Ασφυκτικοί έλεγχοι στις τράπεζες της ευρωζώνης

Στον απόηχο του σκανδάλου της Barclays με τη χειραγώγηση των επιτοκίων δανεισμού στη διατραπεζική αγορά της Βρετανίας και της ευρωζώνης Libor και Euribor αντιστοίχως, o επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της Κομισιόν Μισέλ Μπαρνιέ προανήγγειλε πρωτοβουλίες των αρμόδιων κοινοτικών οργάνων για την αντιμετώπιση ανάλογων περιπτώσεων στο μέλλον. Το ζήτημα, άλλωστε, τέθηκε επί τάπητος στο χθεσινό Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την ευρωζώνη, οι υπουργοί Οικονομικών των «17» που συναντήθηκαν τη Δευτέρα στη βελγική πρωτεύουσα προώθησαν ένα σχέδιο που προβλέπει τη δημιουργία μιας ενιαίας για όλες τις χώρες της ευρωζώνης και ανεξάρτητης εποπτικής αρχής των τραπεζών. Η αρχή αυτή θα αναφέρεται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και θα «αστυνομεύει» – αυτός ο όρος χρησιμοποιήθηκε – τις μεγαλύτερες τράπεζες στη ζώνη του ευρώ.
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε τη Δευτέρα στο περιθώριο του Eurogroup ότι πρόθεση της ευρωπαϊκής πολιτικής ηγεσίας είναι η νέα εποπτική αρχή να έχει λειτουργήσει πριν από τα τέλη της χρονιάς.
Η Γερμανία, άλλωστε, όπως και άλλες μικρότερες πλην ισχυρές – καθ’ ότι υγιείς – οικονομίες της ευρωζώνης θεωρούν τη δημιουργία και τη λειτουργία ενός τέτοιου εποπτικού θεσμού ως βασική προϋπόθεση για την στενότερη οικονομική συνεργασία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για την αντιμετώπιση των κρίσεων – με τον επιμερισμό των οικονομικών βαρών που φθάνει μέχρι την έκδοση κοινών ομολόγων.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Wall Street Journal, η ενιαία ευρωπαϊκή τραπεζική αρχή θα βρίσκεται μεν υπό τον απόλυτο έλεγχο της ΕΚΤ, αλλά θα εδρεύει μάλλον στις Βρυξέλλες και όχι στη Φραγκφούρτη, όπου εδρεύει ως γνωστόν η Ευρωτράπεζα.
Με δηλώσεις του στην εφημερίδα Financial Times ο Μισέλ Μπαρνιέ σημειώνει ότι προετοιμάζεται μια πιο «αυστηρή» εκδοχή της υπό επεξεργασία κοινοτικής οδηγίας για τη ρύθμιση των αγορών, που θα λαμβάνει υπόψη τα «παραθυράκια» που εντοπίστηκαν στους κανονισμούς μετά τη χειραγώγηση των επιτοκίων Libor και Euribor από τη βρετανική τράπεζα Barclays.
«Θα πρέπει να αντλήσουμε διδάγματα από του σκάνδαλο του Libor», επισήμανε ο εκπρόσωπος του Μπαρνιέ από τις Βρυξέλλες. Ο ίδιος ο γάλλος επίτροπος χαρακτήρισε«προδοσία με πιθανές συνέπειες για ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα» τις πρακτικές που ακολουθούσαν επί χρόνια οι τραπεζίτες της Barclays, διευκρινίζοντας ότι θα πρέπει στο μέλλον να προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις για τέτοιου είδους ενέργειες.
«Δεν πίστεψα ποτέ στην έννοια της αυτορρύθμισης για το κοινό καλό. Θεωρώ ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί περισσότερη διαφάνεια και εκτενέστερος έλεγχος σε αυτές τις διαδικασίες», τόνισε στους FT ο Μισέλ Μπαρνιέ.
Πάντως το σκάνδαλο πιθανόν να μην έχει αποκαλυφθεί στις πραγματικές του διαστάσεις. Ο Μπαρνιέ κλήθηκε να απαντήσει στις επίμονες ερωτήσεις γάλλων δημοσιογράφων σχετικά με την πιθανή εμπλοκή γαλλικών τραπεζών στις υπόγειες πρακτικές «μαγειρέματος» των διατραπεζικών επιτοκίων.
«Δεν υπάρχει κατά τη δική μου γνώση τέτοια πληροφορία προς το παρόν. Ομως υπάρχει μια έρευνα σε εξέλιξη για να διαπιστωθεί πιθανή συμφωνία και άλλων τραπεζών προκειμένου να χειραγωγηθεί το Libor», απάντησε ο Μπαρνιέ, προσθέτοντας ότι «η έρευνα θα δείξει» αν υπάρχει πιθανή εμπλοκή γαλλικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.