Αποκαθίσταται σταδιακά η σιδηροδρομική σύνδεση Αθήνας – Θεσσαλονίκης

Αποκαθίσταται η σιδηροδρομική σύνδεση στον άξονα Αθήνας – Θεσσαλονίκης, που είχε διακοπεί εξαιτίας των καταστροφών από τις κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias», μετά την άφιξη της πρώτης εμπορικής αμαξοστοιχίας στο Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο τα ξημερώματα σήμερα Δευτέρα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, έως τις 16 Δεκεμβρίου στον σιδηροδρομικό άξονα θα κινούνται μόνο εμπορευματικοί συρμοί, ώστε να αποσυμφορηθούν το ταχύτερο δυνατόν τα εμπορευματικά κέντρα και από τις 16 Δεκεμβρίου θα δρομολογηθούν και τα επιβατικά τρένα, προκειμένου να αποκατασταθεί πλήρως η σιδηροδρομική εξυπηρέτηση.

Εντός των πρώτων μηνών του 2024 θα αρχίσουν και οι εργασίες οριστικής αποκατάστασης τόσο του κύριου άξονα όσο και των άλλων δύο σιδηροδρομικών τμημάτων, Λάρισας – Βόλου και Παλαιοφαρσάλου – Καλαμπάκας, αλλά και της τουριστικής γραμμής του Πηλίου.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, με την ολοκλήρωση των εργασιών της προσωρινής αποκατάστασης της γραμμής καθόδου στο τμήμα από Δομοκό μέχρι Λάρισα με ηλεκτροκίνηση έγιναν από τον ΟΣΕ -με καταγραφικό τρένο- οι προβλεπόμενες μετρήσεις, ώστε να πιστοποιηθεί η ασφάλεια της γραμμής προτού δοθεί σε κυκλοφορία, όπως απαιτούν οι σχετικοί κανονισμοί. Από την επεξεργασία των μετρήσεων η γραμμή μετρήθηκε ως κατάλληλη για ταχύτητες μέχρι και 160 χιλιόμετρα ανά ώρα. Εν τούτοις, η ταχύτητα εκμετάλλευσης ορίζεται στα 80 χιλιόμετρα ανά ώρα, λόγω των εργασιών αποκατάστασης της γραμμής ανόδου. Επίσης, έγινε έλεγχος και της γραμμής επαφής, καθώς και όλων των εγκαταστάσεων, που σχετίζονται με την ηλεκτροκίνηση.