Βγενόπουλος: Παράταση στην ανακεφαλαιοποίηση

Παράταση στην προθεσμία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών προτείνει ο πρώην πρόεδρος της Marfin Popular Bank, Ανδρέας Βγενόπουλος.

«Προαπαιτούμενο της αποφυγής ή, έστω, μειώσεως της συμμετοχής του Κυπριακού Κράτους στην ανακεφαλαιοποίηση των Κυπριακών Τραπεζών είναι η παράταση της διαδικασίας μέχρι το τέλος του έτους, κάτι που ήδη έχει εγκριθεί από τα Ευρωπαϊκά όργανα και για τις Ελληνικές Τράπεζες», αναφέρει.

«Τα ίδια επιχειρήματα που έγιναν αποδεκτά για τις Ελληνικές Τράπεζες ισχύουν και για τις Κυπριακές λόγω της έκθεσής τους σε Ελληνικό κίνδυνο και της, σε κάθε περίπτωση, εγγύησης του κράτους», προσθέτει.

«Μια τέτοια παράταση θα δώσει και την ευκαιρία ελέγχου όλων των Κυπριακών Τραπεζών από την Blackrock σύμφωνα με την εγκεκριμένη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαδικασία, ώστε το Κυπριακό Τραπεζικό Σύστημα να αποκτήσει τη σφραγίδα αξιοπιστίας που είναι απαραίτητη για την προσέλκυση σοβαρών στρατηγικών και θεσμικών επενδυτών», συμπληρώνει.

«Η ανακεφαλαιοποίηση των Κυπριακών Τραπεζών πρέπει να γίνει με τον σωστό τρόπο και στον σωστό χρόνο ώστε να μην προκύψει επιβάρυνση του Κύπριου φορολογούμενου».

Και προσθέτει:

«Από τη στιγμή που, κακώς κατά την γνώμη μου, η κρίση στο Τραπεζικό Σύστημα έχει αναχθεί σε μείζον πολιτικό θέμα με αντιδικίες, αλληλοκατηγορίες, συκοφαντίες και επικοινωνιακές στρατηγικές, τα πεπραγμένα των Διοικήσεων των Τραπεζών αλλά και της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου και των πολιτικών πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν αντικείμενο έρευνας. Όμως για να έχει στοιχειώδη αξιοπιστία αυτή η διαδικασία προαπαιτούμενη είναι η έκθεση της Blackrock που μπορεί να επεκταθεί σε όλα τα στοιχεία του ενεργητικού, συμπεριλαμβανομένων των ομολόγων, και να ζητηθεί η κρίση της και για την ποιότητα των αποφάσεων των Διοικήσεων τόσο για τις επενδύσεις σε ομόλογα (πότε, γιατί) όσο και για την εθελοντική συμμετοχή στο PSI».