>Αύξηση επιτοκίων αποφασίζει η ΕΚΤ

>
Το τέλος της εποχής του φθηνού χρήματος στην Ευρωζώνη αναμένεται να κηρύξει αυτή την εβδομάδα ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, αποφασίζοντας, για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2008, αύξηση των επιτοκίων. Αναλυτές και αγορές θεωρούν πλέον δεδομένο ότι το βασικό επιτόκιο του ευρώ θα αυξηθεί την Πέμπτη στο 1,25% από το ιστορικό χαμηλό επίπεδο του 1%, στο οποίο βρίσκεται από το Μάιο του 2009, ύστερα από αλλεπάλληλες μειώσεις κατά την όξυνση της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Εάν οι προβλέψεις τους επιβεβαιωθούν, η ΕΚΤ θα είναι η πρώτη μεταξύ των κορυφαίων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη, η οποία θα εγκαταλείψει την πολιτική των υπερβολικά χαμηλών επιτοκίων, που επέβαλε η παγκόσμια ύφεση. Tόσο η Tράπεζα της Αγγλίας, το διοικητικό συμβούλιο της οποίας επίσης συνεδριάζει την Πέμπτη, όσο και η Φέντεραλ Ριζέρβ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, δεν φαίνονται διατεθειμένες προς το παρόν να επιχειρήσουν μία στροφή σε περιοριστική πολιτική, φοβούμενες ότι θα μπορούσε να ανακόψει την ανάκαμψη.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, από την άλλη, έχουν ξεκαθαρίσει με τις δηλώσεις τους το τελευταίο διάστημα ότι είναι αποφασισμένοι να λάβουν μέτρα για να θέσουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, που έχει σκαρφαλώσει στο 2,6% εξαιτίας των ραγδαίων ανατιμήσεων στα καύσιμα και τα τρόφιμα.

«Μόνο μία σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης στην Ιαπωνία ή μία κρίση στις χρηματοπιστωτικές αγορές θα μπορούσε να τους σταματήσει από το να αυξήσουν τα επιτόκια» σχολιάζει χαρακτηριστικά στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μίχαελ Σούμπερτ, οικονομολόγος της Commerzbank Με την άποψη αυτή συντάσσονται και οι αναλυτές της ING, οι οποίοι μάλιστα τονίζουν ότι είναι σχεδόν βέβαιο πως θα ακολουθήσουν και άλλες αυξήσεις, ύστερα από εκείνη του Απριλίου.

Διχάζει

Η στάση της ΕΚΤ διχάζει τους ειδικούς. Ορισμένοι τη θεωρούν επιβεβλημένη, επισημαίνοντας ότι η διατήρηση των επιτοκίων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα εγκυμονεί περισσότερους κινδύνους, από τα οφέλη, που προσφέρει. Από την άλλη, πολλοί είναι αυτοί, που υπογραμμίζουν ότι αυξάνοντας το κόστος δανεισμού η κεντρική τράπεζα «θυσιάζει» την ανάκαμψη στο βωμό της σταθερότητας των τιμών, ενώ θέτει σε κίνδυνο τα αδύναμα μέλη της Ευρωζώνης.

Το πλήγμα στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, που παλεύουν με δραστικά μέτρα λιτότητας να θέσουν υπό έλεγχο ελλείμματα και χρέη, θα είναι σοβαρό, προειδοποιούν. Η αύξηση του κόστους δανεισμού θα ενισχύσει τις πιέσεις στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, που ήδη έρχονται αντιμέτωπα με μείωση του εισοδήματός τους και αύξηση φόρων, καταδικάζοντας τις συγκεκριμένες οικονομίες σε παρατεταμένη ύφεση.

ΠΗΓΗ: www.naftemporiki.gr