Αποκρατικοποιήσεις, μείωση ΦΠΑ στο 13% και αφορολόγητο στις 8.000 ευρώ

 

Αρχίζει το απόγευμα στη Βουλή η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, που εξελέγη από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Η συζήτηση αρχίζει με την ομιλία του πρωθυπουργού, η οποία θα διαρκέσει περίπου σαράντα λεπτά καθώς ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται σε φάση ανάρρωσης μετά την εγχείριση στο μάτι.

Το κείμενο των προγραμματικών δηλώσεων, το οποίο είναι έτοιμο, έχει γίνει αντικείμενο εντατικής διαβούλευσης μεταξύ των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, τα οποία συμφώνησαν στα περισσότερα σημεία.

Κοινός τόπος για τους κυβερνητικούς εταίρους αποτελεί η άμεση έναρξη των διαδικασιών για την ιδιωτικοποίηση των ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, των Κρατικών Λαχείων και των τριών θυγατρικών της Αγροτικής Τράπεζας (ΣΕΚΑΠ, Βιομηχανία Ζάχαρης, Γαλακτοκομική Δωδώνη).

Επιπλέον, θα τεθούν άμεσα σε εφαρμογή και οι συμβάσεις παραχώρησης για λιμάνια, περιφερειακά αεροδρόμια και τμημάτων της Εγνατίας Οδού, καθώς και οι συγχωνεύσεις ή καταργήσεις υπηρεσιών και φορέων του Δημοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να ανακοινώσει αύξηση του αφορολόγητου στα 8.000 ευρώ και μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%.

Ταυτόχρονα, ο κ. Σαμαράς θα κάνει λόγο για την άμεση ανάγκη αναδιάρθρωσης του κράτους με στόχο τη μείωση του χωρίς, ωστόσο, να γίνουν απολύσεις υπαλλήλων.

Σημειώνεται ότι οι προγραμματικές δηλώσεις έχουν μπει ήδη στο μικροσκόπιο της τρόικας, η οποία έχει ήδη βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους νέους υπουργούς και αναμένει τις εξαγγελίες της κυβέρνησης.