«Αυτή είναι η γυναίκα που ντρόπιασε την Citigroup»

Η Σέριλ Χαντ ήταν ο άνθρωπος έστειλε την ίδια την εταιρία της στα δικαστήριαΗ Σέριλ Χαντ ήταν ο άνθρωπος έστειλε την ίδια την εταιρία της στα δικαστήρια

Η Σέριλ Χαντ δεν θα περίμενε ποτέ ότι θα γίνει το πρόσωπο – κλειδί σε έναν από τους κολοσσούς της Wall Street. Ήταν ένα χωριατόπαιδο απο το Μίσιγκαν, και τώρα είναι εκείνη που έχει «ντροπιάσει» την Citigroup, όπως αναφέρει σήμερα το Bloomberg, σε ειδικό αφιέρωμα για την μάνατζερ της εταιρίας, με εξώφυλλο στο περιοδικό Blommberg Markets.

Τον Νοέμβριο του 2004, η Χαντ, που τώρα είναι 55 ετών, προσελήφθη από την Citigroup, σαν αντιπρόεδρος στο τμήμα στεγαστικών δανείων. Ήταν η περίοδος της μεγάλης άνθισης των δανείων, και η καριέρα της φαινόταν φιλόδοξη, καθώς ο κολοσσός ήταν τότε ο έκτος μεγαλύτερος δανειστής των Αμερικανών.

Η ζήτηση ήταν τόσο μεγάλη, που μάλιστα η Citigroup δεν μπορούσε να τα διαχειριστεί και τόσο γρήγορα.

Μέχρι το 2006, η τράπεζα, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, είχε ήδη ξεκινήσει να χρησιμοποιεί τοξικά παράγωγα για να ανταποκριθεί στη ζήτηση. Και η Χαντ εντόπισε τους ανορθόδοξους τρόπους που χρησιμοποιήθηκαν, κάνοντας πολύ καλά τη δουλειά της, με συνεχείς αναφορές στα αφεντικά της.

«Αυτό που έπρεπε να κάνει κάποιος ήταν να αγνοήσει τις αναφορές και να παρουσιάσει τα οικονομικά στοιχεία καλύτερα από ό,τι ήταν στην πραγματικότητα», σημειώνει η Χαντ. «Δεν θα μπορούσα να συμμορφωθώ με κάτι τέτοιο».

Αντίθετα, η Χαντ, ήταν ο άνθρωπος έστειλε αργότερα την ίδια την εταιρία της στα δικαστήρια, για το θέμα που, για πολλούς θεωρήθηκε η πηγή της οικονομικής κρίσης που ξέσπασε το 2009 με την κατάρρευση της Lehman Brothers. Και κέρδισε.

Μάλιστα η ίδια η Citigroup δεν αρνήθηκε κανένα από τα δεδομένα που η Χαντ παρουσίασε στη Δικαιοσύνη και δέχτηκε να πληρώσει αποζημίωση 158,3 εκατ. δολάρια στην αμερικανική κυβέρνηση, για να κλείσει την υπόθεση, παραδεχόμενη ότι έκανε ουσιαστικά λάθος.