>Ανασχηματισμός, ψήφος εμπιστοσύνης και… εκλογές

>
Το βαθύ και… το ρηχό ΠΑΣΟΚ ανάσαναν με ανακούφιση όταν άκουσαν τον Γιώργο Παπανδρέου (ο οποίος κλείνει σήμερα τα 59 του χρόνια…) να απορρίπτει την πρόταση για κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ χωρίς τον ίδιον στο πρωθυπουργικό αξίωμα. Γνωρίζουν καλά ωστόσο ότι η ανανεωμένη, από τον σημερινό ανασχηματισμό, κυβέρνησή τους έχει ελάχιστες πιθανότητες να μακροημερεύσει. Αντιθέτως, θεωρούν πολύ πιθανό να κερδίσει λίγες ημέρες ή εβδομάδες “ζωής” ώστε να προλάβει να “περάσει” Μεσοπρόθεσμο-εφαρμοστικό νόμο, να ανοίξει τη διαδικασία έγκρισης του νέου δανεισμού και να στήσει κάλπες. Πότε; Εάν βγει αλώβητη από την ψηφοφορία για το Μεσοπρόθεσμο, όλα θα εξαρτηθούν από την πλειοψηφία που θα ζητήσει για την έγκριση του νέου δανείου. Εάν επικρατήσει η πρόταση του Ευάγγελου Βενιζέλου για 180 ψήφους, τότε οι εκλογές θα είναι αναπόφευκτες, καθώς η ΝΔ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα το υπερψηφίσει –πόσο μάλλον μετά το χθεσινό φιάσκο.

Ετσι κι αλλιώς το σύνολο της αντιπολίτευσης ζητά εκλογές, με τον Αντώνη Σαμαρά να διατυπώνει το αίτημα πια καθαρά.

Ψήφος εμπιστοσύνης και Μεσοπρόθεσμο “πακέτο”

Δύο είναι τα στοιχήματα του επόμενου τριημέρου.

Το ένα αφορά την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε ο κ. Παπανδρέου. Η συζήτηση στη Βουλή θα ξεκινήσει το μεσημέρι της Παρασκευής και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με ονομαστική ψηφοφορία. Ο πρωθυπουργός προχώρησε σ΄αυτή την κίνηση προκειμένου να “παγιδεύσει” την κοινοβουλευτική ομάδα του: “Δεν μπορείς να δίνεις ψήφο εμπιστοσύνης σε μία κυβέρνηση την Κυριακή και… να την ρίχνεις λίγες ημέρες αργότερα στην ψηφοφορία για το Μεσοπρόθεσμο”, είναι το σκεπτικό. Δεδομένου ότι στις προγραμματικές δεσμεύσεις της “νέας” κυβέρνησης θα κατέχει πρωτεύοντα ρόλο το “σχέδιο εξόδου από την κρίση”.

Πώς θα κινηθούν οι διαφωνούντες (μ΄αυτό το σχέδιο) βουλευτές; Οι περισσότεροι, μέχρι στιγμής, αποσυνδέουν την ψήφο εμπιστοσύνης από το Μεσοπρόθεσμο, οπότε δηλώνουν ότι θα στηρίξουν την κυβέρνηση την Κυριακή. Προειδοποιούν ωστόσο ότι εάν οι δύο ψήφοι συνεδεθούν “θα δουν τι θα κάνουν”…

Τεχνοκράτες και πολιτικοί

Το δεύτερο αφορά τον ανασχηματισμό. Πόσο δομικός θα είναι; Και πόσο “ανοικτός” σε τεχνοκράτες; Μέχρι αργά τη νύχτα χθες οι πληροφορίες ήταν αντικρουόμενες. Αλλοι διέρρεαν ότι ο κ. Παπανδρέου θα στραφεί “στα στελέχη του και στους βουλευτές του” προκειμένου να επανακτήσει… την εμπιστοσύνη τους μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η πεντάωρη συζήτηση με τη ΝΔ για κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής. Και άλλοι επέμεναν ότι το “πάντρεμα” τεχνοκρατών και πολιτικών είναι ειλημμένη απόφαση –έλεγαν μάλιστα ότι έχει ήδη γίνει πρόταση στον Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος απάντησε θετικά και ότι θα προταθεί το υπουργείο Οικονομικών (με τη σημερινή ή άλλη μορφή) στον Γιώργο Φλωρίδη, ο οποίος ωστόσο δεν φέρεται ενθουσιασμένος με την ιδέα να συμμετάσχει σε μία κυβέρνηση Παπανδρέου σ΄αυτό το κλίμα.

Ο Παπακωνσταντίνου

Το “γράψε-σβήσε” ονομάτων βρίσκεται σε εξέλιξη. Και οι μεν και οι δε, θεωρούν σίγουρη την απομάκρυνση Παπακωνσταντίνου από το (σημερινής μορφής) υπουργείο Οικονομικών, αλλά επισημαίνουν ότι θα του ανατεθεί ένας “άλλος ρόλος” –ενδεχομένως ένα νέο οικονομικό υπουργείο που θα αποτελεί γέφυρα με τους δανειστές.

Στα μεγάλα ερωτήματα ανήκει η “τύχη” των στενών συνεργατών του κ. Παπανδρέου, δηλαδή των Παύλου Γερουλάνου και Δημήτρη Δρούτσα, καθώς και των προσωπικών επιλογών του όπως η Τίνα Μπιρμπίλη.