Βασίλης Βαλαμβάνος: Ποια κυβέρνηση και ποια αντιπολίτευση χρειάζεται η Ελλάδα

Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;

Η ΦΡΑΣΗ-ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ το 1963, «Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;», είναι σήμερα πιο επίκαιρη από ποτέ. Ισως δεν είναι λοιπόν και τόσο τυχαίο ή συμπτωματικό ότι οι μισθοί, οι συνθήκες διαβίωσης των Ελλήνων πολιτών, αλλά και το κύμα μετανάστευσης των νέων αρχίζουν να «έρχονται» στα επίπεδα της δεκαετίας του ’60.

ΘΕΜΑ ΠΡΩΤΟ: Ακούγαμε από τη Νέα Δημοκρατία, σε όλους τους τόνους, ότι θα πάμε σε εκλογές το αργότερο μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου. Ο Φεβρουάριος έφυγε και εκλογές δεν έγιναν. Ακούσαμε μετά ότι θα κάνουμε παρέλαση με νέα κυβέρνηση. Αμ δε… Εφθασε ο Μάρτιος, το PSI έγινε, τα CDS πληρωθήκανε και οι πολιτικοί αρχηγοί άρχισαν να ψελλίζουν για εκλογές την Κυριακή των Βαΐων, δηλαδή στις 8 Απριλίου. Είδαν και απόειδαν, οπότε άλλαξαν τροπάριο και πήγαν την ημερομηνία στις 29 Απριλίου. Κάποιοι τους πιστέψαμε. Δεν ρωτήσαμε όμως, ούτε εμείς ούτε οι αρχηγοί, τον… ξενοδόχο! Ο οποίος… ξενοδόχος δεν θέλει εκλογές και όλο βάζει εμπόδια. Κάποια στιγμή, Ν.Δ. και Τσίπρας απηύδησαν και είπαν πως το αργότερο στις 6 Μαΐου οι εκλογές πρέπει να γίνουν. Βγαίνει λοιπόν ο Λουκάς Παπαδήμος από το Προεδρικό Μέγαρο και ερωτώμενος για την ημερομηνία, λέει… «κάντε λίγο υπομονή»! Τα σενάρια φούντωσαν και κάποιοι επιμένουν για τις 6 Μαΐου, ενώ κάποιοι άλλοι μιλάνε για τις 13 Μαΐου…

ΠΟΙΟΣ ΚΥΒΕΡΝΑ ΛΟΙΠΟΝ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ, η ηγεσία του οποίου δεν μπορεί να ορίσει καν ημερομηνία εκλογών;

ΘΕΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ: Επείγουσα ανάγκη και κορυφαία προτεραιότητα συνιστά, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, η διάσωση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. «Αναγκαία η ανάπλαση του κέντρου, γιατί η Αθήνα είναι πια μια πόλη ανοργάνωτη, ανοχύρωτη, χωρίς φαντασία», τόνισε ο Αντ. Σαμαράς σε εκδήλωση που έγινε για το θέμα. Τα ίδια και από τον δήμαρχο Αθηναίων Γ. Καμίνη, τα ίδια και από το ΠΑΣΟΚ, που όλο θα αναβάθμιζε και ποτέ δεν αναβάθμισε την πολύπαθη πόλη. Τα ρεπορτάζ στην τηλεόραση αναφέρονται και πάλι στις συμμορίες που κυριαρχούν στο κέντρο, στις αδιάβατες οδούς και συνοικίες τη νύχτα, σε σχεδιαζόμενες επιχειρήσεις-«σκούπα» για την εγκληματικότητα και τους λαθραίους μετανάστες, στο δράμα των μόνιμων κατοίκων και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

ΠΟΙΟΣ ΚΥΒΕΡΝΑ ΛΟΙΠΟΝ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ, η ηγεσία του οποίου προβαίνει εδώ και χρόνια σε διαπιστώσεις και δεν κάνει τίποτα στην πράξη; Ποιος τους εμποδίζει να βάλουν τέλος στην αθλιότητα και στο τριτοκοσμικό πρόσωπο της Αθήνας; Οι φανφαρόνοι της Αριστεράς που κατοικούν αλλού και διακηρύττουν τις ιδέες για τα δικαιώματα των μεταναστών ή η ανικανότητά τους να πάρουν αποφάσεις και μέτρα; Αν πρόκειται για την πρώτη εκδοχή, ας παραδώσουν τα κλειδιά της εξουσίας στον Αλέξη και στην Αλέκα, για να γνωρίζουν και οι πολίτες τι τους γίνεται.

ΘΕΜΑ ΤΡΙΤΟ: Η χώρα είναι απροστάτευτη από κάθε είδους σαλτιμπάγκους των αγορών και των πολιτικών επιλογών ξένων πολιτικών δυνάμεων.

– Υπογράψαμε το μνημόνιο που μιλάει για μέτρα 11 δισεκατομμυρίων στις χρονιές 2013 και 2014. Βγαίνει λοιπόν το ΔΝΤ και τα 11 τα κάνει 14! Στραγάλια είναι τα 3 δισεκατομμύρια σε μια οικονομία που πεθαίνει;

– Ολοι είπαν ότι το κούρεμα των ομολόγων πέτυχε και ότι η Ελλάδα, αν τηρήσει τα συμφωνηθέντα, θα βρίσκεται το 2020 εκεί που πρέπει. Ξαφνικά, αναλυτές, παράγοντες, ξένοι πολιτικοί άρχισαν να λένε ότι σύντομα θα έρθει νέο κούρεμα των ιδιωτών 50%, το οποίο, αν δεν αποδειχθεί αρκετό, τότε θα πρέπει να κουρευτεί και το χρέος προς τα κράτη (π.χ. Γερμανία), αν φυσικά αυτά δεχθούν κάτι τέτοιο.

ΠΟΙΟΣ ΚΥΒΕΡΝΑ ΛΟΙΠΟΝ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ, η ηγεσία του οποίου τρώει… αμάσητη την προπαγάνδα, που για δικά τους συμφέροντα κάποιοι διακινούν; Πώς θα ξεπεράσει η Ελλάδα την κρίση αν η αβεβαιότητα κυριαρχεί στις αγορές για το αύριο; Αν δεν υπάρξει μια σοβαρή απάντηση σε όλες αυτές τις δοξασίες; Εκτός αν δεν πρόκειται για δοξασίες, αλλά υπογράψαμε στο πόδι ό,τι υπογράψαμε, προκειμένου να πάρουν ανάσα οι δανειστές για κάποιους μήνες…

Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΜΕΣΩΣ μια κυβέρνηση που να κυβερνά. Και μια αντιπολίτευση που να ξέρει τι της γίνεται, πού βρίσκεται και… πού πάνε τα τέσσερα.