Απολύθηκε Δ/ντρια Παιδιατρικής Κλινικής για το θάνατο επτάχρονου

Διευθύντρια παιδιατρικής κλινικής νοσοκομείου Αιγαίου απολύθηκε οριστικά με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Η λειτουργός του Ιπποκράτη, όπως προέκυψε, χορήγησε δεκαπλάσια ποσότητα από την προβλεπόμενη δόση σε επτάχρονο αγοράκι, με αποτέλεσμα εκείνο να υποστεί εγκεφαλικό οίδημα και να χάσει τη μάχη για τη ζωή μέσα σε τρεις, μόλις, ημέρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά η εν λόγω γιατρός είχε κριθεί αθώα για την συγκεκριμένη υπόθεση από το πειθαρχικό συμβούλιο των ιατρών του ΕΣΥ!

Το Σεπτέμβριο του 2000 το παιδί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, καθώς είχε πιει το περιεχόμενο ενός φιαλιδίου Depon. Η γιατρός του χορήγησε ενδοφλεβίως ως αντίδοτο το φάρμακο Parvolex χωρίς όμως να υπολογίσει σωστά το βάρος του παιδιού ούτε τις δόσεις του αντιδότου οι οποίες, όπως αποδείχθηκε, ήταν δεκαπλάσιες των προβλεπομένων! Το αγόρι παρουσίασε γενικευμένους σπασμούς και οίδημα στον εγκέφαλο και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στην Αθήνα στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία».

Η τραγική υπόθεση απασχόλησε την ποινική δικαιοσύνη με το Τριμελές Εφετείο Αιγαίου, το 2006, να κρίνει ένοχη τη γιατρό για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια. Με την απόφαση της επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 12 μηνών με τριετή αναστολή. Σύμφωνα με την απόφαση, όφειλε να διαβάσει με ιδιαίτερη προσοχή τις οδηγίες χρήσεως του αντίδοτου φαρμάκου σε συνδυασμό με το βάρος του παιδιού, κάτι που δεν έπραξε ως όφειλε.

Το 2009 μετά την έκδοση της καταδικαστικής απόφασης ο υπουργός Υγείας έβγαλε από το αρχείο τον πειθαρχικό φάκελό της και ζήτησε την επανάληψη της πειθαρχικής διαδικασίας. Αυτή τη φορά το πειθαρχικό συμβούλιο επέβαλε στην διευθύντρια, κατά πλειοψηφία, την πειθαρχική ποινή της προσωρινής παύσης ενός έτους. Αρχικά όμως την είχε κρίνει αθώα!

Στη συνέχεια η υπόθεση απασχόλησε το ΣτΕ καθώς ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης είχε αντίθετη άποψη. Υποστήριξε ότι έπρεπε να της επιβληθεί η ποινή της οριστικής παύσης και όχι της προσωρινής παύσης ενός έτους.

Το ΣτΕ με απόφασή του (329/2012) της έδειξε τελικά το δρόμο για την οριστική απόλυσή της κρίνοντας ότι διέπραξε το πειθαρχικό παράπτωμα της ατελούς εκπλήρωσης των καθηκόντων της.