Βορίδης για ΛΑΡΚΟ: Δεν μπορεί οι φορολογούμενοι να πληρώνουν μια διαχρονικά ζημιογόνα εταιρεία – Σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση

«Η αντιπολίτευση οφείλει να απαντήσει στον ελληνικό λαό αν θα παίρνουμε λεφτά από τον φορολογούμενο, για να τα δίνουμε σε μια διαχρονικά ζημιογόνα εταιρεία; Θα παίρνουμε λεφτά τα οποία θα αφαιρούμε από κάπου αλλού;», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης αναφερόμενος στη ΛΑΡΚΟ. Η τροπολογία της κυβέρνησης για τη ΛΑΡΚΟ δέχθηκε σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση που κατήγγειλε ότι κατατέθηκε σε μια προσπάθεια να γίνει παρέμβαση στη δικαιοσύνη στην οποία έχουν προσφύγει οι εργαζόμενοι. «Η τροπολογία δεν έχει κάνει σε τίποτα με το αντικείμενο της δίκης», είπε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης.

«Όταν μιλάει κάποιος για το δημόσιο συμφέρον, οφείλουμε να βλέπουμε όλα τα δεδομένα. Είναι η ΛΑΡΚΟ μια κερδοφόρα επιχείρηση που κάποιος αποφάσισε να την κλείσει; Είναι μια εταιρεία η οποία έχει χρηματοδοτηθεί από το 2020, επί δικής μας κυβερνήσεως, με 110 εκατομμύρια ευρώ, για να μπορέσει να λειτουργεί, για να πληρώνονται οι μισθοί των εργαζομένων. Είναι μια εταιρεία που έχει προξενήσει την παρέμβαση και τιμωρία λόγω κρατικών ενισχύσεων, με αποτέλεσμα να πρέπει να πληρώνονται κάθε χρόνο 10 εκατομμύρια ευρώ εξαιτίας της μη ανακτήσεως των κρατικών ενισχύσεων. Είναι μια εταιρεία η οποία χρωστάει 340 εκατομμύρια ευρώ αυτή τη στιγμή σε οργανισμούς ηλεκτρικής ενέργειας. Θα ήθελα να καταλάβω, η κρίση της αντιπολίτευσης είναι ότι πρέπει να συνεχίσει με αυτές τις συνθήκες; Αυτή τη στιγμή αν αποφασίζαμε ότι πρέπει να πληρώσουμε, μπορεί να χρειαζόμασταν 500 εκατομμύρια για να πληρώσουμε αυτή την εταιρεία. Να ρωτήσω αυτά τα 500 εκατομμύρια δεν θα τα πάρουμε από τον προϋπολογισμό; Ο προϋπολογισμός δεν έχει πληρωθεί από ανθρώπους που επίσης έχουν παιδιά και οικογένειες; Που θέλουν αυτά τα 500 εκατομμύρια να πάνε στην υγεία; Να πάνε στην παιδεία;», είπε ο υπουργός Επικρατείας.

Ο Μάκης Βορίδης σχολίασε και την κριτική της αντιπολίτευσης για την παρουσία πληρεξούσιας του δημοσίου, στο μονομελές πρωτοδικείο όπου εκδικάστηκε η προσφυγή των εργαζομένων την περασμένη Τρίτη. «Να πω την αμαρτία μου. Δεν ξέρω τι είπε, δεν ξέρω ποιος ήταν ο ισχυρισμός της, δεν ξέρω τι εννοούσε και πάντως, από αυτό που διαβάζω, το μόνο σίγουρο είναι ότι καμία σχέση δεν έχει αυτή η τροπολογία με τη δίκη η οποία υπήρχε σε εκκρεμότητα και έπρεπε να κριθεί», είπε ο κ. Βορίδης.

«’Εχουν δαπανηθεί ιλιγγιώδη ποσά σε στελέχη σας, προτού οδηγήσετε τη ΛΑΡΚΟ εκεί που την οδηγήσατε. Εισπράχθηκαν παχυλότατοι μισθοί. Από το 2012-2013 προσπαθείτε, μέσω των κυβερνήσεων σας να αποσείσετε τις ευθύνες για την κακοδιαχείριση, μέσω της ιδιωτικοποίησης και τώρα θέλετε να μετακυλήσετε τις ευθύνες σας στους εργαζόμενους», ανέφερε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Πρέπει να αποσύρετε την τροπολογία για την ΛΑΡΚΟ. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Αυτή η τροπολογία είναι μια τροπολογία εγκληματική», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς. Η ΛΑΡΚΟ, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η μοναδική εταιρεία που παράγει σιδηρονικέλιο και η τροπολογία αφορά 800 εργαζόμενους. «Ήδη από το 2020 με δική σας τροπολογία έχει υπάρξει μείωση μισθών και η δέσμευση η εταιρεία να είναι σε λειτουργία. Και έρχεστε τώρα να δώσετε τη δυνατότητα η εταιρεία να κλείσει», είπε ο Νίκος Παππάς.

«Έχουμε εντυπωσιαστεί από τη μνήμη του κ. υπουργού για τις οφειλές της ΛΑΡΚΟ. Έχει όμως ένα κενό μνήμης ποιος δημιούργησε τις οφειλές. Ποιος είχε διορίσει τον διοικητή της ΛΑΡΚΟ, όταν ελήφθη η απόφαση να τριπλασιαστεί το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, σε συνεννόηση με τον τότε υπουργό; Μήπως ήταν στέλεχος της ΝΔ;», είπε ο επίσης κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννης Σαρακιώτης και πρόσθεσε: «κάποιοι εξ αυτών των στελεχών της ΛΑΡΚΟ, ήταν συγγενείς βουλευτών, υπουργών της ΝΔ. Ρωτήστε τον κ. Σκρέκα αν γνωρίζει κάτι».

«Τον γίγαντα της ελληνικής βιομηχανίας, με το νικέλιο στα ύψη, τον οδηγούν αυτήν τη στιγμή σε αυτήν την απαξίωση και βεβαίως, τους εργαζόμενους σε μια πρωτοφανή ανασφάλεια», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης και πρόσθεσε ότι η τροπολογία «δίνει την ευχέρεια στον διαχειριστή να απομακρύνει τους εργαζόμενους από τους χώρους δουλειάς, βάζει ουσιαστικά, πρακτικά, τυπικά ταφόπλακα στη ΛΑΡΚΟ και αποτυπώνει τον τρόπο με τον οποίο η Κυβέρνηση αντιλαμβάνεται το παραγωγικό πρότυπο της χώρας».

«Η κυβερνητική πολιτική είναι σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων, που εδώ και 4,5 χρόνια δίνουν αγώνες. Η κυβέρνηση θα βρει μπροστά της τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ. Θα οργανώσουν ακόμη περισσότερο τους αγώνες τους για να μεθοδεύσουν την ακύρωση της αντεργατικής πολιτικής», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. «Τα χρέη της ΛΑΡΚΟ ουρανοκατέβατα ήταν; Από τον ουρανό πέσανε; Δεν ευθύνονται οι κυβερνήσεις, τόσα χρόνια που διαχειρίστηκαν τη ΛΑΡΚΟ; Από τη δεκαετία του 80 η ΛΑΡΚΟ ήταν κρατική εταιρεία. Οι διοικήσεις που όριζαν οι κυβερνήσεις δεν είχαν ευθύνες; Ποιοι ευθύνονται που η ΛΑΡΚΟ παρέμεινε με μια ενεργοβόρα διαδικασία να αξιοποιεί μεταλλεύματα;», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Η ΛΑΡΚΟ, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των «Σπαρτιατών» Πέτρος Δημητριάδης, είναι μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες παραγωγής σιδηρονικελίου παγκοσμίως. «Η συγκεκριμένη βιομηχανία στο παρελθόν έχει συμβάλει τα μέγιστα στην ελληνική οικονομία και μάλιστα έχει κάνει και πάρα πολλές εξαγωγές», επισήμανε ο βουλευτής.

«Παρεμβαίνετε στη δικαιοσύνη. Συνεχίζετε την ίδια αντεργατική πολιτική. Απαξιώνετε με τον χειρότερο τρόπο τα ασημικά και τον ορυκτό πλούτο της χώρας. Φυσικά και δεν πρόκειται να υπερψηφίσουμε», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Στέλιος Φωτόπουλος.

«Η οικογένεια Σκρέκα έπαιρνε 16 χιλιάρικα το μήνα από τη ΛΑΡΚΟ. Νομίζω ότι είναι άδικο από τη μεριά σας να μην φέρετε τιμητικά σήμερα αυτή την τροπολογία με υπογραφή του κ. Σκρέκα. Θα έπρεπε να βρείτε έναν τρόπο για να ολοκληρωθεί αυτή η λεηλασία, αυτό το πλιάτσικο το οποίο ζούμε», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς Νάσος Ηλιόπουλος που κατήγγειλε διαχρονική κακοδιαχείριση από προηγούμενες διοικήσεις στη ΛΑΡΚΟ.

«Η τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ πάει ουσιαστικά να βάλει τέλος σε αυτή τη μεγάλη εγχώρια επιχείρηση, απολύοντας το σύνολο των εργαζομένων και χάνοντας αυτό το σημαντικό κεφάλαιο όπου έχουμε γνώσεις», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Γαβρήλος που κατηγόρησε την κυβέρνηση για σπουδή εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων.

«Με αλαζονεία και κάνοντας πως δεν καταλαβαίνει το μήνυμα των ευρωεκλογών, η κυβέρνηση κατέθεσε αργά το βράδυ της Δευτέρας μια κατάπτυστη τροπολογία για να κλείσει τη ΛΑΡΚΟ, να πετάξει τους εργαζόμενους στα προγράμματα ανεργίας και να οδηγήσει τα χωριά πέντε νομών της χώρας σε μαρασμό», είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης και πρόσθεσε: «Πρόκειται για άλλη μια μαύρη σελίδα στο αντιλαϊκό καρνέ της κυβέρνησης, ικανοποιώντας με πίστη και προσήλωση τις απαιτήσεις των καπιταλιστών».

Για «πρωτοφανή και ανήκουστη παρέμβαση της κυβέρνησης στη δικαιοσύνη», μίλησε η ειδική αγορήτρια της Νέας Αριστεράς Έφη Αχτσιόγλου, αναφερόμενη στην τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ. «Διεκδίκησε η Κυβέρνηση διά αυτής της τροπολογίας να παρέμβει σε εν εξελίξει δίκη ανάμεσα σε εργαζόμενους και εργοδότρια εταιρεία για να την καταστήσει τη δίκη άνευ αντικειμένου, για να μην μπορούν οι εργαζόμενοι ούτε δικαστικά να διεκδικήσουν την προστασία του δικαιώματός τους στην εργασία», είπε η Έφη Αχτσιόγλου.

Την απόσυρση της τροπολογίας για τη ΛΑΡΚΟ ζήτησε ο ειδικός αγορητής της «Νίκης» Ανδρέας Βορύλλας. «Η Κυβέρνηση για μία ακόμη φορά καταθέτει την τροπολογία της τελευταίας στιγμής με την οποία ο ειδικός διαχειριστής της ΛΑΡΚΟ θα μπορεί να μεταβιβάσει το ενεργητικό της μεταλλουργίας, συμπεριλαμβανομένης της επιχείρησης στο σύνολό της, σε κατάσταση παύσης λειτουργίας. Βλέπουμε την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να αναιρεί δικά της νομοθετήματα, με μοναδικό στόχο να εξυπηρετήσει ορισμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, σε βάρος των εργαζομένων της πολύπαθης εταιρείας», είπε ο κ. Βορύλλας.

«Η ΛΑΡΚΟ είναι μια επιχείρηση εν δυνάμει θησαυρός του ελληνικού δημοσίου, ακόμη και αν υπάρξει μετοχικό σχήμα δημοσίου και ιδιωτών», είπε ο ειδικός αγορητής των «Σπαρτιατών» Ιωάννης Κόντης.

«Η τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ δίνει την εξουσία στον ειδικό διαχειριστή να μπορέσει να κλείσει την επιχείρηση. Και το σκανδαλώδες στοιχείο σε αυτή την τροπολογία είναι ότι με την παράγραφο 4 έχει αναδρομική ισχύ από την 17η Ιουνίου 2024. Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι τις τελευταίες μέρες υπήρξε δικαστική απόφαση η οποία παρέτεινε τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, προσωρινά τουλάχιστον, και η Κυβέρνηση αποφάσισε ότι θα πρέπει να εναντιωθεί σε αυτή την απόφαση και το έκανε νομοθετώντας αναδρομικά και με τον τρόπο αυτό παρεμβαίνει ωμά και απροκάλυπτα στο έργο της Δικαιοσύνης», είπε ο ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρος Καζαμίας.

Αντιρρήσεις αντισυνταγματικότητας επί της τροπολογίας για τη ΛΑΡΚΟ ήγειρε η Πλεύση Ελευθερίας, η οποία δια της προέδρου της Ζωής Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα εκείνων στους οποίους θέλει να χαρίσει μια κερδοφόρα επιχείρηση, στρατηγικής σημασίας, ως η μοναδική στην ΕΕ, που παράγει σιδηρονικέλιο, και η οποία που μπορεί να παράξει ανοξείδωτο χάλυβα. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε ότι η τροπολογία παραβιάζει ευθέως το Σύνταγμα, γιατί, μεταξύ άλλων, παραβιάζει τη διάκριση των εξουσιών, γιατί επιδιώκει να στερήσει το δικαίωμα των εργαζομένων να αναζητήσουν το δίκιο τους στη δικαιοσύνη, γιατί στερεί το δικαίωμα έννομης προστασίας των εργαζομένων, γιατί πετάει στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους αν και είναι εξειδικευμένοι υπάλληλοι, γιατί δεν προστατεύει την εργασία, γιατί παραβιάζει την αρχή της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας, γιατί παραβιάζει τις διατάξεις που ορίζουν τις προϋποθέσεις για την κατάθεση τροπολογιών. Προειδοποίησε επίσης ότι οι υπουργοί που έχουν συνυπογράψει την τροπολογία και εκείνοι που την ψηφίσουν θα βρεθούν αντιμέτωποι με το αδίκημα της απιστίας, της παράβασης καθήκοντος και της ζημίας σε βάρος του δημοσίου.

«Το μόνο που πάσχει αντισυνταγματικότητας είναι η αναφορά της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας ότι οι βουλευτές που θα ψηφίσουν την τροπολογία πάσχουν από ποινικές ευθύνες, δείχνοντας άγνοια του ίδιου μας του πολιτεύματος που ορίζει ότι ο βουλευτής δεν διώκεται για ψήφο που δίνει, εντός των καθηκόντων του. Η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας απειλεί δηλαδή βουλευτές για την ψήφο τους», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θάνος Πλεύρης. Ιδίως για τη διάκριση των εξουσιών, ο κ. Πλεύρης επισήμανε ότι η Βουλή έχει τη νομοθετική εξουσία και η δικαιοσύνη απονέμεται από τα δικαστήρια που απολαμβάνουν λειτουργικής ανεξαρτησίας και που υπόκεινται στο Σύνταγμα και τους νόμους.

Η ένσταση αντισυνταγματικότητας απορρίφθηκε από τη συμπολίτευση.

Πετραλιάς: Η κυβέρνηση τηρεί αυτά που έχει πει για τα αιτήματα των εργαζομένων

«Η κυβέρνηση τηρεί ακριβώς αυτά που έχει πει και κατέθεσε την τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ, για να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα των εργαζομένων στο βαθμό του ρεαλισμού και του εφικτού. Το νούμερο ένα που εξασφαλίζει αυτή η τροπολογία είναι η διαμονή των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στον οικισμό που δεν ήταν αυτονόητη, πριν από μερικούς μήνες», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια. Ο κ. Πετραλιάς απάντησε για την ουσία των ρυθμίσεων της τροπολογίας για τη ΛΑΡΚΟ.

«Οι εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ, τα τελευταία έτη, δεν είναι ευχάριστες για κανένα. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Πρώτη μέριμνα πρέπει να είναι οι εργαζόμενοι να έχουν εισόδημα και να μην επηρεαστεί η ζωή τους στον οικισμό. Αυτά τα έχουμε ζητήσει επανειλημμένως με τους εργαζόμενους, σε τακτά χρονικά διαστήματα που συναντιόμαστε. Πριν από δύο έτη σταμάτησε η παραγωγική λειτουργία του εργοστασίου. Από τότε οι 800 περίπου εργαζόμενοι αμείβονται χωρίς να παράγει το εργοστάσιο […] Ο διαγωνισμός έγινε το 2023 αλλά εκκρεμεί η προσφυγή ενός από τους συμμετέχοντες στο ΣτΕ. Ξέρουμε ότι ακόμα και όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία προσφυγής στο ΣτΕ και γίνει η μεταβίβαση, απαιτείται πολύς χρόνος για την επαναλειτουργία, διότι απαιτούνται επισκευές στο εργοστάσιο. Εν τω μεταξύ η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για παράνομες κρατικές ενισχύσεις, και πληρώνει κάθε χρόνο, τα τελευταία χρόνια, 20 εκατομμύρια, μέχρι να γίνει η μεταβίβαση. Μετά τη συνάντηση που είχαμε με τους εργαζόμενους ανακοινώθηκαν τα επόμενα βήματα, για την κάλυψη των εργαζομένων, μέχρι την επαναλειτουργία της. Αυτά κατά γράμμα εφαρμόζονται», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς και πρόσθεσε ότι το υπουργείο δεσμεύτηκε και υλοποιούνται τα εξής:

– Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να αμείβονται, όσο διαρκεί η προσωρινή διαταγή.

– Για να μην έχουν χρηματοδοτικό κενό, άνοιξαν οι προσκλήσεις απασχόλησης από τη ΔΥΠΑ, όπου οι φορείς δηλώνουν τις θέσεις που επιχειρούν να καλύψουν. Το πρόγραμμα απασχόλησης, εξασφαλίζει την αμοιβή των εργαζομένων για δυο έτη, σε όσους είναι έως 54 ετών. Σε όσους είναι 55 ετών εξασφαλίζεται απασχόληση έως επτά έτη μέχρι τη συνταξιοδότηση. Στο πρόγραμμα θα συμπεριληφθούν Περιφέρειες, Δήμοι, Κέντρα Υγείας, ο e-ΕΦΚΑ, οι διοικητικές υπηρεσίες των υπουργείων, οι δασικές υπηρεσίες και τη αρχή γεωλογικών και μεταλλευτικών ερευνών.

– Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για τη δυνατότητα διαμονής των εργαζομένων στον οικισμό.

Με τη σημερινή τροπολογία, είπε ο κ. Πετραλιάς, εξασφαλίζεται η διαμονή των εργαζομένων στον οικισμό, η υδροδότηση, ηλεκτροδότηση και συντήρηση του δικτύου βιολογικού καθαρισμού, η λειτουργία των ιατρείων και η ανανέωση των συμβάσεων εργασίας του ιατρικού προσωπικού, η κάλυψη των συμβολαίων υγείας. «Δεχθήκαμε όλα τα αιτήματα των εργαζομένων στο πλαίσιο που είχαμε συζητήσει», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι η αμοιβή των εργαζομένων θα πληρωθεί από το ποσό των κρατικών ενισχύσεων που διαθέτει ο επενδυτής, δηλαδή τα 18 εκατομμύρια, που ήταν πάγιο αίτημα των εργαζομένων. Η τροπολογία λέει ότι όσο διαρκεί η προσωρινή διαταγή, θα καλυφθούν από τα 18 εκατομμύρια οι αμοιβές των εργαζομένων, τα ιατρεία, οι ανάγκες του οικισμού, τα ασφαλιστήρια συμβόλαια. Ακριβώς δηλαδή αυτά που είχαμε συζητήσει με τους εργαζόμενους», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι αν δεν ψηφιστεί τώρα η τροπολογία, οι εργαζόμενοι δεν θα μπορούν να πληρωθούν ενώ τώρα αποδεσμεύονται τα χρήματα για πληρωθούν οι υποχρεώσεις προς τους εργαζόμενους.