Ασφαλιστικό – Αγρότες στην “καυτή” ατζέντα των 60 ημερών – Το Νταβός και το σκληρό πόκερ με τους δανειστές

 

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί στο διεθνές οικονομικό φόρουμ του Νταβός στις 20-21 Ιανουαρίου και ήδη προετοιμάζονται συναντήσεις του με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ.

Θα έχουν προηγηθεί οι πρώτες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές στην Αθήνα με αιχμή το ασφαλιστικό και θα έχει γίνει σαφές κατά πόσον οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου θα δεχθούν τις ελληνικές θέσεις είτε για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, είτε για επιβολή φόρου επί των τραπεζικών συναλλαγών, προκειμένου να μην μειωθούν οι κύριες αλλά και οι επικουρικές συντάξεις.

Η ελληνική πλευρά φέρεται αποφασισμένη να “παίξει” σκληρά το παιχνίδι αυτό,  για να μην θεωρηθεί και πάλι ότι υπακούει τυφλά στους δανειστές, αλλά και έχοντας σχεδόν με βεβαιότητα εξασφαλίσει τη θετική ψήφο των βουλευτών της πλειοψηφίας σε μια επώδυνη αλλαγή του ασφαλιστικού, υπό την προυπόθεση πως δεν θα περιλαμβάνει μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων.

Αυτή τη φορά, η ελληνική πλευρά έχει  ένα καλό “όπλο” στα χέρια της: Το προσφυγικό πρόβλημα, που “καίει” την Ε.Ε και που αν η Ελλάδα “λυγίσει”, θα πάρει μεγάλες διαστάσεις, με πολιτικό αντίκτυπο στις χώρες της ευρωζώνης.

Στόχος της Ελλάδας είναι η άμεση  ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τους θεσμούς,  ώστε να ξεκινήσει χωρίς καθυστέρηση η συζήτηση για την απομείωση του χρέους, η οποία όπως πιστεύεται, θα τονώσει και την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στην ελληνική οικονομία.

Σημειώνεται ότι ο Πρωθυπουργός έχει πρόσφατα δηλώσει ότι ο μήνας Φεβρουάριος θα είναι δύσκολος, εστιπαζοντας προφανώς όχι τόσο στο ασφαλιστικό, αλλά κυρίως στις αγροτικές κινητοποιήσεις που αναμένονται με αφορμή τον νέο τρόπο φορολόγησης των αγροτών.

Συμπέρασμα: Οι πρώτες 60 ημέρες του 2016, θα κρίνουν πολλά σε επίπεδο πολιτικής και οικονομικής ζωής της χώρας.

 

bankwars