Βγενόπουλος: Συνέντευξη τύπου για την Marfin Popular Bank

Ο Ανδρέας Βγενόπουλος δίνει τις δικές του απαντήσεις σε όσα ακούγονται για το όνομα και τον ρόλο του τις τελευταίες ημέρες.

11:30 Στην αίθουσα Καντάρα του Ηilton ο Ανδρέας Βγενόπουλος μαζί με τον πρώην CEO της Marfin Popular Bank, Ευθύμιο Μπουλούτα.

11:32 Αρχίζει την ομιλία του ο κ. Βγενόπουλος. “Είμαι εδώ με την ιδιότητά μου ως πρώην μη εκτελεστικός πρόεδρος και μαζί μου είναι και ο κ. Μπουλούτας που ήταν διευθύνων σύμβουλος της Marfin Popular για ζητήματα που μπορεί να απαντήσει ο ίδιος”. Ο Ανδρέας Βγενόπουλος ξετυλίγει το κουβλάρι των συσκέψεων στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής το καλοκαίρι του 2009, τις τοποθετήσεις του ιδίου των βουλευτών αλλά και του Αθανάσιου Ορφανίδη.

“Το θέμα μας βέβαια είναι το μέλλον και πιστεύω ότι οι τοποθετήσεις μου ελπίζω να μας οδηγήσουν σε κάποια διέξοδο, παράλληλα όμως δεν μπορώ να μην αναφερθώ σε κάποια ζητήματα του παρελθόντος”.

11:35 Θα αρχίσω την ομιλία με την πιο κρίσιμη περίοδο της Marfin Popular και είναι βέβαια ο Ιούνιος του 2009 κατά την οποία πάρθηκε η απόφαση για μεταφορά της έδρας στην Ελλάδα.

“Κάποιοι είπαν ότι προέταξα την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για να μείνει στην Κύπρο η έδρα της τράπεζας. Ακούστηκαν πολλά και στην κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής αλλά και για την συνάντηση που είχα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό”

Απέδειξα ότι ήταν μύθος ότι το θεσμικό πλαίσιο των τραπεζών είναι συντηρητικό, ζήτησα εκσυγχρονισμό και όχι χαλάρωση του θεσμικού πλαισίου.

Το θέμα του 2009 δεν ήταν μόνο οι ενστάσεις μας για το θεσμικό πλαίσιο αλλά και το ζήτημα της επένδυσης του Κατάρ για παράδειγμα, με το οποία είχαμε έντονη θέση αντίθετη με αυτή της κυβέρνησης”.

11:40 “Το εποπτικό σύστημα της Κύπρου είναι αρκετά καλό, είναι αποδεκτό σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά έχει αποτύχει να διαδραματίσει τον ρόλο του. Παράλληλα, θα πρέπει να τονίσουμε ότι θέση μας ήταν να έχουμε στοιχεία ενεργητικού σε διάφορες χώρες και όχι να περιορίζουμε σε δύο χώρες τα στοιχεία μας οπότε να είμαστε εκτεθειμένοι σε δύο αγορές. Κάναμε ανάπτυξη και διεθνείς εργασίες αλλά όχι στο βαθμό που θα θέλαμε την περίοδο των παχιών αγελάδων”.

“Το θεσμικό πλαίσιο είναι τέλειο και βοήθησε να μην επηρεαστούμε από την οικονομική κρίση και δεν χρειοάζεται να κάνουμε αλλαγές” τα λόγια του κ. Βγενόπουλου που αφορούσαν ακριβή δήλωση του Αθανάσιου Ορφανίδη το 2009. Στη συνέχεια ο κ. Βγενόπουλος παρέπεμψε σε σειρά τοποθετήσεων του κ. Ορφανίδη για να τονίσει ότι το 2009 ο κ. Ορφανίδης υπεραμύνθηκε του ρόλου του. Ο Ανδρέας Βγενόπουλος αφήνει αιχμές για τον ρόλο και τις αρμοδιότητες του κ. Ορφανίδη.

11:50 “Ζήτησα μόνο ένα πράγμα και δεν ήρθα στην Κύπρο για να φύγω αλλά ήταν κάτι που έβρισκα απαραίτητο. Το λάθος μου ήταν ότι πίστευα ότι τα πράγματα θα αλλάξουν και θα γίνει σωστός διάλογος” Μετά από πολλές συζητήσεις και διάλογο παρόλο που δεν άνοιξε διάλογος με την Κνετρική και τον Αθανάσιο Ορφανίδη πάρθηκε η απόφαση για παραμονή της τράπεζας στην Κύπρο, τα λόγια του κ. Βγενόπουλου.

12:00 Πήγα λοιπόν στον Πρέοδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό αλλά και στον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη. Ήμουν ο κύριος λόγος για να φτάσουν στην Κύπρο 3,2 δισ. και βάσει αυτού δεν βρίσκεται λογικό να θέλω να είμαι σε επαφή και με τον πολιτικό κόσμο και ηγεσια του τόπου. Είναι προσβλητική η αναφορά πολιτκών για εμένα ότι μπήκα από την μπρος πορτα. Και από που θα έμπαινα δηλαδή από την πίσω πόρτα. Ποτέ δεν ζήτησα τίποτε, ούτε πήρα προσφορές, ούτε οικόπεδα ούτε rojects της κυβέρνησης.

“Ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου παρέλειψε να πει ότι πήγα και στο γραφείο του κ. Αναστασιάδη. Ο κ. Αβέρωφ ήρθε στο γραφείο μου μεταξύ πρώτης και δεύτερης συνεδρίας της Επ. Θεσμών”.

“Ήρθε και μου είπε μην το συνεχίζεις, έχω καλή σχέση με τον κ. Ορφανίδη και όταν τελειώσει όλο αυθτό θα έρθω με τον κ. Ορφανίδη και θα τα βρούμε”.

Στη συνέχεια ο Ανδρέας Βγενόπουλος μ’εσω δημοσιευμάτων που έφερε μαζί του απέδειξε την συνάντηση με τον κ. Νεοφύτου αλλά κατηγόρησε για τις δηλώσεις περί εναγκαλισμών με τον Βγενόπουλο και άλλων παρόμοιων χαρακτηρισμών.

“Αν τότε είχε αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο του τραπεζικού συτήματος αλλά και ο εποπτικός ρόλος της ΚΤ τότε σήμερα δεν θα ήμασταν εδώ σήμερα. Δεν θα αναφερθώ πολύ στον κ. Ορφανίδη αλλά πρέπει να πούμε κάποια πράγματα. Ο κ. Ορφανίδης εξέφρασε την άποψη ότι η Κύπρος δεν θα μπει στο Μηχανισμό για τις τράπεζες. Άλλα έλεγε πριν τρεις μήνες και άλλα σήμερα. Δηλαδή τον Δεκέμβριο έλεγε ότι δεν θα μπούμε στο EFSF αλλά μπορούμε να εκλδόσουμε ομόλογα στις τράπεζες παίρνοντας μετοχές. Σας καλώ να του υποβάλεται την ερώτηση: Τι έλεγες ρε άνθρωπε τότε και τι λες σήμερα” το χαρακτηριστικό σχόλιο του κ. Βγενόπουλου για τον τέως Διοικητή.

12:10 Γιατί άραγε ξέφυγε το κόστος καταθέσεων; Λόγω του ότι πολλές τ΄ρπαεζες ήρθαν στην Κύπρο ανέβαζαν τα επιτόκια για να προσελκύσουν καταθέσεις και να λύσουν τα προβλήματά τους. Αυτή τη κατάσταση οδήγησε σε στρεβλώσεις την αγορά. Αυτό δεν το έβλεπε ο κ. Διοικητής; τόνισε ο κ. Βγενόπουλος σχετικά με τον εποιπτικό ρόλο επίσης του Αθανάσιου Ορφανίδη.

“Αρχικά όταν υπάρχει ένα περιβάλλον με αρνητικές επιπτώσεις για την οικονομία την καλύτερη ενημέρωση έχουν οι διοικητές που συμμετέχουν σε ευρωπαίκές συνεδριάσεις και βλέπεις για παράδειγμα ότι υπάρχει αρχικός διάλογος για ένα ενδεχόμενο PSI” ακόμη ένα σχόλιο του Ανδρέα Βγενόπουλου για αυτά που θεωρεί πως έπρεπε να κάνει ο απερχόμενος Διοικητής της ΚΤ.

“Κάπου διάβασα ότι με έδιωξε ο Διοικητής από την τράπεζα και προκαλώ εάν έχει γίνει κάτι τέτοιο να αποκαλύψει τη διαδικασία. Εγω θεώρησα πως δεν μπορούσα να είμαι το ανώτατο εκτελεστικό όργανο της τράπεζας αφού δεν μπορούσα να έχω καμία επαφή με τον κ. Ορφανίδη έτσι ΄λεδωσα την εκτελεστική αρμοδιότητα στον κ. Μπουλούτα”.

12:22 “Έγινε μια τεράστια συκοφαντική εκστρατεία κατά την τράπεζας αλλά δεν παραιτήθηκα για αυτούς τους λόγους αλλά για αυτά που εξήγησα προηγουμένως. Άλλοι μέτοχοι έλεγαν πάντως ότι η΄παραίτησή μου ήταν και μία διέξοδος αλλά δεν ήταν έτσι”.

“Τι γίνεται όμως με μια πιθανή κρατικοποίηση. η Marfin Poular Bank δεν κινδυνεύει από καμία κρατικοποίηση αυτό που κινδυνεύειο με κρατικοποίηση είναι η Λαϊκή Τράπεζα, αφού αποτελεί ένα μόρφωμα που δημιουργήθηκε σε μια δύσκολη περίοδο. Έχω στην Κύπρο 3,2 δισ. επενδύσεις που είναι σήμερ απολύ λιγότερα και κινδυνεύουν. Ότι θέλουν να πουν ας το πουν και δεν με ενδιαφέρει τι θα πει ο καθένας”.

“Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 9 τρισεκατομμύρια προς επενδύσεις αλλά δεν το βλέπει κάποιος λόγω του δυσμενούς οικονομικού περιβάλλοντος. Αυτό πυο χρειάζονται οι τράπεζες της Κύπρου είναι καλή παρουσίαση αυτών που έχουν να προσφέρουν ως επενδυτικοί προορισμοί. Πολλές φορές έχω επιχειρήσει να πω πράγματα αλλά κανένας δεν άκουσε. Όπως όταν είπα για παράδειγμα πως πρέπει να έρθει η BlackRock ια έλεγχο όλων των τραπεζών στην Κύπρο”.

Και ο προηγούμενος Υπουργος Οικονομικών και ο κ. Σαρρής και εμείς συμφωνούμε στο ότι χρειάζεται τη διεθνή σφραγίδα αξιοπιστίας και αυτό μπορεί να έρθει με την πιστοποίηση από ένα διεθνή οργανισμό όπως η BlackRock.

Το ζήτημα είναι πόσα κεφάλαια χρειαζόμαστε για να μην επιβαρύνουμε τον φορολογούμενο. Τι κάνουν οι ελληνικές τράπεζες και η Τράπεζα Κύπρου; Γίνεται υπολογισμός των μελλοντικών κερδών και αφαιρούνται από τις ζημιές λόγω PSI. Η BlackRock εξέτασε την Τράπεζα ΕΠνδύσεων της Ελλάδας και βρήκε ότι οι προβλέψεις υπερκαλύπτουν τις μελλοντικές ζημιές άρα δεν υπάρχει λόγος για άλλες προβλέψεις.

“Όταν η Alpha θα συγχωνευόταν με την Eurobank θα εξασφαλίζοντας κάποια έσοδα λόγω των συνεργιών από τις δύο τράπεζες. Έτσι και η Λαϊκή με την Τράπεζα Κύπρου θα εξασφάλιζαν από συνέργιες ύψους 400 εκ. ευρώ κάθε χρόνο και αυτό είναι ένα ελάχιστο ποσό που θα προκύψει σε ένα τέτοιο σενάριο”.

“Είμαι έτοιμος να συμμετάσχω στην Λαϊκή αλλά όταν γίνουν σωστές κινήσεις, αλλάξει το εποπτικό πλαίσιο και το θεσμικό να εκσυγχρονιστεί. Αλλά λόγω αυτών που εχουμε δει και αυτά που βλέπω σήμερα φοβούμε ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας”.

Ερωτήσεις και απαντήσεις

Θεωρείτε πως μπορεί να σωθεί η κατάσταση τελικά ή όχι, όπως αξιολογείτε εσείς την κατάσταση;

Δεν γνωρίζω τον νέο Διοικητή οπότε για πολλά ζητήματα οπότε δεν υπάρχουν για πολλά απαντήσεις. Αλλά λέω ξανά πείτε ότι πρέπει να έρθει η BlackRock και να γίνουν τα πράγματα με τον σωστό τρόπο. Ας μας πει κάποιος γιατί όχιο; Να πάψει να κυριαρχεί η αδιαφάνεια και αναξιοκρατεία. Ας έρθουν να μας εξετάσουν, θα βγει μετά κάποιος να πει ότι η BlackRock;

Μας δίνετε την εντύπωση ότι ο προηγούμενος Διοικητής ήθελε το κακό της οικονομίας, των κυπριακών τραπεζών; Και γιατί δεν καλείται η BlackRock; Ποιοι αποφάσισαν για την εξασφάλιση μεγάλου αριθμού ελληνικών ομολόγων;

Ο κ. Ορφανίδης διαδραμάτισε πολύ καθοριστικό ρόλο για την πορεία της τράπεζας τα τελευταία χρόνια. Κάποια κομμάτια του συτήματος δεν θέλουν να έρθει η BlackRock και να ελέγξει τι γίνεται με τις τράπεζες.

Για τα ομόλογα ένα πολύ κρίσιμο θέμα είναι να δούμε πότε αγοράστηκαν τα ομόλογα. Η αντίληψη έως ενός σημείου είναι πως τα ομόλογα κρατών είναι μηδενικού κινδύνου και αργότερα ξεκίνησε η στάθμιση των κρατικών ομολόγων. Τη ρευστότητα θα πρέπει να την διοχετεύσεις σε κάποιες επενδύσεις και αυτός είναι ο λόγος που από το τέλος του 2009 γίνονται αγορές ομολόγων έως και τον Οκτώβριο του 2010. Κανένας δεν είχε πληροφόρηση τότε οι Ευρωπαίοι θα πάνε σε συμφωνία PSI. Μέχρι τότε που αγοράζαμε εμείς δεν υπήρχε κάποιο καμπανάκι κινδύνου. Έτσι λειτούργησαν και οι τράπεζες της Γερμανίας, της Γαλλίας και άλλων χωρών. Οι αποφάσεις ήταν ομόφωνες αποφάσεις του Δ.Σ.

Όσον αφορά την MIG θα πρέπει να σας πω ορισμένα στοιχεία για τα δάνεια, είναι αδιανόητο να υπάρχουν φήμες ότι υπάρχουν ύποπτες σχέσεις τράπεζας και MIG. Θα πρέπει παράλληλα να πούμε πως θα πρέπει να εξετάσετε τις συνέργειες, τα έσοδα της τράπεζας από την MIG αλλά και τι έχει συνολικά κλερδίσει η τράπεζα. Η τράπεζα έχει ως καλύτερο πελάτη την MIG και σε επίπεδο συνεργειών έχει προσφέρει παρουσία σε πολά σημεία και εργασίες λόγω του ονόματος Marfin.

Σχετικά με δάνεια δήθεν σε φίλους γνωστούς ή συγγενείς, απαντούμε το δανειακό χαρτοφυλάκιο της τράπεζας δεν διαφέρει από άλλων ελληνικών τραπεζών. Έχουμε κάποια προβλήματα αλλά όχι με σημαντικές διαφορές από άλλες τράπεζες.

Με τον Διοικητή της Κεντρικής Τραπεζας δεν συναντήθηκα ποτέ πέραν της μίας φοράς που βρεθήκαμε στη Βουλή για το ζήτημα που αναφέρθηκε προηγουμένως,. Άργότερα παραιτήθηκα από εκτελεστικός γιατί δεν είχα κανένα σημείο επαφής με τον κ. Ορφανίδη.

Τι συζητήθηκε με τους κυρίους Χριστόφια και Αναστασιάδη το 2009;

Ως ο μεγαλύτερος επενδυτής στην Κύπρο δεν είναι λογικό να θέλω να έχω διάλογο με την πολιτική ηγεσία του τόπου για το τι γίνεται, που πάμε και ποια πλάνα υπάρχουν για επενδύσεις, ενέργειας ίσως ή άλλες αναπτύξεις; Δεν έχουμε κάνει κανένα διάλογο με τον οποίο να ζητούσα κάτι από οποιονδήποτε πολιτικό της Κύπρου.

Θεωρείτε πως υπάρχει τρόπος για συγχώνευση των δύο μεγάλων τραπεζών;

Πρώτα πρέπει να έρθει η BlackRock για να βάλει σφραγίδα και να ξέουμε που ακριβώς βρίσκονται οι τράπεζες της Κύπρου. Με διάλογο και αφού τα διοικητικά συμβούλια πάρουν μια τέτοια απόφαση.

Για τον Διοικητή και τις θέσεις του κατά καιρούς

Κατά καιρούς όποτε έκανε η κυβέρνηση μια κίνηση ο Ορφανίδης έβγαινε να πει το αντίθετο και να κάνει αντιπολίτευση και εντος και εκτός συθνόρων. Είναι ανύκουστο αυτό που έκανε κάθε τόσο ο κ. Ορφανίδης και αποτέλεσμα της στάσης του ήταν να επιφέρει ζημιά στην οικονομία του τόπου.