώσει αναλυτικά τις τράπεζες.
Του Κ. Παπαγρηγόρη