Βρυξέλλες: Σε «πολιορκία» η πόλη από αγρότες με περίπου 1.000 τρακτέρ

Αντιμέτωποι με την οργή των αγροτών που καταγγέλλουν «την ασυνέπεια των ευρωπαϊκών πολιτικών» στον τομέα της γεωργίας βρίσκονται οι 27 ηγέτες της Ε.Ε., οι οποίοι συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες ενώ περισσότερα από 1.000 τρακτέρ έχουν γεμίσει τους δρόμους της πόλης.

Πριν ακόμη ξημερώσει, τα τρακτέρ παρατάχθηκαν στους δρόμους της βελγικής πρωτεύουσας και η οργή των αγροτών δεν άργησε να μετατραπεί σε… επεισόδια. Τα τρακτέρ έχουν φτάσει από νωρίς το πρωί στους δρόμους που οδηγούν στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και θα βρεθούν παραταγμένα στην πλατεία Σουμάν και όσο πιο κοντά στο κτίριο του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στις 7 το πρωί η Bruxelles Mobilité ανακοίνωσε το «επικείμενο» κλείσιμο της περιοχής γύρω από τον κυκλικό κόμβο Σούμαν, σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Soir», προτρέποντας τους πολίτες να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και άλλα εναλλακτικά μέσα αντί του αυτοκινήτου. Ενόψει της Eυρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, η αστυνομία ανέφερε ότι θα κλείσει και η σήραγγα Reyers-Centre.

Περίπου 1.000 τρακτέρ βρίσκονται στους δρόμους των Βρυξελλών, κοντά στην ευρωπαϊκή συνοικία, σύμφωνα με μια πρώτη καταμέτρηση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης. Τα τρακτέρ συγκεντρώνονται μεταξύ της Rue de la Loi και της Place du Luxembourg.

Στο περιθώριο της έκτακτης Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, οργανώνεται μια μεγάλη διαδήλωση κατά των ευρωπαϊκών πολιτικών που οι αγρότες χαρακτηρίζουν «ασυνάρτητες».

Εδώ και αρκετές ημέρες, έχουν επίσης οι αγρότες έχουν οργανώσει μπλόκα σε πολλά μέρη της χώρας. Στη διαδήλωση αναμένεται να συμμετάσχουν επίσης αγρότες από τη Γαλλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία, όπως ανακοίνωσαν οι αγροτικές ομοσπονδίες.

Η σημερινή σύνοδος κορυφής, η οποία έχει συγκληθεί για να επιλύσει το ζήτημα, θεωρείται η τελευταία ευκαιρία για την επίτευξη μιας συμφωνίας για ένα τετραετές σχέδιο οικονομικής αρωγής ύψους 50 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία – ένα σχέδιο που συναντά σφοδρή αντίσταση από την Ουγγαρία.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσε επίσης πως είναι «επιφυλακτικά αισιόδοξος» για την επίτευξη μιας συμφωνίας, «αν η Ουγγαρία είναι πρόθυμη να συμβιβαστεί».

Οι αρωγές που ανακοινώθηκαν χθες Τετάρτη από τη γαλλική κυβέρνηση και οι παραχωρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την αγρανάπαυση και τις εισαγωγές από την Ουκρανία, δεν φαίνεται να ικανοποιούν τους αγρότες. Στην Ιταλία, χιλιάδες αγρότες, από τη Σαρδηνία μέχρι το Πιεμόντε, διαδήλωσαν και πάλι χθες Τετάρτη. Ο Ισπανός υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε πως θα δεχθεί αύριο Παρασκευή τα τρία κύρια αγροτικά συνδικάτα, τα οποία υποσχέθηκαν «κινητοποιήσεις» μέσα στις «επόμενες εβδομάδες». Πορτογάλοι αγρότες έχουν καλέσει επίσης σε κινητοποίηση σήμερα το πρωί στους δρόμους της χώρας με τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα.

Μπροστά στις διαμαρτυρίες, η Ευρωπαϊκή Επίτροπή έκανε χθες παραχωρήσεις σε δύο κύρια ζητήματα: προτείνει να χορηγηθεί για το 2024 μια «μερική» εξαίρεση στην υποχρέωση για αγρανάπαυση που επιβάλλεται από την ΚΑΠ και εξετάζει ένα μηχανισμό που περιορίζει τις εισαγωγές από την Ουκρανία, ιδιαίτερα πουλερικών.

Το Παρίσι εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες «ανταποκρίθηκαν στα αιτήματα της Γαλλίας», αλλά η οργάνωση των αγροτικών συνδικάτων στην ΕΕ, Copa-Cogeca, θεωρεί ότι η εξαίρεση έρχεται «καθυστερημένα» και παραμένει «περιορισμένη».

Υπερβολικά περίπλοκη ευρωπαϊκή πολιτική, υπερβολικά χαμηλά εισοδήματα, πληθωρισμός, ανταγωνισμός από το εξωτερικό, συσσώρευση κανονιστικών διατάξεων, μεγάλη άνοδος των τιμών των καυσίμων: οι ίδιες διεκδικήσεις αναφέρονται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Ο θυμός αποκρυσταλλώνεται γύρω από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) των «27», η οποία κρίνεται από ορισμένους αποκομμένη από την πραγματικότητα.

Στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος βρίσκεται από το βράδυ της Τετάρτης στις Βρυξέλλες, για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., δεσμεύτηκε πως η κυβέρνηση θα κινηθεί και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για να εξασφαλίσει περαιτέρω στήριξη του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα.

Παρ’ ότι το θέμα της νέας ΚΑΠ δεν είναι στην ατζέντα της Σύνοδος Κορυφής, η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να εκθέσει τις θέσεις της εφόσον ανοίξει μία τέτοια συζήτηση. Στο περιθώριο της Συνόδου ο πρωθυπουργός αναμένεται να συζητήσει το θέμα, που αφορά όλη την Ευρώπη, με τους ομολόγους του, σε μία προσπάθεια να διαμορφωθεί ένα ισχυρό μέτωπο για την αναθεώρηση των πανευρωπαϊκών μέτρων για τη στήριξη της γεωργίας.