>Απ. Ταμβακάκης: Μονόδρομος οι συγχωνεύσεις στις τράπεζες

>
Μονόδρομο αποτελούν οι συγχωνεύσεις για το πιστωτικό σύστημα, αλλά τα ηνία πρέπει να παραμείνουν σε ελληνικά χέρια. Την άποψη αυτή εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Απόστολος Ταμβακάκης και με την ευκαιρία της περιοδείας του στην Ηπειρο, τη μετέφερε στους 600 επιχειρηματίες και μεγάλους πελάτες της Τράπεζας, στους οποίους παρέθεσε δείπνο στην πόλη των Ιωαννίνων.

«Οι συγχωνεύσεις είναι μονόδρομος για την ανασύνταξη του πιστωτικού συστήματος. Η χώρα χρειάζεται ισχυρές τράπεζες που θα παραμείνουν ελληνικές» υπογράμμισε ο κ. Ταμβακάκης. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του προς τους τοπικούς επιχειρηματίες και φορείς, προσδιόρισε και τους τομείς όπου η ελληνική οικονομία μπορεί να έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και να επιτύχει ορισμένες σημαντικές και «γρήγορες νίκες».

Οπως επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Στη συστράτευση αυτή η Εθνική Τράπεζα είναι και θα είναι παρούσα και γιατί το θέλει και γιατί το μπορεί, εξαιτίας του μεγέθους της, του κύρους της και του θεσμικού της ρόλου. Αυτός ο θεσμικός της ρόλος την οδήγησε να αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες. Η Εθνική Τράπεζα δεν έμεινε και δεν θα μείνει αδρανής, θα συνεχίσει να λαμβάνει μεγάλες πρωτοβουλίες».

Το θέμα των συγχωνεύσεων κυριάρχησε στις συζητήσεις στο περιθώριο του δείπνου και η άποψη της Εθνικής περί συγχωνεύσεων αποσαφηνίστηκε. Ερμηνεύοντας, τις δηλώσεις Ταμβακάκη, οι παριστάμενοι έμειναν με την εντύπωση ότι η Εθνική, εκμεταλλευόμενη το κύρος και το μέγεθός της, θα λάβει μεσοπρόθεσμα πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της ισχυροποίησης του ρόλου και της παρουσίας της, ενδεχομένως μέσα από συγχωνεύσεις.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ

Στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ηπειρο ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Απ. Ταμβακάκης είχε διαδοχικές συναντήσεις και συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη και τον δήμαρχο Ιωαννιτών κ. Φίλιππο Φίλιο. Επίσης, συναντήθηκε με τη γενική γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας κυρία Δήμητρα Γεωργακόπουλου – Μπάστα, με την οποία επίσης αντάλλαξε απόψεις για τα ζητήματα που απασχολούν την περιοχή.

Επίσης, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας συναντήθηκε με τον πρύτανη κ. Τριαντάφυλλο Αλμπάνη και τους αντιπρυτάνεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με τους οποίους συζήτησε προτάσεις της Εθνικής Τράπεζας στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της έρευνας και της καινοτομίας, καθώς και προτάσεις για τη χρηματοδότηση ανάλογων δράσεων.

Επίσης, επισκέφθηκε καταστήματα της Τράπεζας στα Ιωάννινα και την Ηγουμενίτσα. Τέλος, παρέστη σε συγκέντρωση του προσωπικού της Εθνικής στην Ηπειρο και παρουσίασε τη γενικότερη στρατηγική της Τράπεζας, καθώς και τις δράσεις της για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων της περιοχής.