>Βγενόπουλος: Nικητής ή Nεκρός, όχι Hττημένος

>

Σε μια δήλωση – βόμβα που θα ταράξει τα νερά της Κύπρου προέβη ο επικεφαλής της ΜΙG, Aνδρέας Βγενόπουλος. “Από το ρινγκ της Κύπρου εγω δεν φεύγω ηττημένος…. Θα φύγω ή νικήτης ή νεκρός. Ποτέ δεν έφυγα από την πίσω πόρτα”, δήλωσε ο ισχυρός άντρας της MIG, σε μια από τις πιο αποκαλυπτικές συνέντευξεις της καριέρας του…

Ο άνθρωπος που άλλαξε τα δεδομένα στο τραπεζικό σκηνικό της Κύπρου αλλά και της Ελλάδας, μίλησε για όλους και όλα, χωρίς περιστροφές, στο τηλεοπτικό κανάλι Sigma της Κύπρου και στην εκπομπή “60 Λεπτά”.
Μεταξύ άλλων, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν έπρεπε να μπει στο ευρώ, αλλά τόνισε ότι τώρα τυχόν έξοδός της θα είχε στοιχεία καταστροφής, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα την άποψη που είχε διατυπώσει και παλαιότερα, ήτοι ότι για την κρίση στην Ελλάδα ευθύνονται οι πολιτικοί και οι αστοχίες τους… Παράλλήλα σημείωσε ότι η πτώχευση της Ελλάδας έχει πλέον γίνει από όλους αντιληπτή, απλά αυτό που δεν υπάρχει είναι η επίσημη παραδοχή.
Αναφερόμενος στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, ο επικεφαλής της ΜΙG υποστήριξε ότι τα βασικά του προβλήματα οφείλονται κατά βάση στην έκθεση των τραπεζών στο ελληνικό χρέος, ωστόσο άφησε σαφείς αιχμές για τις καταγγελίες του για κατεστημένα και αδιαφάνεια που δεν εξετάστηκαν ποτέ… “Τα κατεστημένα και το σύστημα οδήγησαν στην αγορά ελληνικών ομολόγων”, τόνισε χαρακτηριστικά.
O ίδιος καλέσε την BlackRock να μεταβεί στην Κύπρο και να εξετάσει τα δάνεια των κυπριακών τραπεζών επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε… Η ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών είναι απαραίτητη, σημείωσε στη συνέχεια.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας φόβος για τις καταθέσεις της Marfin, ενώ διέψευσε τις φήμες ότι η τράπεζα παρείχε υπερβολικά δάνεια προς τους πελάτες της στην Ελλάδα.
Στη συνέχεια μίλησε για τη σχέση της Marfin Popular με τη MIG, σημειώνοντας πως η δεύτερη έδωσε στην τράπεζα μόνο κέρδη για τα οποία μάλιστα κατέχει και στοιχεία τα οποία μπορεί να παρουσιάσει. Γενικότερα, ο κ. Βγενόπουλος επισήμανε πως η Marfin δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα με το δανεισμό στην Ελλάδα και ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τις καταστάσεις που δημιουργούνται. Συγχρόνως όμως παραδέχθηκε ότι το μεγαλύτερο λάθος του ήταν το ότι δεν μετέφερε την έδρα της Μarfin στην Ελλάδα.
Εστιάζοντας στον όμιλο της MIG, o κ. Βγενόπουλος σημείωσε ότι παρόλο που δοκιμάζεται εδώ και 4 χρόνια λόγω της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας, αποτελεί έναν ισχυρό όμιλο, είναι παντοδύναμη και μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση.
Από τα πυρά του κ. Βγενόπουλου δεν ξέφυγε ούτε και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Αθανάσιος Ορφανίδης, εκιτμώντας ότι συγκεκριμένες εξουσίες του αποτελούν πρόβλημα.
Στη διάρκεια της χειμαρρώδους συνέντευξής του ο επικεφαλής της MIG κατέστησε σαφές μεταξύ άλλων ότι η Κύπρος πρέπει με κάθε τρόπο να αποφύγει την προσφυγή της σε μηχανισμό στήριξης γιατί αυτόματα αυτό θα σήμαινε καταστροφή.