Αύξηση 10% στα κέρδη της BNP Paribas στο α΄ τρίμηνο

Η γαλλική τράπεζα BNP Paribas ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει ολοκληρώσει το 80% του σχεδίου αναδιάρθρωσης, που στόχο έχει να την απομακρύνει από την συνεχιζόμενη κρίση κρατικού χρέους στην Ευρώπη, με την τράπεζα να ανακοινώσει υψηλότερα καθαρά κέρδη α΄ τριμήνου.

Το γαλλικό πιστωτικό ίδρυμα, η μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας με βάση τη χρηματιστηριακή αξία, ανακοίνωσε αύξηση 10% στα καθαρά κέρδη α΄ τριμήνου, καθώς τα κεφαλαιακά κέρδη από την πώληση περισσότερου από το μισό ποσοστό στην εταιρεία real estate Klepierre, εξισορρόπησαν τις πιέσεις στα έσοδα της corporate και investment bank.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 2,87 δισ. ευρώ στο τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου, από τα 2,62 δις. ευρώ πριν από ένα χρόνο, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 2,5 δισ. ευρώ, σε δημοσκόπηση της FactSet. Τα έσοδα υποχώρησαν 15% στα 9,89 δισ. ευρώ, κυρίως εξαιτίας των λογιστικών χρεώσεων ύψους 800 εκατ. ευρώ που προκύπτουν από έναν κανονισμό ο οποίος απαιτεί από τις τράπεζες να εγγράψουν ζημιές εάν η τιμή του χρέους τους αυξηθεί, και από τα 142 εκατ. ευρώ σε ζημιές από τις πωλήσεις κρατικών ομολόγων.

Μαζί με τις κύριες εισηγμένες ανταγωνιστικές της, η BNP Paribas αναδιαρθρώνει τις δραστηριότητές της για να εκφράσει τα κεφάλαια που χρειάζονται για να ανταποκριθούν στους νέους τραπεζικούς κανόνες στην Ευρώπη, ως απάντηση στην κρίση.

Η τράπεζα ανακοίνωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι θα μειώσει τα risk-weighted assets κατά 70 δισ. ευρώ και το Νοέμβριο ανακοίνωσε σχεδόν 1.400 περικοπές θέσεων εργασίας στο corporate και investment bank. Τον προηγούμενο Μάρτιο έκανε ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, με την πώληση του ποσοστού συμμετοχής 28,7% στη γαλλική εταιρεία real estate Klepierre στην αμερικανική Simon Property Group, αποκομίζοντας κεφαλαιακά κέρδη 1,5 δισ. ευρώ.

Ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier 1 της τράπεζας, διαμορφώθηκε στο 10,4% στο τέλος Μαρτίου. Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα πετύχει το στόχο για βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 9% μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2013, όπως προβλέπεται από τους κανόνες της Βασιλεία ΙΙΙ.

Οι μετοχές της υποχώρησαν χθες 3,2% στα 29,10 ευρώ, με τη χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας να διαμορφώνεται στα 35 δισ. ευρώ. Η Societe Generale, η δεύτερη μεγαλύτερη γαλλική τράπεζα, ανακοίνωσε χθες πτώση 20% στα κέρδη α΄ τριμήνου, στα 732 εκατ. ευρώ, κυρίως εξαιτίας των ζημιών στα χαρτοφυλάκια δανείων που πούλησε.