>Β. Μπαλλής: "Μπορεί να δούμε επιστροφή καταθέσεων"

>

Καθησυχαστικοί για την πορεία των εγχώριων καταθέσεων εμφανίζονται οι τραπεζίτες μετά τις αυξημένες αναλήψεις της προηγούμενης εβδομάδας, δηλώνοντας για πρώτη φορά αισιόδοξοι πως υπάρχει δυνατότητα επιστροφής των εκροών σταδιακά από τον ερχόμενο μήνα.

Μιλώντας στο Capital.gr, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Βύρων Μπαλλής επισημαίνει ότι μετά την απόφαση των «17» του προηγούμενου Σαββάτου, δημιουργούνται θετικές προϋποθέσεις και για την επιστροφή κεφαλαίων που έφυγαν από τη χώρα υπό το κράτος του φόβου για αρνητικές εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα και τη σχετική τρομοκρατική φημολογία που υποδαύλισε κινήσεις πανικού.

«Αυτό που είδαμε την περασμένη Παρασκευή, ήταν μια καλά οργανωμένη κίνηση και πρέπει μέσω της διερεύνησής της να θεμελιωθεί η προστασία του κοινού από τη διασπορά ψευδών ειδήσεων», λέει ο κ. Μπαλλής αναφερόμενος στην επιστολή δήθεν υψηλόβαθμου τραπεζικού στελέχους που «αποκάλυπτε» χρεοκοπία της χώρας στις 25 Μαρτίου.

«Μετά τη συμφωνία των εταίρων μας στην προπαρασκευαστική Σύνοδο Κορυφής όπου επιτεύχθηκαν και οι τρεις στόχοι της Ελλάδας (επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, με χαμηλότερο επιτόκιο και με δυνατότητα του EFSF να αγοράζει κρατικά ομόλογα στο μέλλον), δημιουργούνται θετικές επιπτώσεις για σημαντική μείωση των spreads που θα συμβάλει στην επιστροφή καταθέσεων. Οι αγορές δεν μας εμπιστεύονται ακόμη απόλυτα και πρέπει να πείσουμε ότι θα τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας. Η αξιοπιστία χάνεται εύκολα, κερδίζεται δύσκολα και απαιτούνται από εμάς δείγματα γραφής. Ωστόσο, αν βελτιωθούν ουσιαστικά οι συνθήκες μπορεί να υπάρξει και αναστροφή της κίνησης κεφαλαίων, με την έννοια να δημιουργηθεί εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό. Η ύφεση, βεβαίως, έχει αρνητική επίπτωση στην εγχώρια καταθετική βάση των τραπεζών, ωστόσο τα ποσά των αναλήψεων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών είναι σχετικά μικρά», σημειώνει ο κ. Μπαλλής.

Στο ίδιο μήκος κύματος, υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών υποστηρίζουν ότι μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου μπορεί να διαμορφωθεί κλίμα επιστροφής καταθέσεων και συνθήκες για εκτόνωση των επιτοκίων καταθέσεων. Όπως σημειώνουν, οι εκροές της προηγούμενης εβδομάδας πίεσαν ανοδικά τα επιτόκια καταθέσεων, κυρίως των μικρών τραπεζών, κατά 0,10 – 0,20 της μονάδος. Οσο για τις εκροές καταθέσεων από την αρχή του έτους, τα ίδια στελέχη τις υπολογίζουν σε 4 – 4,5 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο και επιπλέον 1 – 1,5 δισ. τον Φεβρουάριο. Τα επίσημα στοιχεία για την πορεία των καταθέσεων αναμένεται να ανακοινωθούν από την ΤτΕ τις προσεχείς ημέρες.

Σημειώνεται ότι το 2010 οι εγχώριες καταθέσεις μειώθηκαν κατά 30 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 208,86 δισ. ευρώ. Η μεγαλύτερη εκροή καταθέσεων σημειώθηκε το α΄ εξάμηνο του έτους οπότε έφυγαν από τις τράπεζες 21,5 δισ. ευρώ από τα οποία τουλάχιστον 15 δισ. ευρώ κατευθύνθηκαν στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικό των εκροών είναι ότι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των τραπεζιτών, 7 δισ. ευρώ βρίσκονται καταχωνιασμένα σε στρώματα και σεντούκια.

Πηγή:www.capital.gr