>Αυξήσεις των επιτοκίων και από άλλες τράπεζες

>
Οι αυξήσεις των επιτοκίων από τις ελληνικές τράπεζες, μετά την απόφαση της ΕΚΤ για αύξηση του βασικού παρεμβατικού επιτοκίου, συνεχίζονται. Οι περισσότερες έχουν ήδη προβεί στις σχετικές αναπροσαρμογές.

Οι αυξήσεις αφορούν τόσο τα επιτόκια χορηγήσεων όσο και σε ορισμένες περιπτώσεις τα επιτόκια καταθέσεων.

Αναπροσαρμογή επιτοκίων ανακοίνωσε χθες η Probank, μετά την πρόσφατη αύξηση του παρεμβατικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Ειδικότερα, αυξάνονται κατά 0,50% από 3 Ιουνίου 2011, το βασικό επιτόκιο κίνησης κεφαλαίου, το βασικό επιτόκιο πάγιου εξοπλισμού, το βασικό επιτόκιο στεγαστικών και επισκευαστικών δανείων και τα επιτόκια καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της τράπεζας, αναπροσαρμόσθηκαν από 7.4.2011 τα επιτόκια όλων των μορφών καταθέσεων που έχουν ως επιτόκιο αναφοράς το παρεμβατικό επιτόκιο της ΕΚΤ κατά 0,25%. Τα επιτόκια των καταθετικών λογαριασμών “Probonus-1”, “Pro10x10-1” αυξάνονται μέχρι και 0,35%.

Η αύξηση των επιτοκίων στον τομέα των δανείων, ιδιαίτερα στον τομέα της στεγαστικής πίστης, όπως αναφέρουν οικονομικοί αναλυτές, έχει ως συνέπεια της περαιτέρω επιβάρυνση των νοικοκυριών σε μια εποχή όπου ήδη οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης από απώλειες στα εισοδήματα τους επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό τους.

Σημαντικές όμως είναι και οι επιπτώσεις από την αύξηση του κόστους του χρήματος και στις επιχειρήσεις. Όπως μάλιστα επισήμανε πρόσφατα η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου υπολογίζεται ότι κάθε αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 0,25%, θα επιβαρύνει μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις με 348 εκατ. ευρώ ετησίως και εάν επιβεβαιωθεί το “κακό” σενάριο διαδοχικών αυξήσεων του επιτοκίου κατά 0,75% εντός του 2011, τότε η επιβάρυνση θα τριπλασιαστεί αγγίζοντας το 1,02 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η δανειακή επιβάρυνση των νοικοκυριών, υπολογίζεται αρχικά κατά 293 εκ. ευρώ και στην περίπτωση του εκτιμωμένου σεναρίου η ετησία επιβάρυνση θα φτάσει συνολικά τα 879 εκ ευρώ. Σε κάθε περίπτωση θα δημιουργηθεί αντίστοιχη μείωση της σημερινής ανεμικής κατανάλωσης.

Από την άλλη πλευρά, όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα επιτόκια που προσφέρουν οι τράπεζες στον τομέα των καταθέσεων και ιδιαίτερα στον τομέα των προθεσμιακών καταθέσεων κινούνται σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με τα αντίστοιχα που προσφέρονται σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, που μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να φθάνουν ή και να ξεπερνούν και το 5%. Τα υψηλά όμως αυτά επιτόκια δεν μπορεί να τα εκμεταλλευθεί μεγάλος αριθμός νοικοκυριών καθώς όπως προκύπτει και από στοιχεία και έρευνες που έχουν ανακοινωθεί, πολλά είναι τα νοικοκυριά που λόγω των επιπτώσεων της κρίσης όχι μόνον δεν έχουν την δυνατότητα αποταμίευσης αλλά έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες να σηκώνουν και από τις καταθέσεις τους προκειμένου να ικανοποιήσουν τρέχουσες ανάγκες.