Ανοικτό το ενδεχόμενο νέου κουρέματος στο ελληνικό χρέος

Οι χώρες της Ευρωζώνης είναι έτοιμες να συνεχίσουν την χρηματοδότηση προς την Ελλάδαμέχρι να προκύψει νέα κυβέρνηση στη χώρα, είτε από τις εκλογές που έγιναν την Κυριακή είτε από νέα αναμέτρηση τον Ιούνιο, ανέφεραν αξιωματούχοι της…
Ευρωζώνης στο Reuters. Πάντως αξιωματούχος της Ευρωζώνης περιμένει το αργότερο ως την Κυριακή την ανακοίνωση διεξαγωγής νέων εκλογών στα μέσα Ιουνίου. «Έχουμε τα μέσα να υποστηρίξουμε την Ελλάδα ως τα τέλη Ιουνίου», διευκρίνισε και πρόσθεσε ότι «θα παράσχουμε αρκετούς πόρους για να κρατήσουμε την Ελλάδα όρθια μέχρι να ξεκαθαριστεί η πολιτική απόφαση».

Ο ίδιος αξιωματούχος σε ερώτηση αν η εκταμίευση θα γίνει ακόμα και αν δεν υπάρξει νέα κυβέρνηση για να εφαρμόσει τους όρους του πακέτου διάσωσης, ο αξιωματούχος απάντησε ότι «κανένας δεν περιμένει μία ανύπαρκτη κυβέρνηση να περάσει νόμους».

«Δεν ωφελεί να τους αφήσουμε να χρεοκοπήσουν στο μέσο των εξελίξεων. Αυτό ήταν το νόημα στη συνεδρίαση του Euro Working Group: να δώσουμε αρκετά χρήματα για να μείνει όρθια και να μην φέρουμε χάος με απλήρωτους ανθρώπους αλλά να μην δώσουμε πέρα από το ελάχιστο που θα αποθάρρυνε τα κόμματα που λένε ότι θα κάνουμε ό,τι θέλουμε και θα μας σώσουν γιατί είναι προς το συμφέρον της ΕΕ» .

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη ο EFSF αποφάσισε την εκταμίευση 4,2 από τα 5,2 δισ. ευρώ της δόσης, επισημαίνοντας ότι το ποσό που απομένει θα εκταμιευτεί τον Ιούνιο «γιατί δεν είναι απαραίτητο τώρα».

Παράλληλα, μία από τις πηγές του Reuters άφησε ανοιχτό το παράθυρο ενός επιπλέον κουρέματος του ελληνικού χρέους που πλέον διακρατούν κυρίως οι θεσμικοί εταίροι.

Όπως υπογράμμισε: «Νομίζω ότι κατά βάθος έχουμε ήδη αποδεχτεί ότι δεν θα πάρουμε πίσω το 100% των χρημάτων που δόθηκαν στην Ελλάδα».