Βενετία: Τελευταίο καρναβάλι φέτος χωρίς εισιτήριο για την είσοδο στην πόλη

Ενδεχομένως για τελευταία φορά φέτος εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες θα απολαύσουν το Καρνβάλι της Βενετίας χωρίς εισιτήριο για την πρόσβαση στην ιστορική ιταλική πόλη, καθώς αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το πολυσυζητημένο μέτρο, που έχει στόχο να μειωθεί ο αριθμός των επισκεπτών.

Το Καρναβάλι, το οποίο έχει τις ρίζες του στον Μεσαίωνα, φημίζεται για τις χαρακτηριστικές μάσκες που φορούν οι συμμετέχοντες και για μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων σε μία από τις ιταλικές πόλεις με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα.

Η φετινή διοργάνωση αναμένεται να φιλοξενήσει περισσότερα από 50 σόου στο διάστημα 27 Ιανουαρίου-13 Φεβρουαρίου.

Το 2023, το Καρναβάλι της Βενετίας συγκέντρωσε 2 εκατομμύρια επισκέπτες που πέρασαν την νύχτα στα καταλύματα της πόλης και έκαναν τζίρο 3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα δεδομένα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Μικρών Επιχειρήσεων (CNA) της Ιταλίας.

Η Βενετία με τα γραφικά κανάλια και τα αναγεννησιακά της κτίρια έχει πληγεί από τον αντίκτυπο του μαζικού τουρισμού εδώ και χρόνια και για τον λόγο αυτόν θέσπισε ένα πιλοτικό μέτρο που θα τεθεί σε ισχύ από τις 25 Απριλίου με στόχο να περιορίσει τον αυξανόμενο αριθμό των επισκεπτών της μίας ημέρας.

Ο Σιμόνε Βεντουρίνι, επικεφαλής του τομέα τουρισμού του δημοτικού συμβουλίου, δήλωσε ότι οι 29 ημέρες που επιλέγησαν αυτό τον χρόνο για την εφαρμογή του πιλοτικού εισιτηρίου είναι μια περίοδος που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα συγκέντρωνε πολύ μεγάλο αριθμό τουριστών, σημειώνοντας: «Αυτό το μέτρο θα έχει διττό αποτέλεσμα, πρώτα επικοινωνιακό, επειδή θα δώσει στον κόσμο την εντύπωση ότι δεν είναι καλή ιδέα να προγραμματίσει επίσκεψη εκείνες τις ημέρες. Ταυτόχρονα, θα δώσει την εικόνα μιας καλύτερης οργάνωσης για τις τουριστικές ροές». Όπως πρόσθεσε, 4.000 επισκέπτες έχουν ήδη κάνει κράτηση για το διάστημα εκείνων των 29 ημερών μέσω μιας επίσημης εφαρμογής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν θα υπάρχουν προστατευτικά κιγκλιδώματα ή σύστημα ελέγχου εισιτηρίων με μπάρες, αλλά οι Αρχές θα κάνουν ελέχγους στα σημεία εισόδου των νήσων που συνθέτουν την πόλη. Οι τουρίστες που δεν θα καταβάλουν το εισιτήριο των πέντε ευρώ θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο μεταξύ 50 και 500 ευρώ.