Νέα τροπή δείχνει να παίρνει η υπόθεση της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού κλάδου καθώς το πιο κρίσιμο σημείο της διαδικασίας, αυτό της συμμετοχής των ιδιωτών, φαίνεται να επανεξετάζεται από την κυβέρνηση.
Και μπορεί η άμεση ολοκλήρωση του σχεδίου για την εξυγίανση των τραπεζών να θεωρείται επιτακτική, μετά τις σοβαρές ζημιές που υπέστησαν από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, ωστόσο αναμένεται επανεξέταση των “εργαλείων” που θα χρησιμοποιηθούν.
Εξάλλου, σημαντικό στην εξέλιξη αυτή είναι ότι και η τρόικα θέλει να ξαναδεί το θέμα εξ αρχής και να μετρήσει σε νέα βάση το εύρος των κινήτρων προς τους ιδιώτες. Το ζήτημα δε, εκτός από οικονομική έχει και… πολιτική χροιά αφού από τότε που ανακοινώθηκε η ανακεφαλαιοποίηση έχουν ασκηθεί σημαντικές πιέσεις από διάφορα κόμματα, για την τελική μορφή του σχεδίου.
Πληροφορίες αναφέρουν πως κυβέρνηση και τρόικα θα… βάλουν στο μικροσκόπιο, και σε μηδενική βάση, ποσοτικούς όρους και ορισμένες τεχνικές, αλλά ουσιαστικές, λεπτομέρειες. Παρ΄ όλα αυτά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν υπάρχει πρόθεση να αλλάξει, στις γενικές του κατευθύνσεις, το νομικό πλαίσιο που είχε περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης Παπαδήμου.
Ιδιαίτερο ρόλο στην προώθηση και τελική έγκριση των “πολύπαθων” όρων ανακεφαλαιοποίησης θα διαδραματίσει από την πλευρά του και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, η νέα καθυστέρηση της οριστικοποίησης των όρων συνδέεται και με την στελέχωση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου.
Όπως τονίζουν καλά πληροφορημένες πηγές, την περασμένη άνοιξη είχε γίνει μία πρόταση με συγκεκριμένα και ποσοτικοποιημένα ποσοστά για την συμμετοχή των ιδιωτών, αλλά τελικά αυτή δεν προχώρησε. Τώρα δεν επανέρχεται η πρόταση εκείνη αλλά “θα συζητηθούν όλα εξ αρχής” χωρίς αυτό να σημαίνει – έτσι τουλάχιστον υποστηρίζεται – ότι θα ανατραπεί ο αρχικός σχεδιασμός είτε ως προς τον στόχο συμμετοχής των ιδιωτών είτε ως προς το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης.
Παρ΄ όλα αυτά η διαδικασία οριστικοποίησης των όρων ανακεφαλαιοποίησης θα ολοκληρωθεί μέσα στον Αύγουστο ώστε να μπορέσουν να τρέξουν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στην συνέχεια και μέχρι το τέλος του έτους το αργότερο.
Η ανακεφαλαιοποίηση παρά τις αλλαγές στην αντιμετώπισή της από πλευράς κυβέρνησης και τρόικα, παραμένει σαν ένα από τα βασικά prior actions για την επόμενη δόση, η οποία όμως σε κάθε περίπτωση δεν φαίνεται να μπορεί να προγραμματισθεί στον ορατό ορίζοντα.
Τα 25 δισ. ευρώ από τα 32 της επόμενης δόσης αφορούν την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, αλλά όπως επισημαίνεται αρμοδίως, η δόση αυτή εξαρτάται από την δημοσιονομική πρόοδο και οι τράπεζες θα …υποστούν τις συνέπειες της όποιας εμπλοκής προκύψει.
Πηγή:www.capital.gr