>
Οι πληροφορίες που έφταναν επίμονες τις τελευταίες εβδομάδες από κοινοτικές, κυρίως,, πηγές, επιβεβαιώθηκαν χθες: Η τρόικα θα επιχειρήσει να μεταφέρει το «μοντέλο της Πορτογαλίας» στην ελληνική πολιτική σκηνή προκειμένου να προχωρήσει το πρόγραμμα διάσωσης. Δηλαδή, θα ζητήσει ευθέως από την αξιωματική αντιπολίτευση να συναινέσει… και μάλιστα γραπτώς στις αποφάσεις που θα ληφθούν για την πορεία του δανεισμού –και μάλιστα με τρόπο που θα υπονοεί διακοπή του στην αντίθετη περίπτωση.
Οι νεότερες πληροφορίες προέκυψαν από τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup και ήλθαν ως συνέχεια κοινοτικών προειδοποιήσεων, που είχε δημοσιεύσει το Capital.gr προ διμήνου, ότι «για το ελληνικό πρόβλημα θα επιδιωχθεί, πλέον, πολιτική λύση».
Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα είχε θέσει ως προϋπόθεση για να κάνει δεκτή την προσφυγή της Πορτογαλίας στο μηχανισμό στήριξης την προκαταβολική δέσμευση όλων των πολιτικών δυνάμεων ότι θα ψηφίσουν και θα υλοποιήσουν το (δικό τους) Μνημόνιο –όπως κι έγινε.
Κι επειδή το «μπαλάκι» πηγαίνει στη ΝΔ, οι απαντήσεις που δίνονται από τη Λ. Συγγρού είναι οι εξής:
Πρώτον, ότι στην Πορτογαλία η πολιτική κατάσταση είναι «ειδική» επειδή η κυβέρνηση πρώτα προκήρυξε εκλογές και μετά προσέφυγε στο μηχανισμό.
Δεύτερον, ότι η Ελλάδα διαθέτει κυβέρνηση με άνετη πλειοψηφία στη Βουλή και αξιωματική αντιπολίτευση… που δεν την εμποδίζει να κυβερνήσει. Αυτό το επιχείρημα μάλιστα το μετέφερε στον Γιώργο Παπανδρέου ο Αντώνης Σαμαράς στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν το βράδυ της περασμένης Τετάρτης.
Τρίτον, ότι η οικονομική πρόταση που παρουσίασε ο κ. Σαμαράς είναι αρκούντως ξεκάθαρη απέναντι σε κρίσιμες επιλογές (αποκρατικοποιήσεις) και πολύ πιο «θαρραλέα» από «τα κυβερνητικά ήξεις-αφήξεις» (ΔΕΗ).
Τέταρτον, ότι το επιχείρημα που προβάλλουν κυβερνητικά στελέχη πως το εθνικό σχέδιο πρέπει να ψηφισθεί με αυξημένη πλειοψηφία 180 ψήφων επειδή υπερβαίνει τη θητεία της κυβέρνησης, είναι υποκριτικό: «και οι νόμοι υπερβαίνουν τη θητεία της κάθε κυβέρνησης, αλλά κανείς δεν ζητά 180 ψήφους για την ψήφισή τους».
Πέμπτον, ότι ο πραγματικός λόγος για τον οποίον ζητείται η συναίνεση της ΝΔ, είναι ότι τόσο οι δανειστές, όσο και κυβερνητικοί επιτελείς, παραδέχονται ότι η κυβέρνηση «δεν μπορεί να προχωρήσει άλλο» –είτε λόγω των διαφωνιών στο εσωτερικό της, είτε εξαιτίας λαθών και καθυστερήσεων «που την έχουν παγιδεύσει». «Να ομολογήσουν ανοικτά την αδυναμία τους και να παραδώσουν τη διακυβέρνηση», λένε οι πιο «σκληροί» συνεργάτες του κ. Σαμαρά, οι οποίοι θεωρούν αναπόφευκτες τις πρόωρες κάλπες.
Προς επίρρωση, επικαλούνται τη χθεσινή τοποθέτηση του «εκσυγχρονιστή» βουλευτή Γιώργου Φλωρίδη, ο οποίος παραδέχθηκε και δημοσίως (Σκάι) ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να προχωρήσει περαιτέρω και γι΄ αυτό πρέπει να υπάρξει συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.
Κατά τις πληροφορίες, τα παραπάνω επιχειρήματα θα αναπτύξει ο κ. Σαμαράς στον πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον οποίον θα συναντηθεί σήμερα. Ο Κάρολος Παπούλιας αναμένεται να επαναλάβει στον αρχηγό της ΝΔ την άποψή του ότι για να προχωρήσει η χώρα απαιτείται εθνική συνεννόηση.