Απειλούν με γενική απεργία οι φαρμακοποιοί

Με την πιο σκληρή απεργία στην ιστορία του κλάδου απείλησε σήμερα ο πρόεδρος των φαρμακοποιών της Αττικής εάν το υπουργείο Υγείας επιμείνει στην πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού κατά την ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου του Μνημονίου 2, που συζητείται σήμερα Τετάρτη στη Βουλή.

«Πάμε για μεγάλες συγκρούσεις» δήλωσε στο «Βήμα» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κ Λουράντος, ανακοινώνοντας οτι στη γενική συνέλευση του συλλόγου τη Δευτέρα θα προτείνει γενική απεργία διαρκείας των φαρμακείων χωρίς καν διημερεύοντα και διανυκτερεύοντα από την ερχόμενη Τρίτη! Οι πολίτες θα εξυπηρετούνται για όσες ημέρες διαρκέσει η απεργία, εφόσον περάσει η σχετική πρόταση, μόλις από ένα φαρμακείο σε ολόκληρη την Αθήνα και ένα στον Πειραιά.

«Το λένε επειδή είναι εξοργισμένοι» δήλωσε στο «Βήμα» ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος μόλις ενημερώθηκε για τις προθέσεις των φαρμακοποιών και πρόσθεσε: «Ελπίζω οτι η γενική συνέλευση τη Δευτέρα θα δείξει την απαιτούμενη ψυχραιμία», αφού με μια τέτοια απεργία, αργά ή γρήγορα θα μπορούσε να τεθεί θέμα κινδύνου της δημόσιας υγείας.

Οι φαρμακοποιοί πάντως δείχνουν ανυποχώρητοι στο θέμα της απελευθέρωσης ενώ όπως υποστηρίζουν οι νέες ρυθμίσεις θα επιφέρουν τεράστια ρύθμιση στο ποσοστό κέρδους των φαρμακείων.

Τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο
Κατά την συζήτηση του εφαρμοστικού νόμου στη Βουλή ανακοινώθηκαν, εν τω μεταξύ, δύο τροποποιήσεις σε οτι αφορά τα φάρμακα από το υπουργείο Υγείας.

– Τα καινοτόμα φάρμακα, όπως είχε προαναγγείλει το «Βήμα», εξαιρούνται από την προϋπόθεση οι νέες θεραπείες προκειμένου να καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία να αποζημιώνονται σε 12 κράτη μέλη της Ε.Ε.

– Η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία θα ισχύσει τελικά από 1ης Ιουνίου.

-Μετατροπή σε ποινικό αδίκημα της υπερσυνταγογράφησης φαρμάκων από γιατρούς.