Άνευ προηγουμένου είναι όσα συμβαίνουν τις τελευταίες δύο εβδομάδες στην ΑΤΕ Bank. Οι ορκωτοί λογιστές την προηγούμενη Πέμπτη, δεν υπέγραφαν το ισολογισμό επειδή η κυβέρνηση δεν ξεκαθάριζε πως θα καλυφθεί η ζημιά από τα ομόλογα και δεν δέχονταν να γνωμοδοτήσουν. Ο Διοικητής της και εμπειρότατος τραπεζίτης Θεόδωρος Πανταλάκης ζητούσε – για να μην πούμε εκλιπαρούσε τον Φίλιππο Σαχινίδη να δώσει μια παράταση μέχρι τα τέλη Μαΐου (όπως και έκανε) και από την άλλη οι Τροϊκανοί με προεξέχοντα τον σύμβουλο του ελληνικού δημοσίου Alvarez & Marsal να αναζητούν λύση για τα προβληματικά δάνεια που πρέπει να εκποιηθούν. Αν επιλεγεί λύση α λα Proton Bank τότε θα πρέπει να γίνει διαχωρισμός σε καλή και κακή τράπεζα και ο εκκαθαριστής να ξεπουλήσει όλα τα προβληματικά δάνεια… δηλαδή τα δάνεια που έχουν λάβει κόμματα, συνεταιρισμοί, «φίλοι επιχειρηματίες» αλλά και εφοπλιστές. Το πρόβλημα είναι ότι για πολλά από αυτά έχει υποθηκευτεί η ίδια η κρατική περιουσία και όπως αντιλαμβάνεσθε το θέμα είναι σημαντικότατο!
Ποια είναι τα δεδομένα:
Το ελληνικό δημόσιο κατέχει 92,48% και οι τράπεζες και μικρομέτοχοι 7,52%.
Για την ανακεφαλαιοποίηση της ΑΤΕ απαιτούνται 4 δις ευρώ.
Το πρόβλημα ανέκυψε από το γεγονός ότι ενώ όλες οι άλλες τράπεζες θα καταφύγουν στο ΤΧΣ για να ανακεφαλαιοποιηθούν για τις κρατικές τράπεζες η Τρόικα ζήτησε να βρεθεί λύση από το βασικό τους μέτοχο και όχι από το ΤΧΣ.
Με βάση την διαγνωστική μελέτη της ΒlackRock, έχουν γίνει 400 εκατ. επιπλέον των απαιτουμένων προβλέψεις για την επόμενη τριετία υπό κανονικό σενάριο. Κατά το δυσμενές σενάριο θα χρειαστούν επιπλέον 190 εκατ.
Στα 296 εκατ. τα λειτουργικά κέρδη ανέρχονται στη χρήση του 2011. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μέχρι τα τέλη Μαΐου για την χρήση 2011.
Η ώρα του χειρουργείου:
-Άμεσος διαχωρισμός όλων των θυγατρικών μη χρηματοοικονομικού τομέα της ΑΤΕ. Όλες θα αποκοπούν από τον ισολογισμό της ΑΤΕ και θα υπαχθούν πιθανότατα σε μια ειδική εταιρία που θα συσταθεί για τον σκοπό αυτό.
-Παράλληλα θα παραμείνουν τα 2/3 της ΑΤΕ που θα αποτελούν την νέα ΑΤΕ και κατ΄ ουσία η νέα τράπεζα θα διαθέτει 17-18 δις ευρώ ενεργητικό από 26 δισ. της τρέχουσας περιόδου. Η νέα ΑΤΕ θα ανακεφαλαιοποιηθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
-Θα κλείσουν περίπου 80-120 καταστήματα.
-Θα μειωθεί περαιτέρω το προσωπικό κατά 800-1100 άτομα.
-Επιπλέον θα μειωθούν επιπλέον 25% τα λειτουργικά έξοδα σε βάθος χρόνου.
Έτσι μετά από όλα αυτά η τράπεζα θα αποκτήσει χαρακτηριστικά όχι ακριβώς ειδικού τραπεζικού ιδρύματος αλλά εξειδικευμένου τραπεζικού ιδρύματος που δεν θα έχει προσανατολισμό μόνο στον αγροτικό τομέα.