Βρίσκουν λύση για ΑΤΕbank

Εχοντας εξασφαλίσει τη συναίνεση όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο της «τελευταίας στιγμής» για τη διάσωση-εξυγίανση της ATE, χωρίς να διαχωρισθεί σε good-bad bank και να οδηγηθεί σε εκκαθάριση το προβληματικό κομμάτι της. Το συζητούμενο σενάριο προβλέπει την ένταξη της τράπεζας στο πρόγραμμα κεφαλαιακών ενισχύσεων (ανακεφαλαιοποιήσεων) μέσω ΤΧΣ, από το οποίο – με επιμονή της τρόικας – είχε αποκλεισθεί αρχικά η ΑΤΕ, χαρακτηριζόμενη ως εταιρία του δημόσιου τομέα. Η ακριβής φόρμουλα δεν έχει αποφασισθεί, καθώς για την υλοποίηση του σχεδίου απαιτούνται συναινέσεις από πλευράς τρόικας-ΕΕ και θα απαιτηθεί νέος γύρος επίπονων διαπραγματεύσεων.

Πολλά θα εξαρτηθούν άλλωστε από την λογιστική εικόνα που θα παρουσιάσει η ΑΤΕ στον ετήσιο ισολογισμό της και από το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών της, μετά την καταγραφή των ζημιών από το PSI και την εγγραφή προβλέψεων για επισφάλειες.

Το ΔΣ της τράπεζας θα συνεδριάσει την Πέμπτη για την έγκριση του ετήσιου ισολογισμού, έχοντας λάβει κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι με το σχέδιο διάσωσης που θα υιοθετηθεί τελικά, θα αποτραπεί ο κίνδυνος «ακρωτηριασμού» της και διαχωρισμού σε υγιές-προβληματικό κομμάτι.

Κυβέρνηση και κόμματα οδηγήθηκαν σ’ αυτή την επιλογή, λαμβάνοντας υπόψη τις προειδοποιήσεις ότι η συρρίκνωση των εργασιών της ΑΤΕ θα είχε οδυνηρές επιπτώσεις στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, ιδιαίτερα μάλιστα σ’αυτή τη φάση βαθιάς ύφεσης, κατά την οποία πρώτο ζητούμενο είναι η κινητοποίηση όλων τον παραγωγικών δυνάμεων.

Στις τελικές αποφάσεις «μέτρησαν» επίσης δύο στοιχεία:

– Το γεγονός ότι η ΑΤΕ είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του πρωτογενούς τομέα – με πάνω από 60% των συνολικών χορηγήσεων, ενώ παράλληλα έχει εμπράγματες διασφαλίσεις επί αγροτικής περιουσίας συνολικής αξίας πολλών εκατοντάδων δισεκατομμυρίων,

– Η γενικότερη αποδυνάμωση του τραπεζικού συστήματος και των ιδιωτικών τραπεζών, οι οποίες εκτιμάται ότι δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την ΑΤΕ στον αναπτυξιακό της ρόλο.

Αλλωστε, η διάσωση-εξυγίανση της ΑΤΕ εναρμονίζεται με τους προσανατολισμούς των δύο κομμάτων εξουσίας, που δεν έχουν εγκαταλείψει την ιδέα δημιουργίας ενός ισχυρού τραπεζικού βραχίονα υπό κρατικό έλεγχο.

Την πρόθεση της ΝΔ να προωθήσει αυτή την επιλογή επιβεβαίωσε ο καθ’ ύλην αρμόδιος εκπρόσωπος του κόμματος Ν. Μηταράκης, σε προχθεσινή συνάντηση του με στελέχη τραπεζών.