Βενιζέλος προς Λαγκάρντ: «Δεν μπορείτε να προσβάλετε τους Ελληνες»

Με σκληρό τόνο απευθύνθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, αναφορικά με δηλώσεις της που δημοσιεύτηκαν σήμερα και αφορούν στη χώρα μας.
Σε ομιλία του στο Ναύπλιο, ο κ. Βενιζέλος κάλεσε την κ. Λαγκάρντ να αναθεωρήσει αυτά που είπε, σημειώνοντας ότι το ύφος της προσέβαλε τον ελληνικό λαό.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Οπως κανείς δεν μπορεί να ταπεινώνει τον λαό στην περίοδο της κρίσης και το λέω απευθυνόμενος στην κυρία Λαγκάρντ, τη διευθύντρια του ΔΝΤ που το ύφος της προσέβαλε τον λαό, και την καλώ να αναθεωρήσει αυτά που ήθελε να πει, έτσι και κανείς δεν μπορεί να προσβάλει την κοινωνική βάση της παράταξης, τον γνήσιο προοδευτικό Έλληνα πολίτη που πίστευε και πιστεύει στην παράταξη αυτή ακόμα και αν δεν την ψήφισε στις 6 Μαΐου».

Ο κ. Βενιζέλος κάλεσε τους πολίτες να αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν με ηρεμία, ωριμότητα και ευθύνη, αξιολογώντας την προσωπική, οικογενειακή, κοινωνική τους κατάσταση και τα εθνικά δεδομένα, μιλώντας το Σάββατο σε παραγωγικούς φορείς στο Επιμελητήριο Αργολίδας.

Είμαστε στην τελική φάση μιας δύσκολης πορείας. Μπορούμε να τη διανύσουμε με αποφασιστικότητα, ενωμένοι και συντονισμένοι για να βγούμε στο ξέφωτο ή μπορούμε να τα τινάξουμε όλα στον αέρα με μια πρώιμη αλαζονεία, είπε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι δεν υπάρχει άλλη συγκεκριμένη πρόταση εκτός από εκείνη του ΠΑΣΟΚ, από «αυτή που δέχονται οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές, αυτή που είναι η ασφαλής για την έξοδο από την κρίση».

Μιλώντας για θέματα που αφορούν στα Επιμελητήρια και σχετίζονται με το κούρεμα του χρέους, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι «το κούρεμα του χρέους είναι ό, τι καλύτερο έχει συμβεί στον τόπο τις τελευταίες δεκαετίες».

Αναφερόμενος στη θητεία του ως υπουργού Οικονομικών, κάτι που, όπως είπε, του επέφερε «φθορά» και «κόστος», τόνισε ότι δεν φοβήθηκε να «μπει στη φωτιά», διότι «πρέπει να μπορούμε να προσφέρουμε στην πατρίδα όταν χρειάζεται».

Στο ίδιο πνεύμα, υποστήριξε ότι θα μπορεί στα απομνημονεύματά του να λέει ότι αφαίρεσε από τους ώμους του έθνους 106 δισ. ευρώ χρέη. «Είμαι ο υπουργός Οικονομικών που αφαίρεσε χρέος από τους ώμους του έθνους, ενώ πολλοί άλλοι υπουργοί πρόσθεσαν χρέος».

Επιπλέον, είπε ότι είναι υπέρ του ευρωομολόγου αρκεί να συνοδεύεται με καλύτερο επιτόκιο για τη χώρα, από ό,τι η δανειακή σύμβαση.

Αφού αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα του PSI, τόνισε ότι ανάπτυξη σημαίνει ρευστότητα, εμπιστοσύνη, αισιοδοξία και ρίσκο, επισημαίνοντας ότι η ρευστότητα επέρχεται μέσω της δανειακής σύμβασης και κάλεσε τα κόμματα που μιλούν για καταγγελία της να διευκρινίσουν τι ακριβώς εννοούν.

«Στην Ελλάδα ριζοσπάστης ή νέος σωτήρας είναι όποιος λέει ότι πρέπει να καταγγείλουμε τη σύμβαση» σχολίασε και συμπλήρωσε ότι στην Ολλανδία όμως ριζοσπάστης είναι αυτός που λέει ότι δεν πρέπει να δοθεί ούτε ένα ευρώ στο Νότο.

Υπάρχει, τόνισε ο κ Βενιζέλος, η θετική όψη στη δανειακή σύμβαση αλλά και η αρνητική. «Εμείς κάναμε δύσκολη διαπραγμάτευση αλλά οι εταίροι μας ήταν δύσπιστοι απέναντι σε μια χώρα που δεν ήταν σίγουροι» ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Αναφερθείς σε ζητήματα που έθεσε εισαγωγικά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φώτης Δαμούλος, ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως το γεγονός ότι η χώρα είναι ουσιαστικά ακυβέρνητη δύο και πλέον μήνες συνιστά πρόβλημα, μεταξύ άλλων, στον τουρισμό, καθώς στέλνοντας λάθος μήνυμα στο εξωτερικό, επιτείνουμε την ύφεση.

Πρέπει, τόνισε να γίνει κυβέρνηση από τις 18 Ιουνίου ώστε η χώρα να αποκτήσει το ρυθμό της, να σώσουμε την τουριστική περίοδο, να λύνουμε αντί να προσθέτουμε προβλήματα, μια κυβέρνηση που θα αναλάβει να σηκώσει το βάρος της διαχείρισης της κρίσης.

Ακόμη, ο κ. Βενιζέλος μίλησε για την ανάγκη ενός νέου εθνικού παραγωγικού μοντέλου που θα δίνει έμφαση στον αγροτικό τομέα, για την ενασχόληση με τον οποίο πρέπει να δοθούν ικανά κίνητρα.

Επιπλέον, ανέφερε ότι χωρίς χωροταξία και χρήσεις γης δεν μπορούν να λυθούν τα προβλήματα επενδύσεων.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι χρειάζεται μια «ένεση αισιοδοξίας», ότι ο Έλληνας πολίτης είναι ισότιμος και κάθεται με ισοτιμία και υπερηφάνεια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.