Αντιμέτωποι με την ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση που αφορά το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος με επίκεντρο την υπεξαίρεση – «μαμούθ» από τα ταμεία του… δήμου Θεσσαλονίκης, θα βρεθούν αύριο ο πρώην δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και ο
στενότερος συνεργάτης του και επί 11 χρόνια γενικός γραμματέας του δήμου Μιχάλης Λεμούσιας, ο οποίος παραμένει προφυλακισμένος εδώ και ένα χρόνο.
Προσωρινά κρατούμενος παραμένει από το Μάιο του 2010 και ο πρώην υπάλληλος της Ταμειακής Υπηρεσίας Παναγιώτης Σαξώνης, ο οποίος φέρεται ως πρωταγωνιστής στην υπόθεση, καθώς έχει ήδη παραδεχτεί μέρος των παράνομων πράξεων που του αποδίδονται. Με την ίδια κατηγορία, δηλαδή τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, στις 13 Ιουνίου θα εμφανιστούν και ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Μιχάλης Ζορπίδης, πρόεδρος σήμερα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, καθώς και ο πρώην προϊστάμενος των Οικονομικών Υπηρεσιών του δήμου.
Τα κατηγορητήρια που συνέταξε η ανακρίτρια Ανθία Τσαφίτσα, η οποία χειρίζεται την υπόθεση, βασίζονται στην έκθεση της οικονομικής επιθεωρήτριας Αναστασίας Τσεμπερά, που ανέλαβε τη διενέργεια της έρευνας. Η επιθεωρήτρια, στηριζόμενη στον έλεγχο που έγινε στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φερομένων ως εμπλεκομένων στην υπόθεση, στο πόρισμά της αναφέρει ότι βρέθηκαν πλεονασματικές καταθέσεις που δε δικαιολογούνται με τα χρηματικά ποσά και τα εισοδήματα που είχαν δηλωθεί στις αρμόδιες φορολογικές αρχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη έχει διαταχθεί δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών, ενώ με εντολή του εισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης, Αχιλλέα Ζήση, η έρευνα έχει επεκταθεί και στους τραπεζικούς λογαριασμούς στενών συγγενικών προσώπων των κατηγορουμένων.
«Δε δικαιολογούνται οι καταθέσεις»
Οπως έγινε γνωστό, στο κατηγορητήριο που έχει συντάξει η ανακρίτρια για τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι δε δικαιολογούνται καταθέσεις ύψους 1.087.589,95 ευρώ. Ο ίδιος έχει υποστηρίξει κατ’ επανάληψη ότι όλα τα χρήματα που εμφανίζονται στους λογαριασμούς του προέρχονται από απολύτως νόμιμες δραστηριότητες, τονίζοντας ότι ο υπολογισμός που έγινε είναι τουλάχιστον λανθασμένος, αν όχι σκόπιμος. Ο ίδιος από την πρώτη στιγμή αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπεξαίρεση, καθώς αναφέρει ότι αυτός ήταν που αποκάλυψε την υπόθεση και ζήτησε από τις δικαστικές αρχές την καταδίκη των ενόχων. Στον πρώην γενικό γραμματέα Μιχάλη Λεμούσια, το ύψος των αδικαιολόγητων καταθέσεων υπολογίστηκε στο ποσό των 794.890,21 ευρώ, ενώ σύμφωνα με το ίδιο πόρισμα, ο Μιχάλης Ζορπίδης κατηγορείται για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, ποσού που φτάνει στα 6.805.916,78 ευρώ. Ο Μιχάλης Ζορπίδης από την πρώτη στιγμή σημειώνει ότι όλα τα χρήματα προέρχονται από τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, ενώ αρνείται κατηγορηματικά ότι έχει την οποιαδήποτε ευθύνη για το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης, που έχει προσδιοριστεί στα 51,4 εκατομμύρια ευρώ.
Επίσης, στον πρώην προϊστάμενο των Οικονομικών Υπηρεσιών καταλογίζονται αδικαιολόγητες καταθέσεις, ύψους 160.000 ευρώ.
Στο εδώλιο 18 άτομα
Για την υπόθεση της υπεξαίρεσης στα μέσα Μαΐου το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης εξέδωσε βούλευμα με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη αντιμετωπίζοντας κακουργηματικές κατηγορίες συνολικά 18 άτομα, μεταξύ των οποίων ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο Μιχάλης Λεμούσιας, ο Μιχάλης Ζορπίδης και οι πρώην αντιδήμαρχοι Οικονομικών, Αναστάσιος Γερογιάννης και Θεόδωρος Αθανάσαρος. Μάλιστα στους Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και Μιχάλη Ζορπίδη επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση, ύψους 300.000 ευρώ στον καθένα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην απόφαση αυτή μειοψήφησε ο πρόεδρος του συμβουλίου, ο οποίος είχε την άποψη ότι και οι δύο θα έπρεπε να προφυλακιστούν, καθώς έκρινε ότι είναι πιθανό να τελέσουν νέες αξιόποινες πράξεις, ακόμη και με τη μορφή της συγκάλυψης. Αντίθετα με το ίδιο βούλευμα απαλλάχτηκαν επτά άτομα σε βάρος των οποίων είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για την υπεξαίρεση – «μαμούθ» στα ταμεία του δήμου.