>Αναδιάρθρωση χρέους από Ελλάδα και Ιρλανδία για να "σωθεί" η Ευρώπη

>
Ανέφικτη θεωρεί την επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup, Willem Buiter, αν μερικές χώρες μέλη της Ε.Ε. δεν προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση χρέους και δεν «καθαρίσουν» τους ισολογισμούς των τραπεζών τους, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Buiter “Το πρόβλημα δεν πρόκειται να επιλυθεί αν κάποιες χώρες της Ε.Ε. δεν αναδιαρθρώσουν το χρέος και τις τράπεζες τους», διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται κυρίως στην Ελλάδα και την Ιρλανδία και όχι στην Ισπανία. Ο ίδιος προσθέτει «Αυτό που έχει γίνει μέχρι στιγμής είναι απλά να κλωτσάμε το πρόβλημα στην παρακάτω γωνία».

Αναφερόμενος στην απόφαση της Ε.Ε. στη Σύνοδο Κορυφής της 11ης Μαρτίου και στην απόφαση για ενίσχυση του ταμείου στήριξης στα 440 δισ. ευρώ, ο Buiter ανέφερε ότι αυτό δεν είναι αρκετό ώστε να λύσει το πρόβλημα.

Τέλος, ο Buiter ο οποίος έχει τελέσει και μέλος της επιτροπής χάραξης πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας, σημείωσε ότι οι ηγέτες που αρνούνται να μαλακώσουν τους όρους προς την Ιρλανδία οδηγούν την χώρα σε αναπόφευκτη αναδιάρθρωση. Ο ίδιος τονίζει την ανάγκη να γίνει κάτι άμεσα για την Ιρλανδία. «Οι Ευρωπαίοι παίζουν με τη φωτιά αυτή τη στιγμή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup.