Αυστηρός έλεγχος στην προέλευση κεφαλαίων για τις ΑΜΚ των τραπεζών

Η συμμετοχή ιδιωτών μετόχων στις ΑΜΚ που θα στοχεύουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα έχει πέραν του ποσοτικού και ποιοτικό κριτήριο.

Ο όρος αυτός τίθεται από την πλευρά της τρόικα αλλά και της Τράπεζας της Ελλάδος καθώς όπως υποστήριξε στο Capital.gr αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας, σε καμία περίπτωση η σχετική διαδικασία στην Ελλάδα δεν θα πρέπει να θίξει την σταθερότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

Αυτό σημαίνει ότι για τις εμπορικές τράπεζες το πρόβλημα δεν περιορίζεται πλέον μόνο στο να βρεθούν παλιοί και νέοι μέτοχοι διατεθειμένοι να συμμετάσχουν στις ΑΜΚ, αλλά θα πρέπει να είναι “ποιοτικώς επαρκή” τα κεφάλαια τα οποία θα διατεθούν. Με άλλα λόγια η διαφάνεια και η προέλευση των κεφαλαίων θα κριθούν.

Για το θέμα αυτό βέβαια έχουν ενημερωθεί οι διοικήσεις των τραπεζών και “είναι υποχρεωμένες να λάβουν υπ΄ όψη τους τον όρο αυτό στα τελικά business plan που θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι τα τέλη του επόμενου μήνα…”.

Η πίεση που ασκείται στην κατεύθυνση αυτή έχει την προέλευσή της στην επιμονή της ΕΚΤ –η οποία παρακολουθεί από κοντά όλες τις εξελίξεις στην διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών– να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο να δοθεί η ευκαιρία διείσδυσης αδιαφανούς προέλευσης κεφαλαίων στις ΑΜΚ και την δημιουργία “κερκόπορτας” μαύρου χρήματος στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.