>Βενιζέλος: Πλεονάζον το 3% των δημοσίων υπαλλήλων

>



Μείωση του αφορολόγητου στους νέους έως 30 ετών και σε όσους είναι των 65 ετών στα 9.500 ευρώ, αναμόρφωση του μέτρου των αποδείξεων ώστε με αυτές να χτίζεται το αφορολόγητο, δημιουργία από φέτος βάσης δεδομένων δικαιούχων σύμφωνα με την οποία θα καταβληθεί από τον επόμενο χειμώνα το επίδομα θέρμανσης και εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου από το Νοέμβριο, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.

“Δεν μπορεί η Ελλάδα να έχει αφορολόγητο όριο άνω του ευρωπαϊκού μέσου όρου”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τις μειώσεις των μισθών είπε ότι μεσοσταθμικά θα είναι της τάξης του 20% λόγω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς αλλά πρόσθεσε ότι δεν θα θιγεί το 80% των απασχολούμενων στο δημόσιο, ενώ μάλιστα το 10% θα ωφεληθεί με αύξηση της τάξης του 7%.

Αναφορικά με τη μείωση των συντάξεων κατά 4%, την οποία ανακοίνωσε από την Ουάσινγκτον, διευκρίνισε ότι προκύπτει από τις συντάξεις άνω των 1.200 ευρώ.

Στο ζήτημα της εργασιακής εφεδρείας σχολίασε ότι «δεν μπορεί να πιστέψει κανείς πως ανάμεσα στους 900.000 εργαζόμενους του ελληνικού δημοσίου, το 3% δεν είναι πλεονάζον» και ανακοίνωσε ότι τα υπουργεία σε συνεργασία με το ΑΣΕΠ θα βρουν τους εργαζόμενους που θα ενταχθούν στην εφεδρεία.

Ο κ. Βενιζέλος απάντησε και σε ερώτηση σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις, επαναλαμβάνοντας το στόχο άντλησης 4 δισ. ευρώ έως τα τέλη του έτους, εκ των οποίων ποσό ύψους 1,4 δισ. ευρώ αφορά τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Ερωτηθείς αναφορικά με τις αντικειμενικές αξίες, δήλωσε ότι θα εξεταστεί τι θα γίνει στο πλαίσιο του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Επίσης, χαρακτήρισε “ασφάλιστρο κινδύνου” το έκτακτο τέλος στα ακίνητα.

Γενικότερα, ο Ε. Βενιζέλος απέφυγε να δώσει αναλυτικές λεπτομέρειες για το νέο πακέτο μέτρων. Ανακοίνωσε ότι σήμερα θα στείλει επιστολές σε όλους τους εκπροσώπους της τρόικας με τα μέτρα τα οποία δεσμεύεται να λάβει η κυβέρνηση από φέτος έως και το 2014. Τόσο οι θεσμικές παρεμβάσεις που απαιτούν ορισμένα αυτά, όσο και ο προϋπολογισμός, δεσμεύτηκε, ότι θα ψηφιστούν από τη Βουλή εντός του Οκτωβρίου.

Πρόσθεσε ότι η τρόικα θα έρθει ξανά εντός εβδομάδας για να εξετάσουν στοιχεία συμπληρωματικού χαρακτήρα για τα μέτρα του 2013-2014 καθώς αναθεωρείται όλο το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και γίνεται εμπροσθοβαρές με στόχο πρωτογενή πλεονάσματα το 2012.  Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την αποδέσμευση της έκτης δόσης του δανείου των Ε.Ε. και ΔΝΤ προς την Ελλάδα, απόφαση που θα ληφθεί εντός του Οκτωβρίου, όπως είπε.

Σχετικά με τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI), ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι είναι ενθαρρυντική, ξεκαθάρισε όμως ότι δεν θα δημοσιοποιήσει τα στοιχεία μέχρι την ολοκλήρωσή του.

Παράλληλα, δήλωσε αισιόδοξος για την υπερψήφιση από τους Γερμανούς του νομοσχεδίου που δίνει το πράσινο φως στην ενίσχυση του EFSF και διέψευσε ξανά τις φήμες για τροποποίηση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.

Δεν νοείται πτώχευση ή χρεοκοπία οποιασδήποτε χώρας της Ευρωζώνης, ανέφερε ερωτηθείς σχετικά, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει πλήρη έλεγχο των ταμειακών αναγκών της. Ωστόσο στο μακροσκελή του πρόλογο επανέλαβε σε όλους τους δυνατούς τόνους την δυσχερέστατη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία.
“Αν χάσουμε τον πόλεμο αυτό, η χώρα θα γυρίσει πίσω δεκαετίες”, είπε και τόνισε την ανάγκη έντιμης και ειλικρινούς συνεργασίας με την αντιπολίτευση. “Η αποτυχία του προγράμματος προσαρμογής θα είναι ισοδύναμη με πολεμική ήττα”.

Εξάλλου, προειδοποίησε για καταστροφικές συνέπειες από την καθυστέρηση των Ευρωπαίων. “Αν η Ευρώπη δεν μπορεί να σώσει την Ελλάδα, τότε δεν μπορεί να σώσει τον εαυτό της”, είπε.

Σημειώνεται ότι η συνέντευξη Τύπου άργησε να ξεκινήσει γιατί είχε γίνει κατάληψη στον τρίτο όροφο του κεντρικού κτιρίου του υπουργείου Οικονομικών όπου βρίσκεται η αίθουσα συνεντεύξεων, ενώ ένταση σημειώθηκε και στη διάρκεια της συνέντευξης έξω από το κτίριο από εφοριακούς και τελωνειακούς που προσπαθούσαν να εισέλθουν.