>Απάτη κόστισε $ 2 δισ. στη UBS

>
Απώλειες σχεδόν 2 δισ. δολ., οι οποίες οφείλονται στις παράνομες δραστηριότητες ενός διαπραγματευτή στο τμήμα επενδυτικής στρατηγικής, αναμένεται να εμφανίσει η μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα UBS. Η αποκάλυψη έγινε χθες έπειτα από ανακοίνωση της ελβετικής τράπεζας και προκάλεσε σοκ στα επενδυτικά γραφεία της Ευρώπης. Υπαίτιος των εξελίξεων είναι, σύμφωνα με τους «Financial Times», ο 31χρονος διαπραγματευτής Κέκου Αντομπόλι (Kweku Adoboli), ο οποίος μάλιστα συνελήφθη από την Αστυνομία του Λονδίνου. Ο Αντομπόλι εργαζόταν στο γραφείο της UBS στο Λονδίνο, στη θέση του διευθυντή χρηματιστηριακών αγορών.
Στις αγορές ξύπνησαν μνήμες από την υπόθεση Ζερόμ Καρβιέλ, ενός σχετικά νέου trader στη γαλλική τράπεζα Societe Generale, ο οποίος έπληξε τα αποτελέσματα που εμφάνισε η γαλλική τράπεζα με τις κινήσεις του, προκαλώντας απώλειες 4,9 δισ. δολάρια. Παρομοίως οδυνηρές ήταν οι κινήσεις και του Νικ Λίσον για την τράπεζα Barings, η οποία κατέρρευσε το 1995.
«Το θέμα ερευνάται ακόμη, αλλά η τρέχουσα εκτίμηση της UBS για τη ζημιά από τις συναλλαγές αυτές είναι γύρω στα 2 δισ. δολάρια», ανέφερε η ελβετική τράπεζα σε σύντομη ανακοίνωσή της. Πάντως, προειδοποίησε ότι είναι πιθανό να καταγραφούν ζημιές κατά το τρίτο τρίμηνο του 2011 εξαιτίας των εξελίξεων αυτών. Η τράπεζα διευκρίνισε ότι δεν επηρεάστηκαν οι λογαριασμοί πελατών της. Μετά το άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών, η μετοχή της UBS σημείωσε βουτιά 9,1% κατά το μεσημέρι, την ώρα που οι τραπεζικές μετοχές στην Ευρώπη ανέβαιναν κατά 4,78%.
Η αποκάλυψη ενδέχεται να ενισχύσει τις φωνές ορισμένων επενδυτών και ελβετών πολιτικών, οι οποίοι ζητούν να αποδεσμευτεί η UBS από την επενδυτική τραπεζική. Μάλιστα, η ανακοίνωση της UBS έγινε την ημέρα κατά την οποία η ελβετική Βουλή συζητούσε αλλαγές στην τραπεζική νομοθεσία της χώρας με στόχο τη μείωση των κινδύνων για τις μεγάλες τράπεζες. Η UBS διέγραψε πάνω από 50 δισ. δολάρια εξαιτίας της κρίσης τοξικών επενδυτικών προϊόντων, εξέλιξη η οποία της προκάλεσε μεγάλες ζημιές, σημαντική μείωση των θέσεων εργασίας, αλλά και τη διάσωσή της από την ελβετική κυβέρνηση το 2008.
Πάντως, η τράπεζα προγραμμάτιζε ημερίδα στις 7 Νοεμβρίου, όπου αναμενόταν να ανακοινώσει σημαντικές αλλαγές στην επενδυτική τραπεζική. Τον περασμένο Ιούνιο είχε προσλάβει σχεδόν 18.000 ανθρώπους στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής, οι περισσότεροι εκτός Ελβετίας, κυρίως στο Λονδίνο και τις ΗΠΑ, καθώς οι αποδόσεις της στον τομέα αυτό είχαν ανακτήσει τη δυναμική τους υπό την καθοδήγηση του Κάρστεν Κένγκετερ, πρώην στελέχους της Goldman Sachs.
Οι εξελίξεις αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελβετική τράπεζα, η οποία είχε ανακτήσει το επενδυτικό κύρος της κατά τη φετινή χρονιά, το οποίο όμως είχε δεχθεί πλήγματα τελευταίως. Ετσι, ενώ κατείχε την πρώτη θέση στη διαχείριση του πλούτου των εύπορων πελατών της, βρίσκεται πλέον στην τρίτη.