Β. Κικίλιας: Δεκαπλασιάστηκαν οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στη Θεσσαλονίκη σε σχέση με το 2019

Σύσκεψη εργασίας είχε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η ανοδική πορεία της κρουαζιέρας και τα επόμενα βήματα προκειμένου η Θεσσαλονίκη να αναδείξει ακόμη περισσότερο το τουριστικό προϊόν της.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Μαρία Αντωνίου, επικεφαλής Γραφείου Πρωθυπουργού, ο Σταύρος Καλαφάτης, υφυπουργός Εσωτερικών τομέας Μακεδονίας – Θράκης, η Βούλα Πατουλίδου, αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και πρόεδρος Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, ο Αλέξανδρος Θάνος, αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, η Μαρία Καραγιάννη, αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού, ο Θάνος Λιάγκος εκτελεστικός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ΟΛΘ Α.Ε. και η Θεοδώρα Ρήγα, διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας ΟΛΘ Α.Ε.

Ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας δήλωσε: «Tον Σεπτέμβριο του 2021, λίγες μέρες αφότου ανέλαβα το υπουργείο Τουρισμού, το πρώτο ταξίδι που πραγματοποίησα ήταν εδώ, στη Θεσσαλονίκη. Τότε έθεσα το στοίχημα της κρουαζιέρας ως στρατηγική μας επιλογή. Με σκληρή και συντονισμένη δουλειά όλων των φορέων, και με την καθοδήγηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το λιμάνι της πόλης αναβαθμίστηκε και δεκαπλασίασε τις προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων σε σχέση με το 2019. Οι μισές μάλιστα από αυτές αφορούν δραστηριότητα homeporting, γεγονός που προσδίδει μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία. Αυτό κωδικοποιημένα σημαίνει αύξηση του τουριστικού προϊόντος και ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Ως επιστέγασμα αυτής της προσπάθειας, το Posidonia Sea Tourism Forum του 2023 θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, που αξίζει να έχει υψηλές επιδόσεις στον θαλάσσιο τουρισμό. Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό πως τα πρώτα μηνύματα δείχνουν πως το 2023 θα έχουμε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση στις αφίξεις κρουαζιεροπλοίων. Συγχαρητήρια στον ΟΛΘ και σε όλους όσοι συνέβαλαν και συμβάλλουν σε αυτήν την επιτυχία».

Ο Αθανάσιος Λιάγκος, πρόεδρος του Δ.Σ. και διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΘ Α.Ε., δήλωσε σχετικά: «Στην ΟΛΘ Α.Ε. φιλοδοξούμε να δραστηριοποιούμαστε ως πύλη ανάπτυξης, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία για την πόλη, την οικονομία και την κοινωνία. Τα αποτελέσματα της κρουαζιέρας δικαιώνουν τις προσπάθειές μας για την ουσιαστική και εμφανή τόνωση του τουριστικών ροών στην πόλη. Ως εκ τούτου, ανυπομονούμε να φιλοξενήσουμε το PSTF 2023 και να καλωσορίσουμε στην πόλη μας μερικούς από τους πιο σημαντικούς και επιδραστικούς εκπροσώπους του διεθνούς κλάδου της κρουαζιέρας και του θαλάσσιου τουρισμού παγκοσμίως».

«Η απόφασή μας να μεταφέρουμε την 7η διοργάνωση του PSTF στη Θεσσαλονίκη ήταν εύκολη, καθώς η πόλη εξελίσσεται ταχύτατα σε εποχικό κόμβο για το Βόρειο Αιγαίο, έχοντας τη φιλοδοξία να γίνει σημαντικό homeport λιμάνι για μια διευρυμένη σεζόν και για όλες τις εταιρείες κρουαζιέρας που επιλέγουν να έχουν βάση στην Ελλάδα» δήλωσε ο Θεόδωρος Βώκος, διευθύνων σύμβουλος των Εκθέσεων Ποσειδώνια Α.Ε. και πρόσφατα εκλεγμένος Πρόεδρος του νεοσύστατου Συνδέσμου Οργανωτών και Κατασκευαστών Εκθέσεων Ελλάδος (ΣΟΚΕΕ).

Το 7ο Posidonia Sea Tourism Forum (PSTF) θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2023, για πρώτη φορά εκτός Αθηνών, σε μία χρονική περίοδο που βρίσκει το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας να αναδεικνύεται σε σημαντικό κόμβο homeporting για την Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, χάρη σε σημαντικές επενδύσεις, στην αναβάθμιση των θαλάσσιων και αεροπορικών υποδομών και στην μεγάλη αύξηση του τουριστικού προϊόντος.