>Αύριο το όνομα του νέου πρωθυπουργού

>

Την Τρίτη θα ανακοινωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το όνομα του νέου πρωθυπουργού, καθώς επίσης και η σύνθεση της νέας κυβέρνησης. «Με θετικές προσεγγίσεις για το πρόσωπο του νέου Πρωθυπουργού, πραγματοποιήθηκαν οι σημερινές επικοινωνίες του Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου και του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά», δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος.

Ο επικρατέστερος μέχρι σήμερα υποψήφιος πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος φέρεται να ζήτησε μεγαλύτερη ευελιξία σε ό,τι αφορά το ρόλο του, τη σύνθεση της νεάς κυβέρνησης, την πολιτική της και την διάρκεια του βίου της. Στο τραπέζι των συζητήσεων έπεσε και το όνομα του ευρωπαίου Συνηγόρου του Πολίτη Νικηφόρου Διαμαντούρου.
Την ίδια ώρα, στα επιτελεία των κομμάτων συζητούνται και άλλα πρόσωπα, όπως ο αντιπορόεδρος της ΝΔ Σταύρος Δήμας και ο πρώην υπουργός και αντιπρόσωπος της χώρας στο ΔΝΤ Τάκης Ρουμελιώτης.

Οι προϋποθέσεις που θέτει ο κ. Παπαδήμος δημιουργούν δυστοκία στις διαπραγματεύσεις, με τη Νέα Δημοκρατία να εκφράζει πλέον επιφυλάξεις για το πρόσωπό του.

Οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώνονται επισήμως ούτε από τη ΝΔ ούτε από το ΠΑΣΟΚ.

Εντούτοις, το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters μετέδωσε ότι ο κ. Διαμαντούρος δήλωσε ότι υπήρξε προσέγγιση την Κυριακή, για την πιθανότητα να είναι υποψήφιος για την ηγεσία της νέας κυβέρνησης.

«Υπήρξε ένα διερευνητικό τηλεφώνημα χθες, αλλά καμία επικοινωνία από τότε», δήλωσε ο κ. Διαμαντούρος στο Reuters.

Ο ίδιος, σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, δεν απέκλεισε την πιθανότητα να ηγηθεί της νέας κυβέρνησης, εάν συντρέχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

«Δεν απέκλεισα την πιθανότητα να συνεισφέρω, εφόσον συντρέξουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις», πρόσθεσε ο κ. Διαμαντούρος.

Νωρίτερα, πληροφορίες ανέφεραν ότι ο κ. Παπαδήμος θεωρούσε ως προϋπόθεση επιτυχίας του νέου εγχειρήματος να έχει μεσοπρόθεσμο ορίζοντα λειτουργίας και να ζητεί την συμμετοχή περισσότερων στελεχών της ΝΔ στο κυβερνητικό σχήμα.

Πληροφορίες ανέφεραν ακόμη ότι από την πλευρά του κ. Παπαδήμου μεταδίδεται ότι μέχρι και την ώρα που έφτασε στην Ελλάδα δεν έχει υπάρξει προσωπική επικοινωνία με τον Γιώργο Παπανδρέου.

Την ίδια ώρα, το Reuters μετέδιδε, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, ότι η ΝΔ επιθυμεί το οικονομικό επιτελείο, υπό τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, να παραμείνει στη θέση του, ενώ εμφανίζεται πρόθυμη να ψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2012.

Κατά πληροφορίες, η ΝΔ δεν δέχεται να αναλάβουν στελέχη της υπουργικά χαρτοφυλάκια και ζητεί την αλλαγή ηγεσίας σε πέντε υπουργεία.

Από την πλευρά της κυβέρνησης καθίσταται σαφές ότι στα υπουργεία που έχουν άμεση σχέση με το Μνημόνιο δεν μπορεί να μην υπάρχει συμμετοχή πολιτικών στελεχών της ΝΔ, αν όχι σε επίπεδο υπουργών, τουλάχιστον σε επίπεδο αναπληρωτών υπουργών.