upd:Μείωση κατά 15% στις συντάξεις άνω των 750 ευρώ για τους νέους συνταξιούχους προβλέπει το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου το οποίο δόθηκε στους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων νωρίτερα σήμερα.
Με το σχέδιο, που παραμένει άγνωστο αν θα γίνει ή όχι αποδεκτό από την τρόικα, η κυβέρνηση διατηρεί αμείωτες τις κύριες συντάξεις μεταφέροντας το βάρος σε όσους βγούν στη σύνταξη από δώ και πέρα.
Διαβάστε ολόκληρο το σχέδιο για το Ασφαλιστικό
Το ποσοστό αναπλήρωσης είναι κλιμακωτό και προβλέπει:
-Από 0 έως 15 χρόνια συντελεστή 0,80% για κάθε έτος
-Από 15 έως 18 χρόνια συντελεστή 0,92% για κάθε έτος
-Από 18 έως 21 χρόνια συντελεστή 1,04% για κάθε έτος
-Από 21 έως 24 συντελεστή 1,16% για κάθε έτος
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, για 40 χρόνια ασφάλισης, το ποσοστό αναπλήρωσης ορίζεται στο 60% του συντάξιμου μισθού.
Βάσει του σχεδίου νόμου που καταλαμβάνει έκταση 170 σελίδων καταργείται το μεικτό σύστημα υπολογισμού της σύνταξης ( παλαιό καθεστώς έως το 2010, νέο από το 2011 και μετά) που ίσχυε με τον νόμο Λοβέρδου/ Κουτρουμάνη 3863/2010.
Ο νέος τρόπος υπολογισμού θα βασίζεται στις εισφορές ολόκληρου του ασφαλιστικού βίου, ενώ θα ισχύουν χαμηλότεροι συντελεστές υπολογισμού.
Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Γιώργο Κουτρουμάνη, αυτό σημαίνει, ότι στις υψηλές συντάξεις πάνω από 2.000 ευρώ η μείωση θα αγγίζει το 30%.
Δηλαδή, ένας εργαζόμενος που έπαιρνε πριν από το 2011 μισθό 2.500 και τώρα παίρνει 1.000 ευρώ θα πάρει τη μισή σύνταξη από αυτή που προσδοκούσε!
Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων.
Η διαφορά που θα προκύψει θα παραμείνει ως προσωπική διαφορά για τον συνταξιούχο, ο οποίος δεν θα υποστεί άμεσα μειώσεις, σε αντίθεση με το νέο συνταξιούχο. Για παράδειγμα, ένας ασφαλισμένος με 40 χρόνια με καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών, παίρνει σύνταξη σήμερα 1.100, με τον επανυπολογισμό, δικαιούται 900. Τα 200 ευρώ παραμένουν ως προσωπική διαφορά.
Αντίθετα, ο νέος συνταξιούχος με βαρέα και ανθυγιεινά, θα εισπράξει 900 ευρώ. Συνεπώς θα έχουμε και πάλι συνταξιούχους δυο ταχυτήτων, με το βάρος να πέφτει στη νέα γενιά.
Σε βάθος δεκαετίας θα θεσπιστούν ενιαίοι κανόνες για όλους. Σύμφωνα με τα παραδείγματα που έδωσε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, με μισθό 1.000 ευρώ η σύνταξη ορίζεται στα 784 ευρώ, ενώ με μισθό 2.000 στα 800 ευρώ. Όπως σχολίασε ο πρώην υπουργός Γιάννης Βρούτσης, οι μικρές διαφορές, αποτελούν αντικίνητρο για ασφάλιση.
ΝΩΡΙΤΕΡΑ…
Ποδαρικό στο 2016 με το Ασφαλιστικό. Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο θα επισκεφθεί τη σήμερα Δευτέρα, στις 6 το απόγευμα, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπ. Εργασίας, προκειμένου να τον ενημερώσει σχετικά με το σχέδιο της Κυβέρνησης για την Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση.
Ο Υπουργός Εργασίας θα ενημερώσει τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων του Κοινοβουλίου. Οι συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς θα γίνουν στη Βουλή και θα ξεκινήσουν στις 11 το πρωί.
H συνάντηση με τον Γ. Πλακιωτάκη
Με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, συναντήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, Γιάννης Πλακιωτάκης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία διήρκησε περίπου 35 λεπτά, ο κ. Κατρούγκαλος ενημέρωσε τον κ. Πλακιωτάκης σχετικά με τις προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.
Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι έγινε μία χρήσιμη και εποικοδομητική συζήτηση και πως η ΝΔ, αφού μελετήσει τη συγκεκριμένη πρόταση, θα τοποθετηθεί και επισήμως. «Οι θέσεις της ΝΔ ειναι και σαφείς και ξεκάθαρες και έχουν διατυπωθεί επανειλημμένως στη Βουλή. Είμαστε εναντίον οποιασδήποτε μείωσης στις συντάξεις και εναντίον οποιασδήποτε αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών» σημείωσε.
Επίσης, ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε ότι από την πρώτη ενημέρωση που είχε από τον κ. Κατρούγκαλο προβλέπεται μείωση στις κύριες συντάξεις και διευκρίνισε ότι στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών δεν έγινε καμία επίσημη παρουσίαση πρότασης. «Ο κ. Τσίπρας το μόνο που ψάχνει συνεχώς το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι μία συναίνεση στο λάθος. Η ΝΔ διαχρονικά ήταν και είναι υπέρ της εθνικής συνεννόησης. Συνεννόηση, όμως, γίνεται στη βάση ενός συγκεκριμένου διαλόγου», πρόσθεσε.
Δ. Κουτσούμπας: Θα παλέψουμε για να μην έρθουν οι αλλαγές στη Βουλή
Την θέση ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα ίδια επιχειρήματα με τους προκατόχους της όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού διατύπωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, ο οποίος συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλο.
Κατόπιν της συνάντησης τους ο κ.Κουτσούμπας εξέφρασε την ανησυχία του και τόνισε ότι «δεν μπορεί να υπάρχει επανάπαυση του ελληνικού λαού που θα βρεθεί αύριο και θα χρειαστεί σύνταξη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».
«Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα ίδια επιχειρήματα με τους προκατόχους της», επεσήμανε ο κ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι το κόμμα του θα αντιπαλέψει για να μην έρθει τέτοιο Νομοσχέδιο στη Βουλή και κυρίως για να καταψηφιστεί.
Παράλληλα, κάλεσε τους εργαζόμενους και τους νέους να βγουν στους δρόμους στο πλαίσιο των αντιδράσεων κατά του ασφαλιστικού.
ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ
«Το ΠΑΣΟΚ λέει όχι στην μείωση των συντάξεων και στην αύξηση των εισφορών», υποστήριξε κατηγορηματικά η πρόεδρος του κόμματος, κα Φώφη Γεννηματά, αμέσως μετά την ενημέρωση που είχε από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κατρούγκαλο για το ασφαλιστικό.
Η ίδια κάλεσε την κυβέρνηση να αρχίσει «επιτέλους» να διαπραγματεύεται σοβαρά, αποφασιστικά και υπεύθυνα, ενώ κατέστησε σαφές πως «το ότι συζητάμε πάλι δυστυχώς για νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».
Σημειώνεται ότι η κα Γεννηματά επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί αναλυτικά, μετά την κατάθεση του τελικού σχεδίου νόμου.
Αναλυτικότερα, «στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρωθυπουργός μας ζήτησε να κάνουμε απλά μια ευχή για το ασφαλιστικό», δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συνέχισε: «Το ΠΑΣΟΚ τους προσφέρει ένα μεγάλο διαπραγματευτικό ατού. Λέμε όχι στην μείωση των συντάξεων, στην αύξηση των εισφορών που υπονομεύει την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας, λέμε ναι στην αύξηση των πόρων του ασφαλιστικού με μέρος εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις. Ας φροντίσουν να αξιοποιήσουν αυτή την στάση μας».
Παράλληλα, υπογράμμισε: «Οφείλει η κυβέρνηση επιτέλους να διαπραγματευτεί σοβαρά, αποφασιστικά, υπεύθυνα.
Να μην οδηγηθούν σε συντάξεις πείνας και φτώχειας.
Το ότι συζητάμε πάλι δυστυχώς για νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Αυτοί οδήγησαν με την πολιτική τους σε νέα ύφεση, αυτοί ιδεοληπτικά δεν εφήρμοσαν το μεταρρυθμιστικό νόμο 3863 του ΠΑΣΟΚ».
B. Λεβέντης: Η κυβέρνηση προσπαθεί να τετραγωνίσει τον κύκλο
Η κυβέρνηση φοβάμαι ότι με το ασφαλιστικό προσπαθεί “να τετραγωνίσει τον κύκλο”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εργααίας Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος του ενεχείρισε το σχετικό σχέδιο νόμου. “Διαφωνώ αλλά επιφυλάσσομαι να το μελετήσω πριν απαντήσω”, πρόσθεσε.
“Ο υπουργός λέει ότι δεν θα κόψει ούτε κύριες ούτε επικουρικές συντάξεις” είπε ο κ. Λεβέντης αναρωτώμενος: “θέλουν να αφήσουν ανέγγιχτο το ασφαλιστικό όταν οι ίδιοι δηλώνουν ότι σε ένα χρόνο δεν θα παίρνει κανείς σύνταξη;”.
Ως βασική διαφωνία ανέφερε την προτεινόμενη στο νομοσχέδιο οροφή συντάξεων, η οποία θα είναι 3.000 για τις πολλαπλές συντάξεις και 2.200 για τη μοναδική. “Οταν υπάρχουν δύο εκατομμύρια άνεργοι, όταν υπάρχουν αγρότες με 300 ευρώ, όταν κόβουμε το ΕΚΑΣ θα υπάρχουν συνταξιούχοι με 3.000 το μήνα; αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα”, τόνισε ο κ. Λεβέντης προσθέτοντας ότι “η κυβέρνηση δεν θέλει να αγγίξει τους βολεμένους που υπάρχουν και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και μέσα στη ΝΔ και παίρνουν διπλές και τριπλές συντάξεις”.
“Με τον τρόπο που βαδίζουν θα καταρρεύσουν, τώρα επιβεβαιώνομαι περισσότερο σ’ αυτό που ζητάω για οικουμενική γιατί βλέπω ότι αυτοσχεδιάζουν τρώνε χρόνο και αντί να διορθώνουν τα πράγματα, μεγαλώνουν τις μαύρες τρύπες”, σημείωσε ο κ.Λεβέντης.
Ο κ. Κατρούγκαλος εξερχόμενος του γραφείου του κ. Λεβέντη περιορίστηκε να πει ότι το ασφαλιστικό “είναι εθνικό θέμα και προσβλέπω στην υποστήριξή σας”, ενώ όπως είπε ο κ. Λεβέντης στη συνέχεια προς τους δημοσιογράφους, ο υπουργός του εξέφρασε τους φόβους του ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα κάνουν δεκτές τις εναλλακτικές προτάσεις της κυβέρνησης.
Ο κ. Λεβέντης είπε ακόμη ότι “σκοπός της επίσκεψης ήταν να ψηφίσουμε το νομοσχέδιο αλλά εμείς δεν έχουμε πεισθεί” και στην παρατήρηση δημοσιογράφου ότι “άρα συνεχίζεται το φλερτ”, απάντησε “αν βλέπετε φλερτ… είναι μονόπλευρο”.
Καταλήγοντας ό Πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων υπογράμμισε ότι “εγώ σε όλες τις περιπτώσεις ζητώ οικουμενική με συμμετοχή και της ΝΔ, είναι στάνταρ αυτό και δεν το λέω για να ρίξω τον Τσίπρα, αλλά γιατί θεωρώ ότι η πολιτική σταθερότητα είναι ο λόγος που δεν έχει έρθει ακόμη ούτε μία επένδυση. Και πώς να έρθει, όταν έχει 153 βουλευτές και μπορεί να αύριο να του φύγουν και ο ξένος Τύπος γράφει για Grexit. Η μεγάλη οικουμενική θα πείσει. Οταν μια κυβέρνηση τη στηρίζουν 250 δεν μπορούν να την αμφισβητήσουν έξω”.
Το κυβερνητικό σχέδιο θα γίνει γνωστό επίσημα και στους δανειστές.
Το κυβερνητικό σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού προβλέπει μεταξύ άλλων:
– Νέο τρόπο υπολογισμού για την κύρια σύνταξη, με βάση το σύνολο του ασφαλιστικού βίου και με «κλιμακωτά ποσοστά αναπλήρωσης».
– «Προσωπικό ποσοστό αναπλήρωσης» για να μη μειωθούν οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις. Το ποσοστό αυτό θα καλύπτει τη διαφορά μεταξύ της σύνταξης όπως θα υπολογιστεί εκ νέου και αυτής που εισπράττει σήμερα ο συνταξιούχος.
– Εθνική σύνταξη χωρίς εισοδηματικά κριτήρια για όσους έχουν τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης. Στόχος είναι να υπάρξει ένα πλέγμα προστασίας ακόμη και για μακροχρόνια ανέργους, που δεν μπορούν να συμπληρώσουν μεγάλο αριθμό ημερών ασφάλισης.
Η εθνική σύνταξη θα ξεκινήσει από τα 384 ευρώ και θα καταβάλλεται με 15ετία στα 67 ή εναλλακτικά στα 62 με 40 συνολικά έτη δουλειάς. Είναι περίπου στο 60% του μέσου εισοδήματος και θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό (όχι από τις εισφορές).
– Τελικό ποσό σύνταξης με το άθροισμα της εθνικής και της κύριας σύνταξης. Η κύρια σύνταξη εξαρτάται από τις εισφορές που έχουν καταβληθεί στο σύνολο του εργασιακού βίου, τα χρόνια δουλειάς και το ποσοστό αναπλήρωσης.
– Επιβολή υψηλότερου πλαφόν για πολύ υψηλά ποσοστά συντάξεων, για συμβολικούς κυρίως λόγους. Σε περίπτωση που περάσει μια τέτοια ρύθμιση θα επηρεαστούν όσοι παίρνουν πάνω από 2.500 ευρώ από τα ταμεία.
– Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μια ποσοστιαία μονάδα. Με βάση την πρόταση η αύξηση θα είναι 1% για τους εργοδότες και 0,5% για τους εργαζόμενους, ώστε να μη χρειαστεί μείωση συντάξεων. Σε ό,τι αφορά το θέμα των επικουρικών συντάξεων, η κυβέρνηση έχει ως κόκκινη γραμμή να μην επηρεαστούν καθόλου ποσά κάτω των 170 ευρώ.
– Ενιαίο ταμείο ασφάλισης για όλους. Τα Ταμεία κύριας σύνταξης συγχωνεύονται σε έναν φορέα που θα έχει ενιαίους κανόνες υπολογισμού των εισφορών και της παροχής σύνταξης.
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ