Αποσύρεται από το εξωτερικό η Sprider

Εντός ελληνικών συνόρων επιστρέφει εσπευσμένα η πάλαι ποτέ ελληνική πολυεθνική αλυσίδα ενδυμάτων Sprider Stores, η οποία διακόπτει ολοκληρωτικά τις δραστηριότητές της στην Ρουμανία και κλείνει καταστήματα σε Βουλγαρία και Κύπρο προκειμένου να εξοικονομήσει κεφάλαια και να αντιμετωπίσει τα οξυμένα οικονομικά προβλήματα που δυσχεραίνουν την βιωσιμότητα της στην Ελλάδα.

Το προηγούμενο διάστημα ο όμιλος αναγκάστηκε να κλείσει συνολικά 17 καταστήματα στη Ρουμανία και να πουλήσει την θυγατρική του Sprider Romania Srl έναντι 640 χιλιάδων ευρώ στην κυπριακή εταιρεία Naqua Investments Ltd. Παράλληλα στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος αναδιάρθρωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη, η Sprider έκλεισε τον Ιούλιο το ένα από τα δύο καταστήματα στην Κύπρο (Λευκωσία), άλλα δύο καταστήματα στη Βουλγαρία (σ.σ. αριθμεί πλέον 5), και ένα στην Ελλάδα (Λευκάδα). Πλέον η αλυσίδα διαθέτει δίκτυο 90 καταστημάτων από τα οποία τα 84 βρίσκονται στην Ελλάδα ενώ δεν αποκλείεται ο περιορισμός του αριθμού των καταστημάτων να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.

Η επένδυση της εταιρείας στη Ρουμανία που κόστισε πάνω από 16 εκατ. ευρώ στη Sprider δεν αποδείχθηκε επιτυχής τα προηγούμενα χρόνια (σ.σ. αντίστοιχα είχε τερματίσει την παρουσία της σε Σκόπια και Πολωνία στο παρελθόν), καθώς μεταξύ 2007 και 2011 απέδωσε τζίρο 37 εκατ. ευρώ στον όμιλο, αλλά επέφερε σωρευτικές ζημιές άνω των 8,6 εκατ. ευρώ.

Τώρα η διοίκηση του ομίλου εκτιμά πως χωρίς το βάρος της ζημιογόνου ρουμανικής αγοράς, τα λειτουργικά κέρδη θα βελτιωθούν κατά 1,5 εκατ. ευρώ, τα κέρδη μετά από φόρους και συνεπώς τα ίδια κεφάλαια θα τονωθούν κατά 3,2 εκατ. ευρώ και η ρευστότητα της μητρικής θα βελτιωθεί κατά 3 εκατ. ευρώ.

Πλέον η αλυσίδα διαθέτει 93 καταστήματα, από τα οποία τα 84 βρίσκονται στην Ελλάδα και μόλις εννέα σε Βουλγαρία και Κύπρο.

«Κλειδί» η αναχρηματοδότηση δανείων

Ο περιορισμός των πολύ μεγάλων ζημιών της που ξεπέρασαν τα 25,1 εκατ. ευρώ μόνο στο πρώτο 6μηνο του 2012 και η εξυπηρέτηση των υψηλών βραχυπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεων που ξεπερνούν πλέον τα 50 εκατ. ευρώ, αναδεικνύονται εκ των πραγμάτων σε κορυφαία προτεραιότητα για την άλλοτε κραταιά αλυσίδα ενδυμάτων που συνεχίζει σήμερα να δίνει δουλειά σε περισσότερους από 1.300 εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα.

Η εταιρεία ευελπιστεί πως σύντομα θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις για την εκ νέου αναδιάρθρωση του ομολογιακού δανείου ύψους 22,6 εκατ. ευρώ που έχει λάβει από την Εμπορική και τη Γενική, ώστε να μετατοπιστεί κατά δύο χρόνια η αποπληρωμή και να μειωθούν οι τοκοχρεολυτικές δόσεις. Η εταιρεία ευελπιστεί πως με την επιτυχή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης -που πάντως συναρτάται και με την τύχη των δύο τραπεζών στην Ελλάδα- θα πάρει βαθιά ανάσα καθώς το ομολογιακό δάνειο θα μεταφερθεί από τις βραχυπρόθεσμες στις μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις. Με τον τρόπο αυτό θα «τακτοποιηθεί» και η αρνητική σχέση του κυκλοφορούντος ενεργητικού προς τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις (σ.σ. είναι κατά 38 εκατ. ευρώ μεγαλύτερες) που έχει ως αποτέλεσμα η εταιρεία να δουλεύει με αρνητικό κεφάλαιο κίνησης και να απειλείται άμεσα η βιωσιμότητά της.

Εκτιμήσεις για αποζημίωση 10 εκατ. ευρώ

Η εταιρεία περιμένει επίσης να αποζημιωθεί και για την δεύτερη πυρκαγιά που τον Φεβρουάριο του 2012 κατέστρεψε ολοσχερώς τα κεντρικά της γραφεία και τις αποθήκες στην Ανθούσα Αττικής. Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση των αποτελεσμάτων της οι ζημιές έχουν υπολογιστεί σε 12,944 εκατ. ευρώ ενώ η εταιρεία εκτιμά ότι το σύνολο των ενδεχόμενων αποζημιώσεων όπως απεικονίζεται στα ασφαλιστήρια συμβόλαια φτάνει τα 10,3 εκατ. ευρώ, ποσό που δεν έχει απεικονιστεί ως πρόβλεψη στη λογιστική κατάσταση καθώς δεν έχει εκδοθεί ακόμη το πόρισμα της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Αποτίμηση κάτω από 1 εκατ. ευρώ

Τα οξυμένα οικονομικά πρόβλημα του ομίλου σε Ελλάδα και εξωτερικό έχουν αποτυπωθεί με τον πλέον εύγλωττο τρόπο στο χρηματιστηριακό ταμπλό, όπου η αποτίμηση της άλλοτε πανίσχυρης χρηματιστηριακά Sprider έχει κυριολεκτικά εξαϋλωθεί. Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης η οποία βρίσκεται «υπό επιτήρηση», υποχώρησε το τελευταίο διάστημα κάτω και από το 1 εκατ. ευρώ, ενδεικτικό των περιορισμένων προσδοκιών που τρέφουν σήμερα οι επενδυτές για έναν όμιλο η αξία του οποίου πέντε χρόνια πριν ξεπερνούσε τα 450 εκατ. ευρώ.