Ανοίγει ο φάκελος των ευθυνών στη Λαϊκή

Ανοίγοντας για πρώτη φορά το φάκελο ευθυνών για την κατάσταση που υπάρχει στη Λαϊκή Τράπεζα μετά τις ζημιές 3,6 δισ. ευρώ που κατέγραψε το 2011, η παρούσα ηγεσία της Τράπεζας εξήγησε ότι δεν ήταν ενήμερη για τις επενδύσεις σε ελληνικά ομόλογα, από τις οποίες οι τράπεζα έχασε πέραν των 2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής ιστοσελίδας Stockwatch.

Τα αρμόδια όργανα της Λαϊκής Τράπεζας δεν είχαν ενημερωθεί για τη μεγάλη έκθεση της Τράπεζας σε ελληνικά ομόλογα, είπαν σήμερα ο πρόεδρός της Μιχάλης Σαρρής και ο Διευθύνων Σύμβουλος Χρίστος Στυλιανίδης, ενώ ακόμα και όταν η Κεντρική Τράπεζα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου το Μάρτιο του 2010, με επιστολή στην οποία έκανε σύντομη αναφορά στα ομόλογα, η διοίκηση της Τράπεζας δεν ενημερώθηκε, αναφέρθηκε σήμερα.

“Ενημερωθήκαμε για την επιστολή εκ των υστέρων”, είπε σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη η ηγεσία της Τράπεζας. Η διάσκεψη γίνεται υπό τη σκιά της επικείμενης κρατικοποίησης της Τράπεζας λόγω της αδυναμίας της να καλύψει τις κεφαλαιακές της ανάγκες μέσω ιδιωτικών κεφαλαίων, όπως αναφέρει το Stockwatch.

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και η κινδυνολογία για έξοδο της από την ευρωζώνη έχουν περιπλέξει τις προσπάθειες εξεύρεσης στρατηγικών επενδυτών, παραδέχθηκε ο πρόεδρός της Λαϊκής Τράπεζας, Μιχάλης Σαρρής, λίγες μέρες μετά την έκδοση διατάγματος που οδηγεί στην κρατικοποίησή της.

Λόγω της δυστοκίας στην εξεύρεση επενδυτών και της πιθανότητας αποτυχίας της έκδοσης, πρόσθεσε, το κράτος ήρθε και υλοποίησε το στόχο για αναδοχή της έκδοσης κεφαλαίου από την τράπεζα.

Η κίνηση αυτή, ανέφερε ο ίδιος, εξασφαλίζει την επιτυχία της έκδοσης μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Ο κ. Σαρρής εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την κυβέρνηση, την κυπριακή Βουλή, την Κεντρική Τράπεζα και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τις άμεσες κινήσεις τους.

Ο πρόεδρος της Λαϊκής στην αρχή της ομιλίας του ανέφερε ότι έγιναν και γίνονται πολύ σημαντικές προσπάθειες για εξεύρεση στρατηγικών και άλλων επενδυτών, προσθέτοντας ότι από πολύ νωρίς διαφάνηκε ότι η προσπάθεια ήταν περίπλοκη λόγω της έκθεσης των τραπεζών στην ελληνική οικονομία.