>Με μεγάλες απώλειες έκλεισαν όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη Δευτέρα χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση. Με τους βασικούς δείκτες να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα 2,5 – 3 ετών οι αγορές αναζητούσαν μία ακόμη αφορμή για διόρθωση και τη βρήκαν στην κλιμακούμενη ένταση στη Λιβύη, στη μεταφορά του ‘ιού της Δημοκρατίας’ στο Μαρόκο και στον κίνδυνο ‘μόλυνσης’ της Σαουδικής Αραβίας.
Ο DAX έκλεισε με απώλειες 1,41%, ο CAC μειωμένος κατά 1,44% και ο FTSE χαμηλότερα κατά 1,12%. Μεγάλες οι απώλειες και για τον Stoxx 600 αλλά και τον ευρωπαϊκό δείκτη τραπεζών ο οποίος έκλεισε κάτω από σημαντική αντίσταση.
Βουτιά κατέγραψαν και τα χρηματιστήρια της ευρωπαϊκής περιφέρειας με αυτό της Ιταλίας να χάνει 3,59%, της Ισπανίας 2,33% και της Πορτογαλίας 2,25% ενώ μεγάλη η πτώση και στην Ιρλανδία με το χρηματιστήριο να χάνει 1,5% συμπληρώνοντας μία καθολική ημέρα πτώσης.
Στο ΧΑ η συνεδρίαση ήταν μία από τις πιο ασταθείς των τελευταίων ετών με τις ειδήσεις αναφορικά με τις εξελίξεις της προοπτικής συγχώνευσης ΕΤΕ – ALPHA να παίζουν, φαινομενικά, καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της τάσης. Οι μετοχές των δύο τραπεζών τράβηξαν όλα τα βλέμματα με την ALPHA να πρωταγωνιστεί θετικά παρά την άρνηση αποδοχής της πρότασης. Ωστόσο, οι πιέσεις στις υπόλοιπες μετοχές του τραπεζικού κλάδου ήταν αφόρητες με αποτέλεσμα να κλείσει με μεγάλες απώλειες δίνοντας πίσω πολύ σημαντικό τμήμα των κερδών που κατέγραψε την Πέμπτη και οδηγώντας το ΓΔ σε πτώση της τάξης του 2,73%.
Μία τις σημαντικές εξελίξεις της Δευτέρας ήταν αυτή της επιστροφής της ΕΚΤ στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων η οποία αγόρασε κυρίως πορτογαλικά κρατικά ομόλογα προκαλώντας άνοδο της τιμής τους αλλά και επηρεάζοντας θετικά συνολικά την αγορά ομολόγων των ευρωπαϊκών περιφερειακών κρατών βοηθώντας στην απορρόφηση των πιέσεων.
Την προηγούμενη εβδομάδα η Πορτογαλία έφτασε ένα βήμα πριν την οριστική χρηματοπιστωτική πτώχευση καθώς το spread των 10ετών ομολόγων της έναντι των γερμανικών πλησίασε το 4,5% ποσοστό που αν ξεπεραστεί θα οδηγήσει σε αύξηση του ύψους των εγγυήσεων που θα χρειάζεται να καταβάλλουν οι τράπεζες που κατέχουν πορτογαλικά ομόλογα προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν για τη λήψη δανείων, με αποτέλεσμα η ΕΚΤ να αναγκαστεί να παρέμβει αγοράζοντας πορτογαλικά ομόλογα ύψους, περίπου 500 εκ ευρώ.
Ό,τι έχασαν οι μετοχές τη Δευτέρα το κέρδισε με το παραπάνω το πετρέλαιο αφού οι πιέσεις στον Καντάφι για να παραιτηθεί προερχόμενες τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό με τον υπουργό δικαιοσύνης της χώρας αλλά και πολλούς διπλωματικούς εκπροσώπους να παραιτούνται και με το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεύουσας να έχει περάσει στον έλεγχο των διαδηλωτών αλλά και η διεθνής ανησυχία για ενδεχόμενες διακοπές στην ομαλή ροή του εμπορίου οδήγησαν σε απογείωση της τιμής στα 91,42 δολάρια το βαρέλι με άνοδο της τάξης του 6,06%, μία από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών.