>Αντίθετος σε μεγαλύτερο "κούρεμα" ο Λ. Παπαδήμος

>

Την αντίθεση του σε μεγαλύτερο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους από τα προβλεφθέντα στην συμφωνία της 21ης Ιουλίου εκφράζει ο ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ και σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης Λουκάς Παπαδήμος.

Μιλώντας στο διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο Market News, έκρινε ως ανεπαρκή την προσπάθεια που έχει γίνει στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ εκτιμά ότι υπό την προϋπόθεση της εφαρμογής αυτής της πολιτικής το χρέος είναι διαχειρίσιμο και βιώσιμο.

«Ο στόχος της εφαρμοζόμενης πολιτικής είναι η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής και δεν νομίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει πρόθεση να υποστηρίξει κάποιο εναλλακτικό σενάριο μεγαλύτερης αναδιάρθρωσης του χρέους», σημειώνει.

Υπογραμμίζει ότι μια πιο γενναία διαγραφή χρέους κρύβει περισσότερους κινδύνους για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα και συνεπώς δεν είναι ευκταία.

Εμφανίζεται μάλιστα αισιόδοξος ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να σταθεροποιηθεί στα μέσα του ερχόμενου έτους και να καταγράψει ακόμα και θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο δεύτερο εξάμηνο του 2012, υπό την προϋπόθεση ότι «θα εφαρμοστούν πλήρως και χωρίς καθυστερήσεις όσα προβλέπει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα».

Πάντως, υπογραμμίζει τη σημασία της περαιτέρω ενίσχυσης του μηχανισμού EFSF προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί πιο αποτελεσματικά στους συστημικούς κινδύνους της τρέχουσας κρίσης.

Επισημαίνει ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων» ενώ απορρίπτει κατηγορηματικά την επιλογή της εξόδου από την Ευρωζώνη που θεωρεί ότι θα ήταν αιτία πολλών δεινών για την Ελλάδα αλλά και για το σύνολο της Ευρωζώνης.