Γάζα: Δίμηνη παύση των μαχών πρότεινε το Ισραήλ στη Χαμάς

  Δίμηνη παύση των μαχών και των βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας με αντάλλαγμα την απελευθέρωση όλων των ομήρων πρότεινε το Ισραήλ στη Χαμάς, μέσω των μεσολαβητών του Κατάρ και της Αιγύπτου, όπως μετέδωσε χθες Δευτέρα ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios, προσθέτοντας ότι η πρόταση δεν συνεπάγεται τερματισμό του πολέμου, αλλά θα πρόκειται για δεύτερη ανακωχή, όπως εκείνη (σ.σ.: διάρκειας μίας εβδομάδας) που επέτρεψε την απελευθέρωση 100 και πλέον ομήρων, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 240 Παλαιστίνιων κρατούμενων.

  Η πρόταση προβλέπει την επιστροφή των ομήρων και των πτωμάτων κατά φάσεις, η πρώτη από τις οποίες θα αφορά γυναίκες και τους άνδρες ηλικίας 60 ετών και άνω, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Axios. Θα ακολουθήσουν οι γυναίκες που υπηρετούν στον στρατό, οι άνδρες ηλικίας κάτω των 60 που δεν ανήκουν στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων, κατόπιν οι άνδρες Ισραηλινοί στρατιωτικοί και, στην τελευταία φάση, τα πτώματα.

  Στο πλαίσιο του σχεδίου, Ισραήλ και Χαμάς θα συνεννοηθούν εκ των προτέρων για τον αριθμό των Παλαιστίνιων κρατουμένων που θα αφήνονται ελεύθεροι για κάθε όμηρο ανά κατηγορία και κατόπιν για τα ονόματά τους, πάντα σύμφωνα με τον ιστότοπο.

  Κατά τη διάρκεια συνάντησής του χθες Δευτέρα με μέλη οικογενειών ομήρων, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αναφέρθηκε σε ισραηλινή «πρωτοβουλία», προσθέτοντας ωστόσο πως δεν ήταν σε θέση να αποκαλύψει λεπτομέρειες για αυτή, σύμφωνα με τον Τύπο.

  Ζ. Μπορέλ: «Σπόροι του μίσους»

  Αν και η κυβέρνηση Νετανιάχου πρότεινε ανακωχή, αρνείται να μπει σε συζήτηση για πιο μακροπρόθεσμη «λύση δυο κρατών», δηλαδή την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους πλάι στο Ισραήλ, κάτι που επέκριναν χθες Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. Στο συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες συναντήθηκαν -χωριστά- με τους ομολόγους τους του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής, αντίστοιχα τους Ισραήλ Κατς και Ριάντ αλ Μάλικι.

  Ο Κατς είπε πως πήγε να εξασφαλίσει την υποστήριξη των Ευρωπαίων στον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς και την προσπάθεια της κυβέρνησής του να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων. «Ο (σ.σ: Ισραηλινός) υπουργός θα μπορούσε να αξιοποιήσει καλύτερα τον χρόνο του αν επικεντρωνόταν στην ασφάλεια της χώρας του και στον υψηλό αριθμό των νεκρών στη Γάζα» ήταν η αντίδραση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, που δεν έκρυψε την ενόχλησή του για την άρνηση του Ισραήλ να συζητήσει καν τη λύση των δυο κρατών. «Ποιες είναι οι άλλες λύσεις που έχουν κατά νου; Να αναγκάσουν όλους τους Παλαιστίνιους να φύγουν; Να τους σκοτώσουν;» διερωτήθηκε ο Μπορέλ και προειδοποίησε ότι οι Ισραηλινοί «οδεύουν να σπείρουν τους σπόρους του μίσους στις επόμενες γενιές Παλαιστινίων».

  Στο μεταξύ, σε ένδειξη υποστήριξης στους Παλαιστίνιους οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης έχουν πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις με πυραύλους και drones εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν. Τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, οι ΗΠΑ και η Βρετανία βομβάρδισαν εκ νέου εγκαταστάσεις των Χούθι ελπίζοντας να «εξασθενίσουν» το οπλοστάσιο των ανταρτών που εμποδίζουν τη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα. Αλλά για τον Μοχάμεντ αλ Μπουχάιτι, ανώτερο στέλεχος του κινήματος των ανταρτών Χούθι, τα πλήγματα αυτά δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά «να αυξάνουν την αποφασιστικότητα του υεμενίτικου λαού να αναλάβει τις ηθικές και ανθρωπιστικές ευθύνες του έναντι των καταπιεσμένων της Λωρίδας της Γάζας».

  Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας

  Οι σκληρές μάχες συνεχίζονται σήμερα ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χαμάς στη Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ εξέφρασε ανησυχία διότι «οι εχθροπραξίες εντείνονται» στην πόλη, ενώ η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος έκανε λόγο για κατάσταση «εξαιρετικά επικίνδυνη» στον τομέα όπου βρίσκεται άλλο νοσοκομείο, το Άμαλ.

  Στο μεταξύ η παλαιστινιακή εταιρεία τηλεπικοινωνιών PalTel ανακοίνωσε νέα διακοπή της πρόσβασης στο διαδίκτυο και των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας εξαιτίας των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στον μικρό παλαιστινιακό θύλακα όπου η κατάσταση για τους άμαχους χαρακτηρίζεται ολοένα πιο κρίσιμη.

  Ο ισραηλινός στρατός διαβεβαίωσε πως έθεσε υπό τον έλεγχό του κέντρα διοίκησης της Χαμάς στη Χαν Γιούνις, ενώ ανακοίνωσε πως 200 μέλη του έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεών του στη Λωρίδα της Γάζας την 27η Οκτωβρίου. Μερίδα του ισραηλινού Τύπου θεωρεί υποτιμημένο τον επίσημο απολογισμό.