Από ΑΤΕ, ΤΤ και Εμπορική ξεκινούν οι συγχωνεύσεις στις ελληνικές τράπεζες

Οι συγχωνεύσεις στις ελληνικές τράπεζες θα ξεκινήσουν από την Αγροτική, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Εμπορική Τράπεζα. Για την Αγροτική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο η κυβέρνηση θα αποφασίσει άμεσα, και πριν από το τέλος Αυγούστου, για το τι μέλλει γενέσθαι. Ενώ για την Εμπορική Τράπεζα οι Γάλλοι της Gredit Agricole σκέφτονται την πώληση μέρους της συμμετοχής τους σε κάποια ελληνική τράπεζα.

Προς το παρόν τα πάντα είναι ρευστά και όλα τα πιθανά σχήματα «παίζουν», αφού δεν έχουν γίνει γνωστές οι προθέσεις της κυβέρνησης.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι στην περίπτωση της ΑΤΕ (στην οποία το Δημόσιο κατέχει το 97%) προκρίνεται η λύση να διαχωριστεί η τράπεζα σε «καλή» και «κακή» και το καλό της κομμάτι θα συγχωνευθεί με μία από τις τέσσερις τράπεζες που βρίσκονται σε διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς).

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ενδιαφέρον υπάρχει για την Αγροτική από Eurobank και Πειραιώς.

Σε ό,τι αφορά το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο της απορρόφησής του από την Εθνική Τράπεζα, η οποία κατέχει και το 6% του μετοχικού του κεφαλαίου. Ωστόσο, ποσοστό 6% κατέχει και η Eurobank στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Σε περίπτωση που προκριθεί η λύση της συγχώνευσης του ΤΤ με την ΕΤΕ, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι θα δοθεί μία ώθηση στην αγορά για να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα.

Στην περίπτωση της Εμπορικής ενδιαφέρον φαίνεται να υπάρχει από την Εθνική Τράπεζα, ενώ και η μητρική Gredit Agricole δεν θέλει να «κόψει» τελείως τους δεσμούς με τη χώρα μας.

Στόχος της συγκέντρωσης του κλάδου είναι η αύξηση των επιπέδων ρευστότητας των πιστωτικών ιδρυμάτων για τη χρηματοδότηση της οικονομίας, η περαιτέρω κεφαλαιακή θωράκισή τους και η απομάκρυνση των κινδύνων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν χρηματοπιστωτική αστάθεια.

Η συγκέντρωση του κλάδου, η οποία εκτιμάται ότι θα γίνει πριν ξεκινήσουν οι διαδικασίες ένταξης των 4 τραπεζών στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας , αποτελεί κρίσιμο παράγοντα και για το ύψος κεφαλαίων που θα απαιτηθεί να αντλήσει κάθε νέο τραπεζικό σχήμα.

Σε κάθε περίπτωση, έως το τέλος Ιουλίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες που αφορούν τον έλεγχο των τραπεζών (due diligence) και έως το τέλος Αυγούστου θα έχουν παραδώσει οι τράπεζες τα σχέδια αναδιάρθρωσής τους στο ΤΧΣ, προς αξιολόγηση και εφόσον απαιτηθεί, προς αναθεώρηση.