>Βενιζέλος: "Συμφέρει τις ελληνικές τράπεζες η εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων"

>Την εκτίμηση ότι συμφέρει τις ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά μας ταμεία να συμμετέχουν στο Μηχανισμό για την εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων, το PSI, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ενημερώνοντας την επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής.

“Τα ταμεία όπως και οι τράπεζες θα μετάσχουν εθελοντικά, με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου. Η εκτίμησή μου είναι ότι τους συμφέρει”, είπε ο υπουργός Οικονομικών και διευκρίνισε ότι θα υπάρξει τεχνική έκθεση-γνωμοδότηση περί του συμφέροντος της συμμετοχής τους. “Θα δούμε αν η απόφαση πρέπει να ληφθεί σε επίπεδο γενικών συνελεύσεων. Όποια διαδικασία επιλεγεί, για τη λήψη της απόφασης, θα είναι ίδια για όλους και η πιο απλή”.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της κοινοβουλευτικής Επιτροπής από μερίδα βουλευτών εκφράστηκαν προβληματισμοί και ανησυχίες για την άνοδο των σπρεντς σε Ιταλία και Ισπανία και το ενδεχόμενο να μεταφερθεί η κρίση και στην καρδιά της ευρωζώνης, όπως για παράδειγμα στη Γαλλία, με νέες αρνητικές συνέπειες και για τη χώρα μας, ζήτημα που αναδείχθηκε ως κυρίαρχο στη διάρκεια της συζήτησης είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Αν και ο κ. Βενιζέλος ζήτησε να περιοριστεί αυτή η δημόσια συζήτηση, υπογράμμισε ότι το ελληνικό χρέος “τεχνικά” ήταν βιώσιμο και πριν τις αποφάσεις της συνόδου της ευρωζώνης και θύμισε ότι τα 2/3 του ελληνικού χρέους έχουν μετακινηθεί σε θεσμικούς επενδυτές, γεγονός που μας επιτρέπει να κάνουμε και νέο διακανονισμό αν χρειαστεί στο μέλλον, όπως ανέφερε.

“Έχουμε τις πιο στέρεες τράπεζες που υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη. Σε καμία άλλη χώρα οι τράπεζες αυτή τη στιγμή δεν έχουν “καβάντζα” 30 δισ. ευρώ”, είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, τονίζοντας όμως ότι οι τράπεζες πρέπει να προχωρήσουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ακόμη και αν αυτή είναι μια απόφαση ενοχλητική για τους μετόχους. Την κυβέρνηση όμως, όπως τόνισε, την ενδιαφέρουν οι τράπεζες και οι καταθέτες και όχι οι μεγαλομέτοχοι.

Ο ίδιος αναγνώρισε ότι δεν είναι έτοιμες οι τράπεζες να ανοίξουν τους κρουνούς της ρευστότητας. Είπε επίσης ειδικά για την ΑΤΕ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ότι θέση της κυβέρνησης είναι να συμμετέχει το ελληνικό δημόσιο στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Ο κ. Βενιζέλος αποκάλυψε, τέλος, ότι δεν έχει λήξει το ζήτημα της παροχής εγγυήσεων που έθεσε η Φινλανδία. “Βρισκόμαστε σε διμερείς διαπραγματεύσεις για να βρούμε μια λύση. Αλλά στη Φινλανδία το συγκεκριμένο ζήτημα έχει αποκτήσει ισχυρό πολιτικό συμβολισμό και όπως γνωρίζετε είναι πιο δύσκολο να βρεθεί λύση όταν έχεις να κάνεις με τέτοιους συμβολισμούς”, σημείωσε χαρακτηριστικά.