>Απαντήσεις Βενιζέλου στην αποχώρηση τρόικας

>

Είχε προγραμματιστεί να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις και να αρχίσει ο δεύτερος κύκλος μετά από 10 ημέρες υποστήριξε ο Ε. Βενιζέλος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, σημειώνοντας ότι τα θέματα είναι πολιτικά και οι εκπρόσωποι της τροϊκα που είναι στην Αθήνα δεν μπορούν να τα χειριστούν. Σε φιλικό κλίμα έγιναν οι επαφές, σημείωσε.

Σημασία έχει η προστασία του ελληνικού συμφέροντος, είπε. Το βασικό πρόβλημα είναι η ύφεση, υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Κινούμαστε σε επίπεδα της τάξης του 5%, δήλωσε και γι’ αυτό χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε υστερήσεις ως χώρα και ο κοινός παρονομαστής των προβλημάτων είναι το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, τόνισε ο κ. Βενιζέλος παραδεχόμενος ότι υπάρχουν ευθύνες και από την ελληνική πλευρά. “Δεν φταίει για όλα η ύφεση” ανέφερε.

Η εργασιακή εφεδρεία δεν περιορίζεται μόνο στους φορείς που κλείνουν ή συγχωνεύονται αλλά και γενικότερα στο Δημόσιο τομέα, ανάφερε.

Προωθούμε αλλαγές στη φορολογική δικαιοσύνη αλλά και στη λειτουργία της εφορίας ώστε να μειώσουμε την φοροδιαφυγή. Προανήγγειλε αλλαγές και στα εργασιακά, σε συνεννόηση με την τροϊκα.

Βασικός στόχος είναι η ύφεση να είναι όσο το δυνατό μικρότερη και δεν πρέπει να γίνουν τώρα λάθη τα οποία δεν θα επιτρέψουν στη χώρα να αρχίσει από το 2012 να αντιστρέφει την πορεία του ΑΕΠ.

Το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας χρηματοδοτείται από χώρες της Ε.Ε. και γι’ αυτό δεν μπορούμε να διαμορφώσουμε εμείς τα δεδομένα. Δεν αποφασίζουμε μόνοι μας, υποστήριξε. Πρέπει να μιλούμε με τους εταίρους και να συναποφασίζουμε.

Εχουμε ανταλλάξει απόψεις με τον Αντ. Σαμαρά για όλα τα θέματα και χρειάζεται συστράτευση για να βγούμε από την κρίση.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες θα γίνει συζήτηση για Ελλάδα, ενώ ο ίδιος θα συμμετάσχει σε άτυπο Ecofin στις 16-17 Σεπτεμβρίου.

Δεν ζητούμε επιπλέον δανεικά είπε ο κ. Βενιζέλος απαντώντας σε ερωτήσεις.

Η βαθύτερη ύφεση οδηγεί σε αναπροσαρμογή των στόχων. Αν υπάρχουν αποκλίσεις σε σχέση με αυτή την αναπροσαρμογή πρέπει να δούμε ποιο είναι το μέγεθος και τι πρέπει να γίνει.

«Η 6η δόση είναι το βασικό θέμα της συζήτησης. Οι εταίροι μας γνωρίζουν πολύ καλά ποιες είναι οι ταμειακές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου» είπε απαντώντας σε ερώτηση αν θα υπάρξει πρόβλημα για την Ελλάδα από την καθυστέρηση στην εκταμίευση.

Πολλές οι αστοχίες

Ως γνωστόν, οι διαπραγματεύσεις σταμάτησαν χθες το βράδυ. Οι δανειστές διαπίστωσαν σημαντικές αποκλίσεις σε έσοδα και δαπάνες και ζήτησαν νέα μέτρα. Η ελληνική πλευρά δεν έκανε δεκτή την απαίτηση των δανειστών, οι οποίοι ουσιαστικά ζητούσαν να καλυφθεί η “τρύπα” που υπολογίζεται λίγο κάτω από το 1% του ΑΕΠ.

Τα στελέχη της τρόικας διαπίστωσαν ότι τα μεγέθη δεν βγαίνουν σύμφωνα με τις προβλέψεις. Ο υπουργός Οικονομικών, ωστόσο, φαίνεται πως έπειτα από συνεννοήσεις με τον κ. Γ. Παπανδρέου αρνήθηκε να προχωρήσει σε νέα μέτρα.

Το ποσό που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι της τάξης του 1,7 δισ. ευρώ, καθώς βρέθηκαν υστέρηση στα έσοδα 1,1 δισ. ευρώ και υψηλότερες δαπάνες κατά 600 εκατ. ευρώ.

Η τροικα διαπίστωσε ότι στις καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων οι σχεδιασμοί δεν είναι παρά μόνο στα χαρτιά, στις αποκρατικοποιήσεις από τα 5 δισ. ευρώ που απαιτούνται έως το τέλος του έτους στο ταμείο έχουν μπει μόνο τα 390 εκατ. ευρώ από τον ΟΤΕ, το μισθολόγιο το οποίο θεωρητικά θα ήταν έτοιμο στο τέλος Ιουλίου ακόμα μορφοποιείται και ο προϋπολογισμός, ο οποίος θεωρητικά θα οδηγούσε το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 7,6% του ΑΕΠ, μπάζει από χίλιες μεριές, με αποτέλεσμα ακόμα και με την πλήρη εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου οι υπηρεσίες του υπουργείου να θέτουν τον πήχη του ελλείμματος στο 8,5% του ΑΕΠ για φέτος.

Το υπουργείο Οικονομικών άρχισε εδώ και περίπου δέκα ημέρες να απλώνει τον καμβά των αποκλίσεων με φόντο προβλέψεις ύφεσης μεταξύ του 4,5% και του 5,3% (αντί για 3,8% που ήταν η τελευταία εκτίμηση της τρόικας και του υπουργείου), επιδιώκοντας -αν και ο κ. Βενιζέλος επέμενε να μιλά για συζήτηση και όχι για διαπραγμάτευση- χαλάρωση των στόχων για το έλλειμμα.

Η τρόικα, όμως, επιμένει ότι μέρος μόνο των αποκλίσεων οφείλεται στη μεγαλύτερη ύφεση και πιέζει για διορθωτικές κινήσεις όχι στην πλευρά των φόρων, όπου είναι σαφές πια ότι τα όποια όρια της επιχειρηματικής κοινότητας και της κοινωνίας (πλην των φοροφυγάδων, που εξακολουθούν να βασιλεύουν) έχουν προ πολλού εξαντληθεί, αλλά στις δαπάνες.

Προς αναβολή η συνεδρίαση του ΔΝΤ

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε να μην πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη για τις 15 Σεπτεμβρίου συνεδρίαση του ΔΝΤ, η οποία είχε ως θέμα την Ελλάδα, και να μεταφερθεί για τις 27 Σεπτεμβρίου. Ο λόγος είναι ότι μετά την τροπή που πήραν οι εξελίξεις δεν θα είναι έτοιμη η έκθεση του απεσταλμένου του ταμείου κ. Π. Τόμσεν.