>
Εντείνεται ο προβληματισμός για την πορεία και την αποτελεσματικότητα του προγράμματος ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων. Χθες, ο κ. Πιερ-Κάρλο Παντοάν, οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, υποστήριξε ότι το σχέδιο για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη χρηματοδότηση της Ελλάδας δεν προχωρά, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να εξεταστούν και άλλοι μηχανισμοί για την αντιμετώπιση της κρίσης. Σημείωσε ακόμα ότι το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας αφενός δεν είναι ελκυστικό για τον ιδιωτικό τομέα αφετέρου είναι ιδιαίτερα ακριβό για τη χώρα και κατ’ επέκταση λιγότερο αξιόπιστο. Τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, το οποίο επικαλείται Ελληνα τραπεζίτη, σημειώνει ότι αν η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα φτάσει το 70% θα είναι αρκετό για να ολοκληρωθεί η συμφωνία και να κερδίσει χρόνο η Αθήνα για την αντιμετώπιση της δεινής δημοσιονομικής κρίσης.
Σήμερα ολοκληρώνεται η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής στο πρόγραμμα από ομολογιούχους και τραπεζικά στελέχη στην Ελλάδα εκτιμούν ότι η συναλλαγή θα πραγματοποιηθεί ακόμα και αν δεν επιτευχθεί ο στόχος για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε ποσοστό 90%. Οι τελευταίες πληροφορίες υποστήριζαν ότι η συμμετοχή θα φτάσει το 75% ωστόσο δεν έχουν επιβεβαιωθεί.
Το ύψος συμμετοχής των ξένων ιδιωτών στο πρόγραμμα θα καθορίσει την συμμετοχή ή όχι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής Τράπεζας. Η αρχική πρόθεση ήταν να μη συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής κρατικές τράπεζες, ωστόσο λόγω της μη ικανοποιητικής συμμετοχής ιδιωτών το ζήτημα επανεξετάστηκε. Ετσι δόθηκε παράταση μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου στις δύο τράπεζες για τη δημοσίευση των λογιστικών καταστάσεων του δεύτερου τριμήνου του 2011, ώστε αν απαιτηθεί να συμμετάσχουν και αυτές στο πρόγραμμα.
Την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει ισχυρή στήριξη από τον ιδιωτικό τομέα στο σχέδιο ανταλλαγής ομολόγων εξέφρασε και ο επικεφαλής του Institute of International Finance (IIF) κ. Τσαρλς Νταλάρα. Ο κ. Νταλάρα τόνισε πως η συμμετοχή των ιδιωτών θα αυξηθεί σημαντικά κατά τις τελευταίες ημέρες της προθεσμίας.