Στο στόχαστρο του οικονομικού εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη έχει μπει ομάδα νυν και πρώην εφοριακών, με βίλες, ξενοδοχεία και off shore εταιρείες! Ηδη ξεκίνησε μεγάλη δικαστική έρευνα από τον διώκτη του οικονομικού εγκλήματος, καθώς στα χέρια του έφτασε «καυτός» φάκελος, με φωτογραφίες και έγγραφα, όπου εμφανίζονται χλιδάτα ακίνητα και υπεράκτιες εταιρείες, τις οποίες φέρονται να διοικούν συγγενείς συνταξιούχου εφοριακού!
Σκοπός της δικαστικής έρευνας, που διενεργεί ο εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος, είναι να διαπιστωθεί εάν όλος αυτός ο πλούτος αποκτήθηκε νόμιμα ή είναι προϊόν διαφθοράς και χρηματισμού από συγκεκριμένες υποθέσεις που έλεγξαν οι εμπλεκόμενοι εφοριακοί τα προηγούμενα χρόνια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Πεπόνης έχει δώσει παραγγελία σε εισαγγελέα Πρωτοδικών να κάνει φύλλο και φτερό όλα τα στοιχεία του φακέλου, καθώς είναι η πρώτη φορά που η Δικαιοσύνη έχει στα χέρια της «βαριά» ντοκουμέντα, όπως φωτογραφίες από πολυτελέστατες μονοκατοικίες σε περιοχές των βορείων προαστείων, επταώροφης πολυκατοικίας σε άλλη περιοχή της πρωτεύουσας, ξενοδοχείου στη Σκόπελο, και σχετικά με off shore εταιρείες στην Κύπρο, στο όνομα συγγενικών προσώπων εμπλεκόμενου στην έρευνα συνταξιούχου εφοριακού.
Κατά τις ίδιες πηγές, θα ελεγχθούν ένας προς ένας όλοι οι φάκελοι που χειρίστηκε η ομάδα των νυν και πρώην εφοριακών, ενώ κανένας τους δεν θα ξεφύγει από τον έλεγχο των περιουσιακών του στοιχείων.
Θα γίνει έλεγχος σε πόθεν έσχες ακόμη και συγγενικών τους προσώπων, κυρίως εκείνων που εμφανίζονται να κατέχουν περιουσία που δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματά τους.
Παράλληλα ετοιμάζεται? ντου σε υποθηκοφυλακεία, ενώ θα ακολουθήσει και άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, καθώς τα στοιχεία που δόθηκαν στον εισαγγελέα, παραπέμπουν σε πάρτυ εκατομυρίων…
Η καταγγέλλουσα
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατέθεσε ως μάρτυρας στον οικονομικό εισαγγελέα μια συνταξιούχος εφοριακός, η οποία φέρεται ότι, όχι μόνο αρνήθηκε να συνεργαστεί μαζί τους, αλλά τους είχε καταγγείλει στη Δικαιοσύνη γύρω στα τέλη του 2001, όταν ως ελέγκτρια φορολογικού εισοδήματος ανέλαβε τον έλεγχο μεγάλης εταιρείας.
Η καταγγέλλουσα, που υπέστη επί σειρά ετών πειθαρχικές και ποινικές διώξεις, για τις οποίες έχει απαλλαγεί, είχε καταλήξει αρχικά σε φόρους σε βάρος της ελεγχόμενης εταιρείας, ύψους περίπου 12,5 δισ. δραχμών (36 εκατ. ευρώ). Ωστόσο, σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκε τότε, μετά από πιέσεις ορισμένων από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση εφοριακούς, προχώρησε σε σχεδόν ολικές μειώσεις, τις οποίες όμως απέσυρε στο τέλος και έπραξε το καθήκον της, επιβάλλοντας τους αναλογούντες φόρους.
Το 2001 υπέβαλε μήνυση κατά παντός υπευθύνου, με αποτέλεσμα να βρεθούν κατηγορούμενοι επτά εφοριακοί, για την κακουργηματική κατηγορία της απιστίας στην υπηρεσία, καθώς η ζημιά που φέρονται ότι προκάλεσαν στο Δημόσιο άγγιζε τα 28 εκατ. ευρώ.
Οι κατηγορούμενοι εφοριακοί απαλλάχθηκαν δύο φορές από το Εφετείο Κακουργημάτων, ωστόσο ο Αρειος Πάγος ξανάνοιξε την υπόθεση και τους στέλνει στο εδώλιο για τρίτη φορά.
Παράλληλα, στον φάκελο που έχει στα χέρια του ο οικονομικός εισαγγελέας βρίσκονται επίσης και δύο ανώνυμες επιστολές, με καταγγελίες σε βάρος εφοριακών. Μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι συγγενής της συζύγου ενός από τους εφοριακούς που αθωώθηκαν στο Εφετείο, είναι ένας από τους εφέτες, ο οποίος μετείχε στη σύνθεση που εξέδωσε την αθωωτική απόφαση.
Σε άλλο σημείο ο άγνωστος επιστολογράφος, γράφει: «Υπάρχουν κάποια στοιχεία, τα οποία πιθανόν να ενδιαφέρουν εσάς και την έρευνά σας, γύρω από τις ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις διαφθοράς και χρηματισμού εφοριακών…».
Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Νοίκιαζε μεζονέτες στα τρία παιδιά του
Στοιχεία-φωτιά, που μεταξύ άλλων αφορούν offshore εταιρείες, στις οποίες φέρονται να ανήκουν πολυτελή ακίνητα που συνδέονται με συγγενικά πρόσωπα πρώην εφοριακού, διερευνά ο κ. Πεπόνης. Μεταξύ άλλων:
Τεχνική κατασκευαστική τουριστική ανώνυμη εταιρεία, που ιδρύθηκε το 2001, με διάρκεια 50 χρόνια και εκπροσώπους Κύπριο επιχειρηματία, Αθηναίο επιχειρηματία και τη σύζυγό του και συγγενικό πρόσωπο του συνταξιούχου εφοριακού, στον οποίο φέρεται ότι ανήκει η offshore, η οποία μέσα σε έναν χρόνο εμφανίζει διαδοχικές αυξήσεις του μετοχικού της κεφαλαίου, από τις 20.000 ευρώ στα 1.068.936,17 ευρώ.
Το 2006 εμφανίζει μία ακόμη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 282.000 ευρώ, ενώ το 2009 ανακοινώνεται η αλλαγή της έδρας της, που μεταφέρεται στην επταώροφη πολυκατοικία ιδιοκτησίας του συνταξιούχου εφόρου.
Παράλληλα, μεταβάλλεται και ο σκοπός της, μεταξύ των οποίων ?εκτός από αγοραπωλησίες ακινήτων? αναφέρεται: «Η μελέτη, κατασκευή και λειτουργία εγκαταστάσεων σταθμών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κλπ.».
Η εταιρεία εξέλεξε νέο ΔΣ, με μέλη της τρία συγγενικά πρόσωπα του πρώην εφόρου.
Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα στον οικονομικό εισαγγελέα, «τα χρήματα ιδρύσεως και οργανώσεώς της καταβάλλοντο από τον ? (σ.σ. αναφέρει τον έφορο), αφού η σύζυγός του ΔΕΝ είχε χρήματα, διότι κατά το παρελθόν είχε ασχοληθεί με την πώληση σεντονιών και λευκών ειδών, είτε λιανικώς είτε χονδρικώς, χωρίς αξιόλογα κέρδη?».
Σε άλλο σημείο αναφέρεται: «Πράγματι τα παιδιά του κατοικούν στις τρεις μεζονέτες, ιδιοκτησίας της εταιρείας αυτής, πληρώνοντας ως ετήσιο ενοίκιο το μηδαμινό ποσόν των 5.100 ευρώ το κάθε παιδί, στην offshore του πατέρα τους?».
Στα καταγγελλόμενα γίνεται αναφορά σε επταώροφη πολυκατοικία, που «?έκτισε εννοείται με δικά του χρήματα και τα πούλησε αμέσως, γιατί εκκρεμούσε η δίκη του?».
Στον φάκελο αναφέρονται και άλλες offshore, όπως:
Εταιρεία εξοπλισμού κτιρίων, που ιδρύθηκε το 1995 και με διαδοχικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου έφτασε από 20.000 ευρώ στα 320.985 ευρώ το 2010.
Αναφορά γίνεται επίσης σε ξενοδοχείο στη Σκόπελο, που φέρεται να ανήκει σε μέλος της οικογένειάς του, ενώ φέρεται να υπάρχει μία ακόμη εταιρεία συμβούλων, την οποία ίδρυσαν μαζί δύο πρώην εφοριακοί…
ΜΑΙΡΗ ΜΠΕΝΕΑ