Ανταλλαγή ομολόγων με μετατρέψιμα σε μετοχές στις τράπεζες

Εδώ και καιρό ο… δρόμος για μετόχους, δανειολήπτες, πελάτες, αλλά και εργαζομένους τραπεζών δεν είναι στρωμένος με «ροδοπέταλα».

Οι τράπεζες πρέπει να μειώσουν το χρέος τους (τραπεζικά ομόλογα όχι του Δημοσίου) και ο προσφορότερος τρόπος για ομόλογα είναι η ανταλλαγή μετατρέψιμων ομολόγων με μετοχές σε υψηλότερη τιμή από τη σημερινή…

Αναφερόμαστε στα ομόλογα που έχουν εκδώσει οι ίδιες οι τράπεζες διαφορετικών κατηγοριών (senior, μετατρέψιμα, υβριδικά)

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει έμπειρος τραπεζίτης, για να φτάσουν τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 9% οι ελληνικές τράπεζες θα ανταλλάξουν δικά τους ομόλογα με μετοχές.

Πρώτον, υπάρχει βάσιμη πιθανότητα να πουν στους δανειστές ότι δεν θα πληρωθεί ο τόκος της έκδοσης και, δεύτερον, η πλειοψηφία, λ.χ. το 75%, των ομολογιούχων να κάνει αποδεκτή την πρόταση για ανταλλαγή με μετοχές.

Από την άλλη πλευρά, μικρές πιθανότητες -λόγω έλλειψης ρευστότητας- συγκεντρώνει το σενάριο να ανακληθούν νωρίτερα τα ομόλογα, σε μια τιμή όμως χαμηλότερη από την ονομαστική.

Να σημειώσουμε ότι η Εθνική Τράπεζα σε περίπτωση πώλησης της Finansbank θα έχει ρευστότητα, αλλά είναι εντελώς απίθανο να χρησιμοποιηθεί η ρευστότητα για εξαγορά χρέους.

Εθνική – Eurobank 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική έχει ήδη εξετάσει τη μείωση χρέους ομολογιακών δικής της έκδοσης. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα ακολουθηθεί η ίδια πρακτική που ανακοίνωσε ήδη η Eurobank.

Ειδικότερα, η Eurobank, κατά τη συμφωνία με την Alpha Bank, ανακοίνωσε τη μετατροπή υφιστάμενου ομολογιακού Tier 1, ύψους 350 εκατ. ευρώ. Οπως ανακοίνωσαν τότε οι δύο διοικήσεις -Alpha Bank, Εurobank-, οι συγκεκριμένες ομολογίες θα μετατραπούν σε μετοχές μετά τη συγχώνευση των δύο τραπεζών.

Άλλωστε, ομολογιακό μετατρέψιμο με τόκο 10% -και καταβολή 6% εφάπαξ- έχει ανακοινωθεί ότι θα αγοράσει το Qatar Fund, με τιμή μετατροπής 1,40 ευρώ ανά ομολογία.

http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=164362